Hogeschool Rotterdam
Volg de laatste ontwikkelingen van het project VitaDem    doorsturen |  afmelden |  online versie
 

Nieuwsbrief januari 2017

 

 

VitaDem: Vitaal blijven en meedoen
Ondersteuning op maat voor mensen met dementie en hun naasten

Werkbezoek ZonMw
Op 1 december 2016 heeft subsidiegever ZonMw een bezoek gebracht aan het team van VitaDem om te praten over de stand van zaken en het vervolg van het project. De voorlopige resultaten van het onderzoek zijn met belangstelling ontvangen. Op grond van de ervaringen met de integrale aanpak tot nu toe, wordt een aantal stappen aangepast. Zo hoopt het team van VitaDem de behoefteninventarisatie en doelbepaling te verbeteren en tussentijds te evalueren of de doelen zijn behaald.

> Lees meer
Planning VitaDem voor 2017
  In het laatste jaar van VitaDem willen de onderzoekers bij de laatste koppels enkele aanpassingen in de aanpak meenemen en evalueren. Op dit moment zijn 21 koppels geïncludeerd. We streven ernaar om op een totaal van 25 koppels te komen. Ondertussen zijn we druk bezig met de analyse van de eerste resultaten en het schrijven van de casestudies. 
> Lees meer
Regionale rapportage van Dementiemonitor Mantelzorg
In onze vorige nieuwsbrief kon u al lezen dat volgens de tweejaarlijkse dementiemonitor van Alzheimer Nederland en NIVEL in 2016 landelijk een op de zes mantelzorgers van mensen met dementie zich overbelast voelt. Iets meer dan de helft van de mantelzorgers voelt zich belast. Voor de mantelzorgers in de regio Krimpen en Capelle aan den IJssel geldt dit ook voor iets meer dan de helft.

> Lees meer
Nieuwe spelconcepten voor mensen met dementie
Als opdracht vanuit VitaDem hebben studenten Media Design and Communication van Hogeschool Rotterdam twee spellen bedacht om mensen met dementie te activeren en achteruitgang te vertragen. Het spel 'Roetsj' is een verkorte versie van de traditionele sjoelbak, waarbij lichtgevende stenen in vier verschillende kleuren in het poortje met dezelfde kleur moeten worden gegooid. De sjoelbak geeft vervolgens feedback, zowel gesproken als via tekst op een scherm. 'Podium' is een digitale muziekdoos. De speler met dementie wordt uitgedaagd om een combinatie van twee verschillende pionnen op een elektronisch veldje te zetten, waarop de muziekdoos een nummer speelt. In de volgende fase wordt bedacht hoe de spellen in productie kunnen worden gebracht.
Extern nieuws
Het lerend vermogen van mensen met dementie
  Het lectoraat Psychogeriatrie van de Haagse Hogeschool, Dirkse Anders Zorgen, Alzheimer Nederland en Woonzorgcentra Haaglanden (WZH) hebben een toolkit ontwikkeld met films waarin mensen met dementie laten zien dat ze iets hebben geleerd en hoe ze dat hebben bereikt. De toolkit biedt docenten aan het hbo of mbo een handreiking om op een prikkelende en interactieve manier les te geven over het lerend vermogen van mensen met dementie. 
Ondersteuning in de wijk in kaart brengen
Om de ondersteuning voor mensen met dementie en andere kwetsbare ouderen in de wijk beter in kaart te brengen, heeft Beter Oud een infographic ontwikkeld. Het is een handig hulpmiddel om samen met collega’s of collega-organisaties na te gaan wie welke taken vervult in de wijk en of er nog kansen liggen voor nieuwe samenwerkingen.
> Bekijk de infographic
Dementievriendelijke kerk
  In het boek ‘de Dementie-vriendelijke Kerk’ wil schrijfster Annemarie Roding-Schilt, zelf geestelijk verzorger in een verpleeghuis, aandacht besteden aan hoe mensen uit de kerkgemeenschap beter met kerkleden met dementie kunnen omgaan en iets voor hen kunnen betekenen. Het boek kost € 10,-.
> Meer informatie
Beleven van dementie door een Virtual Reality bril
  Dankzij de Dementiebril leren mantelzorgers van mensen met dementie zich beter verplaatsen in de beleving van een persoon met dementie. Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. De Dementiebril bestaat uit een simulatiefilm op een Virtual Reality-bril die mantelzorgers in de huid van iemand met dementie laat kruipen. De bijbehorende online cursus zorgt voor verdere verdieping. De bril is voor € 45,- inclusief cursus verkrijgbaar. 
> Meer informatie
Bijeenkomsten
Een overzicht van alle activiteiten
26
JAN
 
Online Seminar CZ: 'zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf'
Datum: Online te bekijken op 26 januari 2017 om 19.00 uur.
Online seminar met praktische tips voor mantelzorgers van mensen met dementie.
> Meer informatie
9-10
FEB
 
Geriatriedagen
Lector Jacomine de Lange en docent/onderzoeker Hanny Groenewoud zullen tijdens de Geriatriedagen 2017 in ’s-Hertogenbosch een workshop geven met de titel 'Langer thuis. Behoeftegestuurde zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers; een goed begin is het halve werk'. In deze workshop staan de behoefteanalyse en doelbepaling van VitaDem centraal.
> Meer informatie
Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam 
(010) 794 4371
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl
VitaDem@hr.nl
Volg ons:    
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2017 Hogeschool Rotterdam.