Hogeschool Rotterdam

Met Taal Vooraan  | 

doorsturen |  afmelden |  online versie
 

Nieuwsbrief nr. 4

Met Taal Vooraan
Nieuwsbrief juni 2019

 
Hogeschool Rotterdam
Welkom bij de vierde nieuwsbrief van het project ‘Met Taal Vooraan’. Het project is een samenwerking van Kenniscentrum Zorginnovatie (Hogeschool Rotterdam) en Zoloro (Zorggroep Logopedie Rotterdam).


Opbrengsten eerste pilot

De pilotstudie naar de opbrengsten van ‘Met Taal Vooraan’, waarbij een logopedist middels coaching samen met een pm’er taalstimulering bij jonge kinderen bevordert, is afgerond. Binnenkort wordt een artikel ingediend bij Vakblad Vroeg. Tevens is er een poster vervaardigd, die je kunt bekijken via de projectpagina.  

Bekijk hier de poster

>

Taalspiraal

Onder leiding van Judith Bokhove, wethouder Taal van de gemeente Rotterdam, is de ‘Taalspiraal’, een beleidskader voor Taal in Rotterdam, gepresenteerd en in april unaniem geaccordeerd door de gemeenteraad. Taal raakt haast alle facetten van het leven en de gemeente Rotterdam wil hieraan werken op alle beleidsterreinen. Samenwerking met Hogeschool Rotterdam staat hierbij ook op de agenda. 

Samenwerking gezocht!
Oproep

Ten behoeve van een vervolg op het huidige project ‘Met Taal Vooraan’ wordt opnieuw subsidie aangevraagd. Het is namelijk de bedoeling om meer logopedisten in staat te stellen deze coaching te kunnen aanbieden in samenwerking met voorschoolse voorzieningen in hun eigen wijk. Daarnaast willen we de succesfactoren en belemmerende factoren in de samenwerking tussen logopedisten, pedagogisch professionals en onderwijsprofessionals gaan onderzoeken middels het instellen van een ‘leerwerkgemeenschap’: een groep mensen die een belang, een vraagstuk of een passie voor een bepaald onderwerp deelt en die kennis en expertise op dit gebied verdiept door voortdurend met elkaar te interacteren. In dit geval gaat het om kennis en expertise op het gebied van taalstimulering van jonge kinderen. We willen in studiejaar 2019-2020 vijf bijeenkomsten voor en met deze gemengde groep organiseren. Wil je meewerken aan deze inspirerende bijeenkomsten, laat het dan even weten via c.a.m.neijenhuis@hr.nl

Co-coaching door studenten logopedie

In februari jl. hebben derde jaars studenten logopedie hun project co-coaching afgerond. Zij hebben dit uitgevoerd in twee peutergroepen van Stichting Groeibriljant, waar ze hartelijk zijn ontvangen en ontzettend veel hebben geleerd. Er is ter evaluatie een focusgroepinterview gehouden met de studenten, onder leiding van docent-onderzoeker Martine Grinwis. Op dit moment worden de gegevens geanalyseerd en wordt hierover een artikel geschreven, dat zal worden aangeboden aan een vakblad voor pedagogisch medewerkers.



Bijeenkomst met wethouder Taal

Op 19 april jl. kwamen vertegenwoordigers van Zoloro en het lectoraat Zorg voor Communicatie op bezoek bij wethouder Bokhove om te praten over vervolgstappen na het eerste pilotproject ‘Met Taal Vooraan’. Na kennisname van de eerste opbrengsten is afgesproken dat de gemeente wil samenwerken bij het vervolg op dit project, zodat uiteindelijk alle Rotterdamse kinderen kunnen profiteren van een optimale taalverrijkende omgeving op de kinderopvang en VVE. 

Congres ‘Leren praten met Plezier’
Terugblik

Op 20 mei jl. hebben docent-onderzoeker Annelies Halm en lector Karin Neijenhuis het congres ‘ Leren praten met plezier’ bezocht. Dit congres werd georganiseerd naar aanleiding van de vertaling van het programma ‘Learning Language and Loving it’ naar het Nederlands. Janice Greenberg, programma directeur van het Canadese Hanen Centre, hield twee presentaties over het begeleiden van ouders en pedagogisch medewerkers. De rol van de logopedist, ook bij kinderen waarbij taalproblemen (nog) niet gesignaleerd zijn, kwam hier duidelijk naar voren. 


Over het project

Voor taalontwikkeling van jonge kinderen is kwalitatief goed taalaanbod van groot belang. Door toepassing van strategieën in de dagelijkse communicatie met kinderen kan de taalverwerving op (veelal onbewuste wijze) worden gestimuleerd. Logopedisten kunnen deze vaardigheden overbrengen aan de personen, die dagelijks communiceren met een kind. In dit project ontwikkelen Hogeschool Rotterdam, ZOLORO en drie Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE)-locaties de training ‘Met Taal Vooraan’. Hierin worden pedagogisch medewerkers on-the-job gecoacht.

  
Lees meer...



Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie

Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
(010) 794 5342
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl

   
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2019 Hogeschool Rotterdam.