Hogeschool Rotterdam

Met Taal Vooraan  | 

doorsturen |  afmelden |  online versie
 

Nieuwsbrief nr. 5

Met Taal Vooraan
Nieuwsbrief april 2020

 
Hogeschool Rotterdam
Welkom bij de vijfde nieuwsbrief van ‘Met Taal Vooraan’. Het project is een samenwerking van Kenniscentrum Zorginnovatie (Hogeschool Rotterdam) en Zoloro (Zorggroep Logopedie Rotterdam).

Update project 'Met Taal Vooraan'
U heeft al een tijdje niets meer van ons gehoord. In de tussentijd hebben we echter niet stilgezeten.

Publicaties

Er is een tweetal publicaties vanuit het project verschenen. Deze kunnen bij de betreffende auteurs worden opgevraagd:

1. Halm, A., van de Venne, G. (2019). Interactie als sleutel tot taalontwikkeling. Vakblad Vroeg, 3, p. 4-6. Meer info via a.halm@hr.nl.

2.
Stuit, M. & Grinwis, M. (2020). Taal stimuleren in de VVE? Een co-coach doet met je mee. Pedagogiek in Praktijk, 113, p. 42-46. Meer info via m.t.grinwis@hr.nl.
Train-de-trainer cursus
Op dit moment werken Gaby van de Venne (logopedist, Zoloro) en Annelies Halm (docent-onderzoeker, Hogeschool Rotterdam) aan het ontwikkelen van een train-de-trainer cursus voor logopedisten, zodat zij 'Met Taal Vooraan' kunnen aanbieden aan pedagogisch medewerkers in de omgeving van hun eigen logopediepraktijk. Naast Zoloro-logopedisten zullen straks ook logopedisten in Dordrecht en Zeeuws-Vlaanderen aan de cursus deelnemen.
 


Ontwikkeling filmmateriaal
Oproep
Als onderdeel van de train-de-trainer cursus, willen we ook filmmateriaal ontwikkelen ter demonstratie van de taalstimulerende strategieën. Hiervoor is subsidie verkregen van het Damsté-Terpstra Fonds voor praktische en preventieve logopedie (www.dtfonds.nl). De planning was om voor de zomervakantie een serie demonstratiefilms klaar te hebben, maar vanwege de Corona-maatregelen worden de filmopnames uitgesteld tot (hopelijk) dit najaar. Om dit filmmateriaal goed af te stemmen op de doelgroep, voert Soumaya Amazzal, student Social Work aan Hogeschool Rotterdam een onderzoek voor ons uit. Hieronder een verzoek van haar om medewerking:

Bekijk hier het verzoek

>
Met vriendelijke groet,

Karin Neijenhuis

Lector Zorg voor Communicatie
Projectleider ‘Met Taal Vooraan’


Over het project

Voor taalontwikkeling van jonge kinderen is kwalitatief goed taalaanbod van groot belang. Door toepassing van strategieën in de dagelijkse communicatie met kinderen kan de taalverwerving op (veelal onbewuste wijze) worden gestimuleerd. Logopedisten kunnen deze vaardigheden overbrengen aan de personen, die dagelijks communiceren met een kind. In dit project ontwikkelen Hogeschool Rotterdam, ZOLORO en drie Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE)-locaties de training ‘Met Taal Vooraan’. Hierin worden pedagogisch medewerkers on-the-job gecoacht.

  
Lees meer...



Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie

Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
(010) 794 5342
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl

   
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2020 Hogeschool Rotterdam.