Werkplaatsen sociaal domein
Lees online  |  Doorsturen
Werkplaatsen sociaal domein
Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Mei 2020
 
De nieuwe werkteams zijn op stoom!
De drie nieuwe werkteams zitten niet stil in deze tijd. Op afstand wordt via online kanalen verder gewerkt aan de drie thema's:

1. Verbinding tussen gezondheid en sociaal domein
2. Armoede en schulden
3. Vernieuwing van integrale aanpak bij multiproblematiek


Lees verder >
 
 
Op zoek naar professionals in de regio Zuid-Holland 

Werk jij als professional in de regio Zuid-Holland en heb je te maken met kinderarmoede/armoede in gezinnen?

Wil je bijdragen aan een handleiding waarin bouwstenen voor werkwijzen om armoede in gezinnen te signaleren en kinderen en gezinnen in armoede te ondersteunen en stimuleren. Deze handleiding wordt landelijk gebruikt.

Dan willen we je vragen om mee te doen aan een schriftelijke raadpleging. Dit kan door via onderstaande link de vragenlijst in te vullen. Na deze eerste schriftelijke raadpleging wordt een gevarieerde groep van professionals benaderd voor een interview en worden een aantal professionals benaderd om aan te sluiten in een klankbord groep.

Geïnteresseerd? Vul de vragenlijst in >

 
 
Inhoudelijke verantwoording van de Werkplaats
  In de periode 2016 tot en met 2019 hebben we als Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid veel werk verricht met elkaar. Gemeenten en wijkteams, organisaties en stichtingen, bewoners en studenten en docenten van mbo's en hogescholen hebben rondom twaalf thema's van en met elkaar geleerd. In de inhoudelijke verantwoording doen we uitgebreid verslag van het verzette werk in deze periode.

Lees verder >
 
 
Volg ons op LinkedIn!
Werkplaats Sociaal Domein Zuid-Holland Zuid heeft nu ook een LinkedIn account. Volg ons op LinkedIn voor actuele informatie, inspiratie en updates.

Klik hier om naar onze LinkedIn pagina te gaan > 
   
 
 
Corona en de gevolgen voor het domein sociaal werk
  De ingrijpende veranderingen om verspreiding van COVID-19 te beperken, hebben in sommige gevallen geleid tot aanzienlijke veranderingen in het werkveld. We zijn benieuwd hoe jij als sociaal professional deze veranderingen ervaart en waar je op dit moment behoefte aan hebt - ook wat betreft de inzet van technologie. Neem deel aan de vragenlijst en help ons om krachten binnen het Sociaal Werk beter te bundelen. Invullen duurt 10 minuten.

Vul de vragenlijst in >
 
 
Het verhaal achter het verhaal
''In mijn privéleven loop ik dagelijks met mijn hond in de groene omgeving van Hoogvliet en ontmoet ik, toevallig of niet, mooie mensen op straat. Zo ook Ansaj een sterke vrouw, althans dat vind ik. Als ik Ansaj tegenkom, ontdek ik in de loop van de tijd hoeveel zij heeft meegemaakt. Ik nodig haar uit voor een omgekeerd keukentafelgesprek.'' Het verhaal achter het verhaal is een zoektocht naar hoe we bij de Werkplaats kunnen leren van alles wat wij doen.

Lees verder >
 
 
Handreiking intergenerationele overdacht
  Sociaal professionals signaleren regelmatig dat bepaalde problematiek zich generatie op generatie herhaalt. Dit is niet alleen een probleem dat op individueel niveau speelt; ook in breder maatschappelijk opzicht is dat het geval. Hoe voorkomen we dat in het sociaal werk steeds bij hetzelfde woonadres wordt aangebeld voor dezelfde problematiek?
Kunnen professionals een patroon bespreekbaar maken dan wel doorbreken dat diep geworteld in generaties doorleeft?

Lees meer >
 
 
Column Toby Witte: Sociaal professioneel werk in crisistijd
  De coronacrisis heeft ons allen verrast en heeft verregaande gevolgen voor ons dagelijks
leven, ook voor het functioneren als sociaal professional. Daar sta je dan, wat moet je doen? Wat kan je doen nu face-to-face contact, een bezoekje lastiger is geworden en een warme hand voorlopig uitgesloten is? Hoe te handelen in een anderhalve meter-maatschappij? Het ‘warme’ menselijke contact is immers per definitie één van de kernen van het sociaal professioneel werk. Dat kan geen enkele computer of app vervangen.

Lees meer >
 
 
Meer nieuws
Naar een realistisch activeringsbeleid voor kwetsbare groepen
In een nu extra actueel artikel betoogt Lector Inclusieve arbeid Paul van der Aa van Hogeschool Rotterdam een realistischer activeringsbeleid dat verschillende routes naar maatschappelijke deelname waardeert en mogelijk maakt.
Kansen voor sociale vernieuwing
Na een crisis volgt een periode van innovatie. Lector Jean Pierre Wilken van de HU en de Werkplaats in Utrecht verkent op Sociale Vraagstukken een aantal contouren voor het sociaal domein.
Sterker in de regio door samenwerking met landelijke partners
De Werkplaatsen Sociaal Domein bestaan al ruim 10 jaar en zijn vanaf 2020 officieel van start gegaan met weer een nieuwe periode van drie jaar. Alle Werkplaatsen hebben met hun partners een agenda vastgesteld, waarin praktijkvragen uit de eigen regio centraal staan.
 
Leestips
Blijven werken aan een inclusieve stad
Het lectoraat Dynamiek van de stad van lector Guido Walraven bestaat 15 jaar! In een speciaal magazine laat het lectoraat zien op welke wijze ze blijven werken aan een inclusieve stad. 
Sociaal ondernemen. Innovatie en ondernemerschap in het sociaal domein
Hoe neem je als sociaal professional een meer ondernemende rol? Deze en meer vragen staan centraal in het nieuwe studieboek.
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
De Werkplaatsen Sociaal Domein worden mogelijk gemaakt door financiering van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.