Hogeschool Rotterdam
Nieuwsflits Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland  doorsturen |  afmelden |  online versie
 

Nieuwsflits 

Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte
Nieuwsflits juli 2020

 
Hogeschool Rotterdam
Het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland is hét kennisplatform voor regionaal praktijkgericht onderzoek voor het gehele domein van zwangerschap en geboorte. Binnen het consortium werken geboortezorgprofessionals, hun ketenpartners in de zorg, professionals vanuit het sociale domein, beleidsmakers, onderzoekers en onderwijspartners multidisciplinair en lijnoverstijgend met elkaar samen aan zorg en onderzoek.

Het regionaal consortium heeft een actieve en betrokken Adviesraad die onder meer bestaat uit vertegenwoordigers vanuit verschillende geboortezorgprofessionals, het ziekenhuis, de ROSsen, de gemeente en de Perinatale Audit. De Adviesraad vergadert drie tot vier keer per jaar via Teams en komt een keer per jaar bij elkaar.

De Adviesraad denkt met ons mee over de koers van het consortium en adviseert bijvoorbeeld over beleid en (implementatie van) onderzoeksprojecten. We zouden graag de Adviesraad willen aanvullen met een eerstelijns verloskundige, een klinisch verloskundige en een kraamverzorgende die deze ‘praktijk’ kunnen vertegenwoordigen. We kijken hierbij naar regionale spreiding en expertise in aanvulling op de zittende Adviesraad.

Heeft u interesse? Neem dan contact op met:
Angélica Venekamp, coördinator regionaal consortium
De website van het regionaal consortium is vernieuwd!
Benieuwd naar de nieuwe website van het regionaal consortium? Klik op deze link >
Terugblik webinar ‘Adoptie en abortus’ 
  Vanwege de ontwikkelingen rond het coronavirus (COVID-19) hebben we het mini-symposium met als thema ‘Adoptie en abortus’ dit keer online aangeboden op dinsdag 16 juni jl.

Tom Hendriks, senior specialist hulpverlening, beet namens het Fiom het spits af met een presentatie over de mogelijkheden m.b.t. hulpverlening bij onbedoelde zwangerschap.
Hierbij kwam specifiek ‘afstand doen ter adoptie’ aan de orde.  Vervolgens vertelde Nanja de Loos, maatschappelijk werker bij Siriz, in haar presentatie over het keuzeproces rondom een onbedoelde zwangerschap (keuzegesprek) en welke ondersteuning Siriz daarbij kan bieden.

Binnenkort verzorgt Miriam van Kreij van Miskraambegeleiding Nederland een aanvullende sessie die geheel in het teken zal staan van begeleiding aan vrouwen die een miskraam hebben gehad. De uitnodiging voor dit separate onderdeel volgt binnenkort.

De belangstelling voor dit webinar was groot en we hebben na afloop zeer positieve reacties ontvangen over deze opzet. We gaan daarom ook om in het vervolg een deel van onze mini-symposia online aan te bieden. Het volgende webinar staat gepland op 24 september. We houden u op de hoogte!  
Preconceptionele consulten! Doet u ook mee?

We zijn op zoek naar verloskundige praktijken die preconceptiezorg aanbieden en met ons mee willen denken! Vanuit de onderzoeksgroep Periconceptie Epidemiologie van de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC wordt er binnenkort een studie opgezet naar het motiveren van kwetsbare vrouwen m.b.v. een loyalty programma voor een bezoek op een preconceptie spreekuur in een verloskundige praktijk of ziekenhuis. In dit nog te ontwikkelen loyalty programma worden vrouwen beloond voor dit preconceptiezorg bezoek en daarnaast voor het verbeteren van leefstijlgewoonten met het mHealth platform Slimmer Zwanger.


Binnenkort worden enkele verloskundige praktijken benaderd en uitgenodigd om mee te doen aan de co-creation van dit loyalty programma. Daarna zal er allereerst een kleine pilot studie naar de haalbaarheid van en ervaringen met dit programma worden uitgevoerd. In samenwerking met het regionaal consortium zal er na de pilot studie een grootschalige studie worden opgezet in de Rotterdam regio naar de effectiviteit van het programma.

Interesse in deelname aan de co-creation en het aanbieden van preconceptie consulten? Neem dan contact op met Sharissa Smith

Op de roze wolk is een visuele berichtenservice, waarbij zwangere vrouwen elke week een bericht ontvangen over onderwerpen die veel voorkomen tijdens de zwangerschap. Ook taboe onderwerpen zoals incontinentie worden hierin besproken. De berichten zijn zo ingestoken, dat ze ook begrijpelijk zijn voor mensen die moeilijker worden bereikt via normale informatiestromen.

Apotheek Orion, U Create en Studio Flessenpost ontwikkelen samen deze berichtenservice. Momenteel zijn de eerste beelden en berichten uitgewerkt, en kan er een start worden gemaakt met de pilotfase. Hiervoor zijn professionals nodig die feedback willen geven op hetgeen er ontwikkeld is tot nu toe. Dit zal gaan in de vorm van videogesprekken, waarbij er van tevoren materiaal toegestuurd wordt.

Studio Flessenpost wil graag eenmalig een individueel videogesprek voeren met een aantal geboortezorgprofessionals. Kunt u hier een bijdrage aan leveren? Neem dan contact op met Studio Flessenpost, via info@studioflessenpost.nl
Onderzoek ADHD met oog voor preventie 

De ROAD-studie (Risk of Onset of ADHD) is een onderzoek naar de ontwikkeling van ADHD bij kinderen en één van de weinige ADHD studies met oog voor preventie. Tijdens dit onderzoek worden baby’s waarvan minstens één biologische ouder ADHD heeft, samen met hun ouders gevolgd vanaf de zwangerschap tot aan 6 jarige leeftijd. We vragen geboortezorgprofessionals om aankomende ouders te vragen naar aanwezigheid van ADHD en hen kort te informeren over onze studie. Er is een vergoeding beschikbaar voor deelnemende geboortezorgprofessionals. Wilt u hier een bijdrage aan leveren? Neem dan contact op met Dr. Maurits Masselink

Nieuws
Nieuws vanuit ZonMw: landelijke samenwerking regionale consortia
In Nederland zijn zeven regionale consortia actief, gefinancierd door ZonMw. Zij vormen een kennisnetwerk voor het uitvoeren van onderzoek en het bevorderen van kennisoverdracht en implementatie. De consortia gaan meer structureel ook landelijk met elkaar samenwerken. Momenteel wordt een plan uitgewerkt en worden stappen ondernomen om dit verder vorm te geven.  
Nieuws vanuit CPZ: Organisaties geboortezorg op de interactieve kaart
CPZ presenteert een nieuw onderdeel binnen kennisnetgeboortezorg.nl. De online module Geboortezorglandschap. Met deze module worden organisaties binnen de geboortezorg letterlijk en figuurlijk op de kaart gezet. Het biedt een grafisch overzicht van regionale organisaties -  actief en relevant voor de geboortezorg. En het geeft een overzicht en verwijst naar verschillende typen landelijke organisaties zoals beroeps- en brancheverenigingen, zorgautoriteiten en kenniscentra.
Nieuwsbrief Coalitie Stevige Start
De Rotterdamse Coalitie Stevige Start verspreid sinds kort een nieuwsbrief via whatsapp. Hierop abonneren kan door een mail te sturen naar stevigestart@rotterdam.nl
                                

Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie

Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
(010) 794 5342
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl

   
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2020 Hogeschool Rotterdam.