Hogeschool Rotterdam
Vragenlijst kwetsbare zwangeren, subsidie oproep en gehonoreerde projecten | Nieuwsflits Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland | afmelden |  online versie
 
Nieuwsflits
Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte
Nieuwsflits maart 2021
 
Hogeschool Rotterdam
Onderzoek Regionaal Consortium
Kennis, Vaardigheden en Attitude van zorgprofessionals op het gebied van zwangeren in kwetsbare omstandigheden
Vragenlijst Kwetsbare zwangeren 2021 bijna van start!
  Het regionaal consortium richt zich al lange tijd op onderzoek naar het verbeteren van zorg voor zwangeren en gezinnen in kwetsbare omstandigheden. In het kader hiervan is zowel in 2014 als in 2017 onderzoek gedaan naar de kennis, vaardigheden en attitude van eerstelijns verloskundigen, klinisch verloskundigen en gynaecologen op het gebied van kwetsbaarheid.
In vervolg hier op, wordt binnenkort aan alle verloskundigen en gynaecologen binnen het consortium deze vragenlijst, in verkorte vorm, opnieuw verstuurd. Afhankelijk van de wensen van de deelnemers gebeurt dit via een link naar de vragenlijst of per post. De afgelopen periode hebben onze student-assistenten vele praktijken en ziekenhuizen in de regio benaderd om deze vragenlijst onder de aandacht te brengen en deelnemers te werven.

We vinden het belangrijk om te weten wat op dit moment in onze regio de stand van zaken is op dit gebied, zodat we hier in ons verdere onderzoek en met onze activiteiten op kunnen anticiperen. Het onderzoek maakt ook deel uit van het promotieonderzoek van Hanneke Torij, tevens lector Verloskunde en Geboortezorg bij Hogeschool Rotterdam.

Wilt u de vragenlijst ook ontvangen en bent u nog niet door ons benaderd? Stuur dan een e-mail naar naar: SurveyKwetsbareZwangeren@hr.nl

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:
Heidi van Heijningen-Tousain, onderzoeksmedewerker Lectoraat Verloskunde en Geboortezorg.
Preconceptiezorg

Bedankt voor de goede respons op de vragenlijst preconceptiezorg!

In de afgelopen maanden is er vanuit het consortium een vragenlijst verstuurd aan alle verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen om te inventariseren hoe preconceptiezorg in de regio georganiseerd is. Deze vragenlijst is ontwikkeld in samenwerking met de projecten Generation R Next en Slimmer Zwanger vanuit het Erasmus MC. We hebben al heel veel vragenlijsten retour mogen ontvangen. Ontzettend fijn dat zo veel verloskundigen, gynaecologen en klinisch verloskundigen de tijd hebben genomen om de vragenlijst in te vullen!

De hoge respons helpt ons om een goed beeld te krijgen van hoe preconceptiezorg georganiseerd is en wat de behoeften zijn rondom dit thema. De vragenlijst staat nog open tot 19 maart en daarna gaan we beginnen met het analyseren van de data. In de loop van het jaar zullen we de resultaten met u delen.

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met: 
Jantine van Rijckevorsel, senior onderzoeker Lectoraat Verloskunde en het regionaal consortium.
ZonMw
Subsidie oproep ronde 2020-2021
Op 9 februari jl. zijn er verschillende projectideeën voor nieuw (en vervolg-) onderzoek ingediend bij ZonMw in het kader van het Programma Zwangerschap en Geboorte II. In de komende maanden horen we van ZonMw welke hiervan mogelijk in aanmerking komen voor subsidie. Deze ideeën werken we verder uit tot een volledig onderzoeksvoorstel. Aan het eind van het jaar maakt ZonMw bekend welke nieuwe onderzoeken met subsidie mogen starten.
Vanuit het regionaal consortium betrekken we alle consortiumpartners graag vanaf de ideevorming bij nieuw onderzoek. Voorafgaand aan de indiening van de ideeën in februari, hebben onze Adviesraad, ons Cliëntenpanel en onze Studentenraad Onderzoek meegelezen met de projectideeën waarna de onderzoekers de feedback van deze groepen hebben verwerkt. Zo proberen we zo goed mogelijk te borgen dat toekomstig onderzoek en de uitkomsten daarvan waardevol zijn voor de doelgroep van zwangeren en gezinnen, voor de praktijk en voor het onderwijs.
Graag informeren we jullie over de gehonoreerde projecten van het ZonMw programma Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap. Zie de link naar het nieuwsbericht.

Medio maart 2021 maakt ZonMw op hun website bekend welke samenwerkingsverbanden gehonoreerd zijn en aan de slag gaan met een plan ter verbetering van de lokale praktijk bij onbedoelde zwangerschap en/of kwetsbaar (jong) ouderschap.

Het regionaal consortium is betrokken bij het onderzoek ‘Een aansluitend zorgnetwerk voor (zeer) kwetsbare gezinnen; van preconceptie tot de eerste 2 jaar na de geboorte’ geïnitieerd vanuit het Erasmus MC.
Webinar
Regionaal consortium ‘Samen aan zet voor een positieve bevalervaring!’
  Het webinar vindt plaats op 30 maart a.s. en wordt georganiseerd door de Studentenraad Onderzoek. Deze studentenraad bestaat uit studenten van de bachelor Verloskunde (Hogeschool Rotterdam). Zij willen graag samen met professionals uit de praktijk dit thema op de kaart zetten. De aanpak is integraal en met de nadruk op het voorkomen van een bevalling die door de cliënt als traumatisch wordt ervaren.
De studentenraad is verbonden aan het lectoraat Verloskunde en Geboortezorg en werkt samen met het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland.

Voor deze speciale editie worden ook studenten van andere bachelor Verloskunde opleidingen in Nederland uitgenodigd om deel te nemen. Meer informatie en de mogelijkheid tot aanmelden vindt u via deze link.
Ander nieuws
Taskforce Rookvrije Start
Deze Taskforce doet onderzoek naar stoppen-met-roken begeleiding binnen VSV’s en vraagt aan zorgprofessionals om in dit kader een vragenlijst in te vullen. Bekijk de online vragenlijst. Doel van de vragenlijst is om in kaart te brengen of er binnen VSV’s beleid is rondom stoppen-met roken-begeleiding en hoe deze stoppen-met-roken begeleiding in de praktijk gaat. Zorgprofessionals maken kans op een gratis CO-meter, gratis e-learnings van Rookvrije Start, een gratis training Rookvrije Start of gratis foldermateriaal. De vragen zijn bedoeld voor verloskundigen, gynaecologen, fertiliteitsartsen, verpleegkundigen obstetrie/gynaecologie, kraamverzorgenden en kinderartsen.

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met: 
Eefje Willemse MSc, Junior Wetenschappelijk Medewerker - Tabak
Brochure Zwangerschapsbeëindiging bij een gewenste baby
In 2018 moesten ruim 1.200 vrouwen samen met hun partner de keuze maken om de zwangerschap af te breken en afscheid te nemen van de baby, omdat bij hun baby een ernstige afwijking of ziekte werd geconstateerd. Een gebeurtenis met ingrijpende emotionele gevolgen. Stille Levens, Kenniscentrum Babysterfte maakte een speciale brochure voor vrouwen en hun partners die dit overkomt. 

Alle brochures van Stille Levens zijn gratis te downloaden via www.stillelevens.nl. De brochure ‘Afscheid nemen van je baby’ en het kraamdossier ‘Geboren Afscheid’ zijn in gedrukte vorm te bestellen voor zorgverleners in de Stille Levens-webshop.  
Filmploeg
In een eerdere nieuwsflits kondigden we aan dat we filmpjes willen maken van best practices in onze regio. Zodat we ondanks het feit dat we elkaar niet kunnen ontmoeten toch op de hoogte zijn van nieuwe kennisontwikkeling en innovaties in onze regio. De restricties rondom corona maken het onmogelijk om dit nu te doen, maar zodra het kan, komen we graag alsnog bij u langs! Mocht u zich nog niet hebben aangemeld en wel een goed idee hebben, neem dan contact op met de coördinator van het regionaal consortium, Angelica Venekamp.
Nieuws/oproep?
De volgende nieuwsflits verschijnt in mei. Mocht u nieuws en/of een oproep willen plaatsen in deze nieuwsflits dan kunt u contact opnemen met de coördinator van het regionaal consortium, Angelica Venekamp.
Het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland is hét kennisplatform voor regionaal praktijkgericht onderzoek voor het gehele domein van zwangerschap en geboorte. Binnen het consortium werken geboortezorgprofessionals, hun ketenpartners in de zorg, professionals vanuit het sociale domein, beleidsmakers, onderzoekers en onderwijspartners multidisciplinair en lijnoverstijgend met elkaar samen aan zorg en onderzoek.
Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
   
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2021 Hogeschool Rotterdam.