Hogeschool Rotterdam
Volg de laatste ontwikkelingen van het project FLOW    doorsturen |  afmelden |  online versie
 

Februari 2016

Nieuwsbrief FLOW
 

Door middel van de reeks aan nieuwsbrieven houden wij u op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen het RAAK-mkb project FLOW. Ook worden er regelmatig nieuwsberichten op de website geplaatst. 

Nieuwe website voor FLOW
Misschien is het u al opgevallen: de website van FLOW is in een mooi nieuw jasje gestoken. FLOW is geïntegreerd in de website van Kenniscentrum Zorginnovatie. De website is nu in lijn met de website van ons Kenniscentrum en daardoor bijvoorbeeld ook te bekijken vanaf een telefoon of tablet. Klik hier om alvast een kijkje te nemen.
 
Laatste stand van zaken
Momenteel zijn wij druk bezig met het voorbereiden van een kleinschalige pilotstudie met tien kinderen, waarin de eerste klikbare demoversie van het spel getest zal worden op gebruiksvriendelijkheid. Gelijktijdig zal er gestart worden met het opzetten van de professionaliseringmodules. Er zullen dit jaar twee kennisuitwisseling bijeenkomsten worden georganiseerd.

Ook zijn wij bezig met het voorbereiden van een protocol voor medisch-ethische toetsing van de pilotstudie en het quasi-experimentele onderzoek dat in het najaar van 2016 zal starten. Aan het quasi-experiment zullen ongeveer vijftig kinderen deelnemen. Er wordt onderzocht of kinderen met autismespectrumproblemen geholpen zijn, wanneer zij voorafgaand en tijdens de schooltransitie naar het voortgezet onderwijs - met behulp van een serious game - werken aan het ontwikkelen van vaardigheden als flexibiliteit en het aangaan van relaties met klasgenoten en docenten.
 
Project coördinator Kim Bul aangesteld als Research Fellow bij het Serious Games Institute
  Vorig jaar bracht Kim al een bezoek aan het Serious Games Institute (Coventry University, UK) en keerde zij met veel enthousiasme terug. Door Prof. Pamela Kato werd zij uitgenodigd om te solliciteren op een vacature als Research Fellow. Op 14 januari presenteerde zij haar kennis en kunde op het vlak van serious gaming en geestelijke gezondheidszorg, waarna haar een aanstelling tot september 2017 is aangeboden. 
> Lees verder
 
De laatste focusgroep met docenten uit het onderwijs zit erop!
  Onlangs hebben wij binnen project FLOW de laatste twee focusgroepen met docenten afgerond. Wij spraken eerst met vier leerkrachten van groep 8, gevolgd door vijf docenten werkzaam binnen het voortgezet onderwijs.
> Lees verder
 
Extra subsidie naar ontwikkeling en onderzoek serious game voor jongeren met autisme
Op dinsdag 23 juni werd door penvoeder Paul Rutten de onderzoeksresultaten serious gaming in Rotterdam gepresenteerd bij RANJ Serious Games. Dit onderzoek werd uitgevoerd door de Erasmus Universiteit (Mijke Slot), de Hogeschool Rotterdam (Paul Rutten) en ELM Concepts (Matthijs Leendertse) in opdracht van Rotterdam Media Commission.   Het Burgerweeshuis en CityLab010 hebben ruim 80.000 euro toegekend aan het project FLOW. Binnen dit project wordt in samenwerking met een groot aantal partners een serious game voor jongeren met autismespectrumproblemen ontwikkeld, zodat zij goed voorbereid de overstap naar de middelbare school nemen.
> Lees verder

 
YipYip wordt nieuwe serious game ontwikkelaar

Lees verder >
 
Initiatieven rondom serious gaming en Autisme

Lees verder >
 
FLOW aanwezig bij de Nationale Special Educational Needs (SEN) conferentie
Lees verder >

Agenda
Een overzicht van alle activiteiten
11
MAA
 
Nationaal Autisme Congres
Het programma biedt velerlei onderwerpen: diagnostiek ‘basics’, communicatie tussen ouder en het jonge kind, communicatie tussen leerkracht en leerling, hoe rekening te houden met de bijzondere informatieverwerking, therapie bij voedingsproblemen, co-morbiditeit, bevordering van empathie middels muziek, maar ook ‘hard science’. 
Lees verder >
08.50-17.00 - De Doelen - Rotterdam
1
APR
 
Games [4Therapy] op het NVvP Voorjaarscongres 2016
Na twee jaar van onderzoek en experimenteren door Games [4Therapy] is een serious game ontwikkeld op basis van CGT. Dat ontwikkelproces heeft interessante inzichten opgeleverd, die het consortium graag met u deelt tijdens een workshop op het NVvP Voorjaarscongres 2016 (W45). Daarnaast krijgt u een demonstratie van de ontwikkelde game.
Lees verder >
MECC - Maastricht
25-27
MEI
 
Onderwijs Research Dagen
Op 25, 26 en 27 mei 2016 vinden in Rotterdamse Onderwijs Research Dagen plaats bij de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Het thema is Koersen op Kennis. 
Lees verder >
10.00-17.00 - Erasmus Universiteit - Rotterdam
18-22
NOV
 
International Conference on Autism Treatment and Research
Internationaal congres, gericht op interdisciplinaire behandeling en onderzoek naar autisme. Met als thema 'Magic always happens'. 
Lees verder >
08.00-18.00 - Paphos - Cyprus
Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam 
(010) 794 5511 
kenniscentrumzorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2016 Hogeschool Rotterdam.