Hogeschool Rotterdam
Volg de laatste ontwikkelingen van het project VitaDem    doorsturen |  afmelden |  online versie
 

Nieuwsbrief december 2016

 

VitaDem: Vitaal blijven en meedoen
Ondersteuning op maat voor mensen met dementie en hun naasten

Koken met of voor mensen met dementie
  Eten en koken zijn onderwerpen die regelmatig terugkomen in de gesprekken met cliënten met dementie en hun mantelzorgers. Mensen met dementie die altijd kookten kunnen dat soms niet meer, en voor mantelzorgers kan het een hele belasting zijn om het koken over te nemen. Welke oplossingen zijn hiervoor te bedenken, thuis en/of in de wijk? Studenten hbo-V van Hogeschool Rotterdam zijn hierover een project gestart.
> Lees meer
Herinneringskoffers
  Er zijn nieuwe herinneringskoffers ontwikkeld, die mensen met dementie kunnen helpen herinneringen op te halen. Er kan worden gekozen uit zeven verschillende koffers met ieder een ander thema, waaronder relaties, beroepen van vroeger en natuur. De koffers zijn in de bibliotheken van Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel te leen voor abonneehouders. Projectleider Miranda van der Meer is geïnterviewd over de herinneringskoffers.
> Lees meer
Online cursus 'Dichter bij dementie'
De cursus leert de deelnemers om dementie beter te begrijpen en biedt tips voor de omgang met mensen met dementie. De cursus is niet alleen interessant voor mantelzorgers, maar ook voor mensen die beroepsmatig in contact komen met mensen met dementie. De cursus bestaat uit twee delen, duurt drie tot vier uur en kan geheel in eigen tempo worden gevolgd. Na afloop ontvangt de deelnemer een certificaat. Deelname kost € 49,50. Deze online cursus wordt aangeboden door Geriant.

 > Meer informatie
Een op de zes mantelzorgers zwaarbelast
  Dit blijkt uit de Dementiemonitor Mantelzorg 2016. Partners zijn het meest belast. Mantelzorgers waarderen de ondersteuning van een casemanager. Casemanagement is voor hen belangrijk om de zorg thuis langer vol te houden. Het project VitaDem sluit hier mooi op aan. Er zijn een rapport en een infographic gemaakt met de meest opvallende resultaten. Op Dementie.nl vinden mantelzorgers tips om overbelasting te verhelpen of te voorkomen. 

Con Amore: samen zingen in Hilligersberg
Het koor ‘Con Amore’ in Hilligersberg is een bijzonder koor. Het bestaat namelijk uit mensen met geheugenklachten of dementie en hun naasten. Het koor komt elke woensdagochtend samen in Laurens Liduina (Burg. de Villeneuvesingel 1, Rotterdam) van 10.00 tot 12.00 uur. Nieuwe leden zijn van harte welkom. De kosten zijn € 15,- per persoon per maand. 

> Meer informatie

Bijeenkomsten
Een overzicht van alle activiteiten
15
DEC
 
Themabijeenkomst ‘Het verhaal achter de cijfers’
Wanneer: 15 december 2016, van 14.30 tot 17.00 uur
Waar: Huis voor de Gezondheid, Stationsplein 121 in Amersfoort

Deltaplan Dementie organiseert in samenwerking met Alzheimer Nederland een leerzame middag waar de voorspelde ‘tsunami’ van mensen met dementie wordt besproken. Vanuit verschillende invalshoeken worden de feiten op een rij gezet.
> Meer informatie
24
JAN
 
Symposium: ‘Langer thuis met dementie’
Wanneer: 24 januari 2017, van 13.00 tot 17.00 uur
Waar: Verkadefabriek Den Bosch

Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en Stichting Zet organiseren een symposium waarin (zelfstandig) wonen met dementie centraal staat, met aandacht voor actuele ontwikkelingen en voorbeelden uit de praktijk. Thema’s zijn: de sociale context ter ondersteuning, woningaanpassingen, inzet van domotica en een dementievriendelijke omgeving. 
> Meer informatie
Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam 
(010) 794 4371
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl
VitaDem@hr.nl
Volg ons:
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2016 Hogeschool Rotterdam.