Terugblik webinar  | doorsturen |  afmelden |  online versie
 

Terugblik

Terugblik webinar 'Gaan we ooit weer terug naar normaal?: Hoe Covid-19 de geboortezorg in 2020 veranderde'


8 december 2020

 
Het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland organiseerde op dinsdag 8 december jl. het laatste Webinar van 2020 met als thema ‘Gaan we ooit weer terug naar normaal?: Hoe Covid-19 de geboortezorg in 2020 veranderde’. Hieronder een terugblik op dit online event. Verderop in deze terugblik treft u de Webinar agenda voor 2021 aan!  

Thema
Sinds het begin van het jaar is Nederland in de ban van ‘corona’. We hebben het vaak over ‘corona’, maar officieel heet de ziekte COVID-19. De ziekte wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus (SARS-CoV-2). De klachten kunnen lijken op een verkoudheid. De ziekte kan een ernstige longontsteking veroorzaken, waar soms ook mensen aan overlijden.
 
De ziekte raakt ons allemaal, maar de gezondheidszorg in het bijzonder. Geen handen meer schudden, anderhalve meter afstand houden, werken met mondkapjes etc. Het blijkt een enorme uitdaging om ons aan alle maatregelen te houden en menigeen vraagt zich af of we ooit weer terug gaan naar normaal. Voor het regionaal consortium een reden om nog eens extra aandacht te schenken aan COVID-19 en enkele inzichten die het virus de geboortezorg in de regio heeft opgeleverd.

Prof. dr. Eric van Gorp van de afdeling Viroscience in het Erasmus MC gaf een boeiende klinische update over het virus. De afgelopen jaren hebben een aantal zogenoemde ‘uitbraak virussen’ de kop op gestoken, denk aan Zika, Ebola en nu dan Covid-19. Een belangrijke boodschap was dat mensen het risico creëren, maar tegelijk de sleutel hebben tot de oplossing. Menselijk gedrag is het sleutelwoord.

> Klik hier voor de presentatie
 
dr. Ageeth Rosman, verloskundige / Lector Audit en Registratie, Hogeschool Rotterdam en Perined, benadrukte in haar presentatie het belang van een goede registratie rondom de zwangerschap omdat het een nog onbekend virus betreft. Er is grote behoefte aan (meer) kennis en daarom wordt zowel nationaal als internationaal samengewerkt als het gaat om registratie van gegevens. In Nederland worden deze data sinds maart 2020 verzameld via NethOSS (Netherlands Obstetric Surveillance System). Dit gebeurt ‘onder de paraplu’ van Perined.
> Klik hier voor de presentatie
De bijdrage van Annelies de Vries, senior adviseur bij ZorgImpuls, stond in het teken van regionale samenwerking in de geboortezorg. In het bijzonder Het Regionaal Coördinatieteam Covid-19 Geboortezorg (RCT) dat is voorgekomen uit het DVP Rijnmond en dat een groot deel van de regio Zuidwest Nederland beslaat. De uitgangspunten van het RCT zijn het waarborgen van de capaciteit, continuïteit en kwaliteit van de integrale geboortezorg. Een van de succesfactoren van het RCT is dat zij slagvaardig en beperkt in omvang is. Terug naar normaal, heel graag! Maar laten we ook de goede dingen die deze crisis heeft opgeleverd bewaren, zoals het benutten van elkaars expertise en ruimte en begrip voor verschillen. Annelies sloot af met de slide ‘EENSGEZINDHEID DOOR en VOOR REGIONALE SAMENWERKING’.

> Klik hier voor de presentatie

Bekijk het webinar via deze link
Belangrijk: ga vertrouwelijk om met de persoonlijke informatie. En deel de link niet verder.
>
Interessante webpagina's
Agenda Webinars
De Webinars staan tot de zomervakantie van 2021 gepland op:

  • 11 februari 2021 - Thema: Kraamzorg
  • 30 maart 2021 - Thema: Volgt
  • 18 mei 2021 - Thema: Volgt
  • 1 juli 2021 - Thema: Volgt

Noteer deze data alvast in uw agenda!

Met vriendelijke groet,

Angélica Venekamp
Coördinator regionaal consortium


                                             

Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
(010) 794 5185
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl

Volg ons:
      
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2020 Hogeschool Rotterdam.