Hogeschool Rotterdam
Terugblik Webinar 'De beste start voor de kwetsbare kraamvrouw en haar kind’ | afmelden |  online versie
 
Terugblik
Terugblik Webinar 'De beste start voor de kwetsbare kraamvrouw en haar kind’
11 februari 2021
 
Hogeschool Rotterdam
Fotograaf: Geboortezorgfotograaf en doula Semin Suvarierol Hoen
Het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland organiseerde op donderdag 11 februari jl. het eerste webinar van 2021 met als thema ‘De beste start voor de kwetsbare kraamvrouw en haar kind’. Hieronder een terugblik op dit online event. Verderop in deze terugblik treft u de Webinar agenda voor 2021 aan.

Kijk het webinar terug
Belangrijk: ga vertrouwelijk om met de persoonlijke informatie. En deel de link niet verder
.
>
(De presentatie van Lyzette Laureij is niet opgenomen. Haar onderzoeksresultaten wachten op publicatie en zijn nog niet vrij gegeven voor verspreiding) 
De rode draad
Ruim zes jaar geleden ontstond er een landelijke discussie over het nut en de noodzaak van kraamzorg. Het idee werd geschetst dat kraamzorg ‘alleen maar beschuitjes smeren’ was. Er werd zelfs ter discussie gesteld of kraamzorg wel verzekerde zorg in het basispakket moest zijn. Op advies van het Zorginstituut (2015) is kraamzorg uiteindelijk onderdeel gebleven van het basispakket. Wel was er behoefte aan meer kennisontwikkeling over de kraamzorg en onderbouwing van het professionele handelen.
 
Eind 2016 startte daarom het onderzoeksproject ‘De beste start voor de kwetsbare kraamvrouw en haar kind’ van het Erasmus MC en Hogeschool Rotterdam. De vier deelonderzoeken zijn nu afgerond. Er is meer zicht op hoe de kraamzorg beter kan aansluiten bij de kwetsbare moeders. De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek kwamen in dit webinar aan bod.

Rode draad van de middag: de zorg van kraamverzorgenden is onmisbaar en kan bij kwetsbare moeders het verschil maken!
Projectleider Hiske Ernst gaf een overzicht van de belangrijkste bevindingen van het onderzoeksproject ‘De beste start voor de kwetsbare kraamvrouw en haar kind’. Enkele high-lights zijn: Zorg voor tijdige en beter op de doelgroep afgestemde informatie over nut en noodzaak van kraamzorg. Faciliteer bijscholing van alle medewerkers in de kraamzorg o.a. op het gebied van gespreksvaardigheden en digitale vaardigheden. Voorzie de kwetsbare zwangere van betrouwbare en begrijpelijke digitale informatie over zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Versterk de samenwerking tussen kraamzorg en verloskundigen en tenslotte blijf investeren in kwaliteitsverbetering en onderzoek!.
> De presentatie tref je hier aan
Hoe kijken kwetsbare moeders naar kraamzorg? 
  Het onderzoek van arts-onderzoeker Lyzette Laureij en haar collega’s biedt een unieke in kijk in de belevingswereld van deze moeders. En in wat hen belemmert of juist stimuleert om meer kraamzorg af te nemen. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat kraamverzorgenden behoefte hebben aan meer scholing over kwetsbaar ouderschap. Tijdens haar presentatie ging Lyzette ook in op het begrip ‘kwetsbaarheid’. Dit is een heel breed begrip; en het cliché beeld van de laagopgeleide vrouw met schulden die in een flatje in een achterbuurt woont is te beperkt. Een hoogopgeleide vrouw die een depressie heeft, zit evengoed in een kwetsbare situatie.”
> De presentatie tref je hier aan
De bijdrage van Jettie van de Pol, trainer/docent KerstenvandePol, stond in het teken van het belang van scholing aan kraamverzorgenden. Zij begon haar verhaal met een kort overzicht van de ontwikkeling van scholing aan kraamverzorgenden. Vervolgens stond zij stil bij de ervaringen uit de scholing en gaf zij enkele aanbevelingen voor vervolg. Een belangrijke conclusie is wel dat kraamzorg onmisbare zorg is voor een goede start.
> De presentatie tref je hier aan
Last but not least was het woord aan Janine Branten die voor haar afstudeeronderzoek de ervaringen van kraamverzorgenden die zorg verlenen in kwetsbare gezinnen heeft onderzocht. Een van de conclusies uit het onderzoek was dat kraamverzorgenden door werk- en levenservaring weten hoe te handelen in een kwetsbare situatie waardoor zij beter in staat zijn om problematiek (vroegtijdig) te signaleren.
> De presentatie tref je hier aan
Interessante webpagina's/documenten
Agenda
De Webinars staan tot de zomervakantie van 2021 gepland op:
  • 30 maart 2021
  • 18 mei 2021
  • 1 juli 2021

Noteer deze data alvast in uw agenda!
Met vriendelijke groet,

Angélica Venekamp
Coördinator regionaal consortium
  

             
Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
   
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2021 Hogeschool Rotterdam.