Hogeschool Rotterdam
Terugblik Webinar 'Samen aan zet voor een positieve bevalervaring’ | afmelden |  online versie
 
Terugblik
Terugblik Webinar 'Samen aan zet voor een positieve bevalervaring’
Dinsdag 30 maart 2021
 
De Studentenraad Onderzoek is onderdeel van het lectoraat Verloskunde en Geboortezorg van Hogeschool Rotterdam en bestaat uit Verloskunde bachelor studenten. De studentenraad en het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland organiseerden op dinsdag 30 maart jl. een webinar met als thema ‘Samen aan zet voor een positieve bevalervaring’.

Bekijk de opname van het webinar
>
Dit webinar is opgenomen voor de deelnemers en degenen die er vanwege de wachtlijst niet bij aanwezig konden zijn. Wilt u hiermee vertrouwelijk omgaan en de link niet verder delen?
Onderzoek en ontwikkelingen op het gebied van bevallingsgerelateerde trauma
  Claire Stramrood (gynaecoloog en voorzitter richtlijn commissie bevallingsgerelateerde PTSS) heeft de deelnemers geïnformeerd over de onderzoeken die zijn gedaan op het gebied van bevallingsgerelateerde PTSS in Nederland. Ook werden de deelnemers uitgedaagd om via twee stellingen mee te denken; over wat de zorgverlener kan doen om een traumatische bevallingservaring te voorkomen en wat de vrouw zelf zou kunnen doen om bij te dragen aan 
een positieve(re) ervaring. Uit de antwoorden van de deelnemers op beide stellingen bleek een (open) communicatie de grote gemeenschappelijke deler. In het vervolg van de presentatie werd verder ingegaan op het onderdeel preventie. Dit alles op een inspirerende manier onderbouwd vanuit de literatuur
In de tweede presentatie heeft Natascha Braber (klinisch verloskundige) op originele wijze haar visie op het nastreven van een positieve bevalervaring met de deelnemers gedeeld. Met behulp van de metafoor ‘bekijk dingen door een roze bril’ gaf zij verschillende praktijkvoorbeelden waarbij je dit als zorgverlener in kunt zetten. Zo kun je bijvoorbeeld een kritische partner door de ‘roze bril’ zien als de steun en toeverlaat van de vrouw die aan het bevallen is en minder in staat is om voor zichzelf op te komen. Verder werd de belangrijke rol van de kraamverzorgende benadrukt in de verwerking van de bevallingservaring door het stellen van open vragen. De presentatie werd afgesloten door de veelzeggende tekst: ‘If you change the way you look at things, the things you look at change’.
> Bekijk de presentatie van Natascha Braber
Trauma preventie prenataal en interconceptioneel
  Arjenne Hoeksema (verloskundige, trainer, coach en bevallingsverwerkingsspecialist) liet met haar bijdrage zien wat je als zorgverlener in de prenatale periode kunt betekenen om de kans op een positieve bevalervaring te vergroten. De stelling die hierbij centraal stond was ‘Realistische prenatale voorlichting over een bevalling verkleint de kans op een baringstrauma’. 
Veel deelnemers hebben op deze stelling gereageerd via de chat. De deelnemers kregen verder veel praktische tips die direct toepasbaar zijn in de zorgverlening. Arjenne Hoeksema sloot haar presentatie af door zelf te reageren op de stelling met: 'Realistisch prenataal voorlichten is vooral uitleggen dat bevallen gewoon gebeurt. Er is niks aan te kunnen. Het is geen prestatie. Het gaat gewoon gebeuren! Zullen we het daar eens over hebben?'
> Bekijk de presentatie van Arjenne Hoeksema
De Studentenraad Onderzoek blikt terug
Ouafila Zammou: ‘Als studenten van de Studentenraad Onderzoek van de Verloskunde Academie Rotterdam kijken wij terug op een succesvolle samenwerking met het regionaal consortium. Wij zijn nog steeds aan het nagenieten van een zeer geslaagd eerste webinar. Wij willen alle aanwezige zorgprofessionals (i.o.) bedanken voor de getoonde interesse, aanwezigheid en goede vragen. In het bijzonder willen wij de spreeksters Claire Stramrood, Natascha Braber en Arjenne Hoeksema bedanken voor hun inzet en geleverde bijdrage. Dankzij hun presentaties hebben wij meer inzicht en achtergrond gekregen in bevallingsgerelateerd trauma en hebben zij ons voorzien van de juiste handvatten om een bijdrage te kunnen leveren aan het nastreven van een positieve bevallingservaring. Een goede voorbereiding begint al voor de zwangerschap en is de sleutel tot succes!’
 

Evaluatie

We zijn ontzettend benieuwd naar uw mening over het webinar. Daarom willen we u vragen om de bijgevoegde vragenlijst in te vullen. We gebruiken de resultaten om nog beter aan te kunnen sluiten op de behoeften uit de praktijk. Het invullen kost u een paar minuten.

> Ga naar de vragenlijst

Accreditatie en bewijs van deelname
Het webinar is geaccrediteerd door de KNOV en het Specialisten Register V&V. Presentie wordt door ons doorgegeven. De deelnemers die dit betreft worden hier later over geïnformeerd via de email.
Studenten van Hogeschool Rotterdam: een foto van de start dia en een foto van het einde van het webinar kan bij de opleiding worden aangeleverd ten behoeve van het kwaliteitsregister van de VAR. Wanneer het webinar voor een gedeelte is gevolgd kunnen hier geen kwaliteitsregisterpunten voor worden toegekend.
Studenten van overige hogescholen: kunnen indien gewenst een digitaal bewijs van deelname aanvragen via StudentenraadOnderzoek@hr.nl.
Interessante webpagina's/documenten
Agenda
De volgende webinars staan gepland op:
  • 18 mei 2021
  • 1 juli 2021
Noteer deze data alvast in uw agenda! Meer informatie over deze webinars volgt later.
Met vriendelijke groet,

Heidi van Heijningen
Coördinator Studentenraad Onderzoek

Angélica Venekamp
Coördinator regionaal consortium
Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
Kenniscentrumzorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
 
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2021 Hogeschool Rotterdam.