Hogeschool Rotterdam
Terugblik webinar  ‘Regionale initiatieven rondom gezinnen in kwetsbare omstandigheden’ |  afmelden |  online versie
 
Terugblik
Terugblik webinar ‘Regionale initiatieven rondom gezinnen in kwetsbare omstandigheden’
18 mei 2021
 
Hogeschool Rotterdam
Het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland organiseerde op dinsdag 18 mei jl. een webinar met als thema ‘Regionale initiatieven rondom gezinnen in kwetsbare omstandigheden’. Hieronder een terugblik op dit online event.

Bekijk de opname van het webinar
>
Belangrijk: Ga vertrouwelijk om met de persoonlijke informatie en deel de link niet verder.
In de consortium regio Zuidwest Nederland zijn er diverse mooie voorbeelden van initiatieven rondom gezinnen in kwetsbare omstandigheden. Tijdens het webinar zijn er een drietal belicht en konden de deelnemers via de chat vragen stellen aan de projectleiders. 
Nu Niet Zwanger: Een eerlijk gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie
De bijdrage van Isabelle van de Vrede, Berber Atsma en Riekje Elema, inhoudelijk coördinatoren Nu Niet Zwanger, stond in het teken van het Programma Nu Niet Zwanger. Zij begonnen hun verhaal met een interactieve MentiMeter om o.a. de kennis van de deelnemers m.b.t. het programma te toetsen. 

Vervolgens stond Isabelle van de Vrede stil bij de inhoud van het programma. Nu Niet Zwanger ondersteunt kwetsbare mensen (m/v) om een bewuste keuze te maken over het moment van hun kinderwens, zodat zij niet onbedoeld zwanger raken. Een onbedoelde zwangerschap die door een cliënt als ongewenst wordt ervaren heeft een enorme impact op diens leven. Vaak is dat geen bewuste keus maar overkomt het iemand. Daarom is het belangrijk dat professionals met hun cliënt in gesprek gaan over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.
Professionals die getraind zijn in de methodiek van Nu Niet Zwanger beginnen zelf het gesprek met hun cliënt over de betekenis van een zwangerschap. Door daar gewoon naar te vragen. De professional heeft daarbij aandacht voor de vragen, emoties en ideeën die er bij de cliënt leven en welke ervaringen uit het verleden daarbij een rol spelen.
> Bekijk de presentatie
Moeders van Rotterdam
  Projectleider Frederike Sinnema en hoofdonderzoeker Hanneke de Graaf gaven in de tweede bijdrage een inkijkje in het programma ‘Moeders van Rotterdam’.  Dit programma is in 2014 gestart en zet zich in voor (aanstaande) moeders die tijdens hun zwangerschap stress ervaren op verschillende leefgebieden. Hierbij kan gedacht worden aan problemen op het gebied van financiën, huisvesting, gezondheid etc.
Na aanmelding brengt de professional/coach van Moeders van Rotterdam de hulpvragen van moeder in kaart en stelt een plan van aanpak op. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de moeder, maar naar het hele gezin. Samen met moeder werkt de coach gedurende het begeleidingstraject aan de gestelde doelen tijdens huisbezoeken. Gedurende het traject wordt de zelfredzaamheid van moeder bevorderd door het aanleren van vaardigheden. Alle stappen worden samen met de coach of door moeder zelf gezet. De begeleiding duurt al met al drie jaar. 

Het programma wordt al vanaf de start intensief gemonitord met als doel unieke inzichten te verkrijgen in een moeilijk te bereiken doelgroep van zeer kwetsbare zwangere vrouwen, hun stapeling van problemen en adequate zorgpaden voor deze multi-problematiek.
> Bekijk de presentatie
 
Connect2Grow, aandacht voor de ouder-kindrelatie
De vroege ouder-kindrelatie vormt de blauwdruk voor hoe kinderen later in het leven staan.
Dit is het motto van het leer- en verbetertraject ‘Connect2Grow’ waar dr. Hilmar Bijma, gynaecoloog en onderzoeker Erasmus MC Sophia en haar collega’s - samen met ouders - aan werken. Binnen het project wordt bij gezinnen in complexe kwetsbare omstandigheden in kaart gebracht wat er nodig is om een gezonde relatie op te bouwen met hun (ongeboren) baby.
Bij kwetsbare omstandigheden kan gedacht worden aan een combinatie van: medische complicaties of ernstige ziekte bij de moeder en/of het ongeboren kindje, ernstige psychische klachten, complexe psychosociale omstandigheden, verslaving, tienerzwangerschap, verstandelijke beperking en voorgeschiedenis met trauma. 
Met het project Connect2Grow wordt ingezet op:
  • Het herkennen van risicofactoren voor een ernstig bedreigde ouder-kindrelatie tijdens de zwangerschap.
  • Het in zorg krijgen én houden van ouders met complexe (zorg) afstemmingsvragen rondom de bedreigde ouder-kindrelatie.
  • Het integreren en afstemmen van bestaande zorg- en verwijsstructuren rondom de - al tijdens de zwangerschap - bedreigde ouder-kindrelatie.
  • Het borgen van pre- naar postnatale continuïteit van zorg rondom de ouder-kindrelatie.
  • Het bijeenbrengen en delen van bestaande expertise over de bedreigde ouder-kindrelatie middels een expertisecentrum. 

Het is een gezamenlijk project van het Erasmus MC Rotterdam en de gemeente Rotterdam, waarbij tevens nauw wordt samengewerkt met andere instanties en zorgverleners in Rotterdam.
> Bekijk de presentatie
  Evaluatie

Om in de toekomst nog beter aan te kunnen sluiten op de wensen van de deelnemers vragen wij je deze evaluatie m.b.t. het webinar van 18 mei in te vullen. Dit kost u maximaal 5 minuten. Alvast hartelijk dank voor de medewerking!
Interessante webpagina's/documenten
Agenda
De webinars van 2021 staan gepland op: 
  • 1 juli 2021
  • 7 oktober
  • 30 november

Noteer deze data alvast in uw agenda!
Met vriendelijke groet,

Angélica Venekamp
Coördinator regionaal consortium

                  

                                            
Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
kenniscentrumzorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
 
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2021 Hogeschool Rotterdam.