Hogeschool Rotterdam
Nieuwsflits Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland |  afmelden |  online versie
 
Nieuwsflits
Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte
Nieuwsflits juli 2021
 
Hogeschool Rotterdam
Het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland is hét kennisplatform voor regionaal praktijkgericht onderzoek voor het gehele domein van zwangerschap en geboorte. Binnen het consortium wordt multidisciplinair en lijnoverstijgend samengewerkt aan zorg en onderzoek door geboortezorgprofessionals, hun ketenpartners in de zorg, professionals vanuit het sociale domein, beleidsmakers, onderzoekers en onderwijspartners.
Aankondiging webinar Cliëntenparticipatie
Het betrekken van cliënten en patiënten om de zorg (beter) aan te laten sluiten op wensen en behoeften maar ook binnen onderzoeksprojecten wordt door velen steeds meer gezien als een belangrijke voorwaarde. Op donderdag 7 oktober organiseert het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland daarom een webinar met als thema ‘Cliëntenparticipatie’. Tijdens dit webinar wordt het thema op een interactieve manier vanuit verschillende invalshoeken (beleid, onderwijs, onderzoek, praktijk) belicht.

Donderdag 7 oktober
15:00 - 17:00
Online via Teams
Aanmelden >
Onderzoek
EGALITE: research naar betere geboortezorg voor vluchtelingen
 
Het EGALITE project is ontstaan vanuit de vaststelling dat er nog altijd grote sociale- en gezondheidsongelijkheden bestaan tussen zwangere vrouwen in Nederland, waarbij vrouwen met een vluchtelingachtergrond waarschijnlijk een hoger risico lopen op ongunstige zwangerschapsuitkomsten.
 
FACTS:
  • Het EGALITE project wordt uitgevoerd vanuit het Erasmus MC, gefinancierd door ZonMw en loopt van 2020 t/m 2023;
  • Doel van het project is om de geboortezorg voor asielzoekers en statushouders in Nederland te evalueren en te verstevigen; 
  • Met dit doel worden binnen EGALITE verschillende wetenschappelijke studies opgezet, om zwangerschapsuitkomsten, risicofactoren op ongunstige uitkomsten en ervaringen in de geboortezorg voor vluchtelingen in kaart te brengen. 
  • Op de website is meer informatie over het project te vinden.
  • Bekijk het filmpje over het EGALITE project
 
Meer informatie via Julia Tankink, arts-onderzoeker Erasmus MC
Update van preconceptiezorg onder kwetsbare vrouwen verhogen
Sneller Zwanger pilotstudie
  Per half juli gaat de pilotstudie Sneller Zwanger van het Erasmus MC van start. Binnen deze pilotstudie worden kwetsbare vrouwen middels beloningen gestimuleerd gezonder te leven en een preconceptiezorgconsult in de eerste lijn te bezoeken ter voorbereiding op hun zwangerschap. In de toekomst zal dit onderzoek op grotere schaal plaats vinden. Meer informatie is binnenkort te vinden op de website www.SnellerZwangerworden.nl. Bezoek ook nu al onze online community op www.instagram.com/snellerzwanger en www.facebook.com/snellerzwanger.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Sharissa Smith, arts-onderzoeker, Erasmus MC
Kansrijke Start en Regionaal Consortium
Het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland vormt samen met de zes andere regionale consortia het landelijke Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg. Zij hebben in de afgelopen jaren een groot netwerk opgebouwd in de regio’s en veel onderzoek gedaan en kennis en producten ontwikkeld die toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk. Deze kennis en producten richten zich nadrukkelijk ook op het toerusten van ouders en gezinnen en het toerusten van professionals in het begeleiden van deze ouders en gezinnen.
 
Daarom hebben we de samenwerking tussen het Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg en het programma Kansrijke Start geïntensiveerd. Op verschillende locaties in Nederland en ook op landelijk niveau weten we elkaar al goed te vinden. Maar we willen toegankelijk zijn voor alle lokale coalities Kansrijke Start en leggen graag nog breder de verbinding. Daarom streven we naar samenwerking op grotere schaal, waarbij we iedere lokale coalitie kunnen ondersteunen met nieuwe en bestaande kennis en met onderzoek!
 
Voor meer informatie over het Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg en de samenwerking met Kansrijke Start, kunt u hier de presentatie tijdens de landelijke conferentie Kansrijke Start zien.
Netwerkkaart en zelfscan voor professionals en teams die werken met gezinnen in de eerste 1000 dagen
  Vanuit het landelijke actieprogramma Kansrijke Start zijn twee hulpmiddelen ontwikkeld om professionals te ondersteunen bij het bereiken van (aanstaande) ouders voor, tijdens en na de zwangerschap. Een netwerkkaart om met ouders meer zicht te krijgen op steun in hun omgeving, en een zelfscan om aan de hand van stellingen te reflecteren op wat je doet en kunt doen om ouders te bereiken.
Deze tools zijn ontwikkeld en getest door ouders, ervaringsdeskundigen, coördinatoren van informele hulporganisaties, kraamverzorgenden, verloskundigen, gynaecologen, jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen JGZ, kinderartsen, gezinsbehandelaars, opleiders en brancheorganisaties.
 
Alvast meer weten? In deze video vertelt een jeugdverpleegkundige waarom zij deze hulpmiddelen zo belangrijk vind in haar werk.
 
De hulpmiddelen zijn voor iedereen te downloaden via de website
van Pharos.
Vragen of opmerkingen? Via kansrijkestart@pharos.nl
 
Nieuwe website 'waardegedreven zorg': waardegedrevenzorg.nl

Deze nieuwe website is gerealiseerd vanuit het BUZZ-project, dat deze zomer wordt afgerond. Op de website delen de zeven deelnemende verloskundige samenwerkingsverbanden hun ervaringen, resultaten, tips en praktische hulpmiddelen. In september zijn hier ook de resultaten van de evaluatie en de implementatiehandleiding te vinden. Hiermee kunnen VSV’s en IGO’s in Nederland aan de slag met de implementatie van waardegedreven zorg en specifiek met het gebruiken van uitkomstinformatie voor samen beslissen.
 
Voor meer informatie of vragen? info@waardegedrevengeboortezorg.nl.
Nieuws/oproep?
Mocht u nieuws en/of een oproep willen plaatsen in deze nieuwsflits dan kunt u contact opnemen met de coördinator van het regionaal consortium, Angelica Venekamp.
Fijne zomervakantie
De volgende nieuwsflits verschijnt in oktober. We wensen u een hele fijne en onbezorgde zomervakantie toe!
Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2021 Hogeschool Rotterdam.