Lees de nieuwsbrief!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
Nieuwsflits Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland |  afmelden |  online versie
 
Nieuwsflits
Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte
Nieuwsflits november 2021
 
Hogeschool Rotterdam
Het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland is hét kennisplatform voor regionaal praktijkgericht onderzoek voor het gehele domein van zwangerschap en geboorte. Binnen het consortium wordt multidisciplinair en lijnoverstijgend samengewerkt aan zorg en onderzoek door geboortezorgprofessionals, hun ketenpartners in de zorg, professionals vanuit het sociale domein, beleidsmakers, onderzoekers en onderwijspartners.
Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg
Verbinders in kennis en onderzoek
Sinds 2013 kent Nederland Regionale Consortia die in de verschillende regio’s bijdragen aan kennisontwikkeling en aan de kwaliteit van de geboortezorg. De consortia werken landelijk nauw met elkaar samen en hebben zich verenigd in het Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG). Hoe doen we dat? Hoe geven we invulling aan thema’s als Kansrijke Start, organisatie van geboortezorg en waardegedreven zorg? 
Hoe leggen we landelijk de verbinding met elkaar én met anderen? Hoe kunt u ons vinden?

Deze en andere onderwerpen komen aan bod tijdens ons Webinar op donderdag 2 december a.s. van 15.00 tot 17.00 uur. U kunt zich hier alvast als belangstellende aanmelden.
 
Meer informatie over het netwerk? Bekijk de nieuwe website.
 
Onderzoek
Sneller Zwanger pilot: kwetsbare vrouwen motiveren voor preconceptiezorg
  In oktober jl. is de pilot Sneller Zwanger van het Erasmus MC van start gegaan. Binnen deze pilot worden kwetsbare vrouwen met beloningen gestimuleerd gezond te leven en een preconceptiezorgconsult in de eerste lijn te bezoeken ter voorbereiding op hun zwangerschap. Dit gebeurt met een app die speciaal voor dit onderzoek ontwikkeld is. Na deze pilot zal dit onderzoek op grotere schaal plaats vinden. Meer informatie is te vinden op www.snellerzwangerworden.nl. Vragen? Mail ons via snellerzwanger@erasmusmc.nl
VALID studie: VAriation in Labour InDuction

De VALID studie onderzoekt praktijkvariatie tussen verloskundige samenwerkingsverbanden in de mate waarin de bevalling wordt ingeleid en welke factoren hierbij een rol spelen. Door meer inzicht te krijgen in deze factoren, kan eventuele ongewenste praktijkvariatie in de toekomst verminderd worden. Dit draagt bij aan het bevorderen van de kwaliteit van de geboortezorg in Nederland. De VALID studie is in 2020 van start gegaan en loopt tot 2024.

Meer weten over de VALID studie? Kijk op de website of neem contact op met één van de onderzoekers via validstudie@av-m.nl.
Training
Connect2Grow: Training ‘Signalering zorgelijke ouder-kindrelatie tijdens de zwangerschap’

Deze training is bedoelt voor verloskundigen en gynaecologen werkzaam in Rotterdam en leert hen signalen van een (mogelijk) zorgelijke ouder-kindrelatie te herkennen, te bespreken en ondersteuning aan te bieden. De training geeft praktische handvatten die men in de praktijk kan gebruiken. De training richt zich met name op het herkennen van (mogelijk) zorgelijke ouder-kindrelatie bij (aanstaande) ouders met psychische problematiek en (vroegkinderlijk) trauma in de voorgeschiedenis. De training wordt georganiseerd door Connect2Grow.

De training vindt plaats op 12 november (18.00-20.00 uur) of 21 december (09.30-11.30  uur). Aanmelden kan via connect2grow@erasmusmc.nl
Training Samen Beslissen in de geboortezorg
Wil je jezelf als geboortezorg professional verder ontwikkelen in Samen Beslissen (shared decision-making) en daarmee direct een bijdrage leveren aan het verbeteren van de integrale geboortezorg?

Het Amsterdam UMC ontwikkelt een training voor professionals om Samen Beslissen in de integrale geboortezorg te ondersteunen, waarbij extra aandacht is voor het thema gezondheidsvaardigheden. De training wordt ontwikkeld binnen het project ‘Shared decision-making in integrated maternity care’ (Shared Mind).

We zijn momenteel opzoek naar geboortezorg professionals die aan deze training willen meedoen. Deelname aan de training bestaat uit drie onderdelen, namelijk tweemaal online simulatiegesprekken met twee actrices (voorafgaand met aanvullend interview en na de training) en de fysieke trainingsbijeenkomst zelf. Tot slot vragen we de professionals om de geleerde vaardigheden in de praktijk toe te passen en zowel voor de eerste simulatiegesprekken als na de training na een consult een vragenlijst uit te zetten onder vier cliënten.

Voor wie is de training ontworpen?
De training is bedoeld voor geboortezorgprofessionals die zwangere of recent bevallen vrouwen begeleiden, zoals verloskundigen, gynaecologen, arts-assistenten, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en kraamverzorgers.

Voor meer informatie: Laxsini Murugesu
ZonMw
Kraamzorg waardevol bij continue begeleiding van barende vrouw
In Limburg vond onderzoek plaats naar het effect van continue begeleiding tijdens de bevalling door de kraamzorg. De kraamverzorgende ondersteunt de barende vanaf het moment dat de bevalling begint. Ze blijft steeds bij haar, ook als de vrouw naar het ziekenhuis moet. Het onderzoek laat zien dat dit leidt tot minder keizersneden en ruggenprikken. Het bespaart daarmee kosten, maar ook leed door al of niet bijkomende complicaties. Zie hier het hele artikel.
Zwangeren en Ouders gezocht voor Cliëntenpanel Verloskunde en Geboortezorg
Het Cliëntenpanel Verloskunde & Geboortezorg is een groep (aanstaande) ouders die geïnteresseerd is in ontwikkelingen in de geboortezorg. Zij vinden het leuk om op basis van hun ervaringen een bijdrage te leveren aan onderzoek. Ze vertellen over hun ervaringen die weer input zijn voor nieuw (studenten)onderzoek, lezen mee in onderzoeksaanvragen en kunnen tijdens de uitvoering van onderzoek worden gevraagd om advies te geven of mee te werken. 
Op die manier draagt het cliëntenpanel bij aan vernieuwingen en verbeteringen in de verloskundige praktijk, het onderwijs en onderzoek. Bovendien zorgen ze dat de stem van de client gewaarborgd is in onderzoek. Het cliëntenpanel is onderdeel van het lectoraat Verloskunde & Geboortezorg van Hogeschool Rotterdam.

We zijn op zoek naar nieuwe zwangeren en jonge ouders die lid willen worden van het cliëntenpanel. 
Kent u zwangeren of ouders die willen deelnemen? Of mogen we flyers in uw praktijk neerleggen? 
Neem contact op via Clientenpanel-VerloskundeGeboortezorg@hr.nl
 
Ander nieuws
Groepszorg volgens Centering-principes tijdens de eerste 1000 dagen in 7 landen
Binnen het project GroupCare1000 implementeert en onderzoekt TNO groepszorg volgens de Centeringprincipes voor zwangeren en jonge ouders in zeven landen. Het doel is verbetering van gezondheid en welzijn van jonge moeders en baby’s uit kwetsbare bevolkingsgroepen in Ghana, Zuid-Afrika, Suriname, Kosovo, België, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Bekijk de animatie ‘Group care for the first 1000 days’ (klik op deze link
Voor meer informatie over dit project neem contact op met Eline Vlasblom van TNO
 
Agenda
Een overzicht van alle activiteiten


25
NOV
Webinar ‘Preconceptiezorg’
15:00 - 17:00 uur
Regionaal Consortium Zwangerschap en Geboorte Zuidwest Nederland Aanmelden
2
DEC
Webinar Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg
15:00 - 17:00 uur
Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg
Aanmelden
3
DEC
LOQS symposium: terug- en vooruit blik op het Verloskundig consortium Limburg
14:00 - 17:00 uur
Limburg Obstetric Quality System (LOQS)
Aanmelden via Denise Habets
Ten slotte
De volgende nieuwsflits verschijnt in januari 2022.

Mocht u nieuws en/of een oproep willen plaatsen in deze nieuwsflits dan kunt u contact opnemen met de coördinator van het regionaal consortium, Angelica Venekamp.
Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2021 Hogeschool Rotterdam.