Lees de terugblik
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
Terugblik Webinar Landelijk lectorenplatform Zelfmanagement | afmelden |  online versie
 
Terugblik
TERUGBLIK WEBINAR LANDELIJK LECTORENPLATFORM ZELFMANAGEMENT 
 ‘Zelfmanagement en burgerparticipatie: Hoe kun je als professional aansluiten bij de leefwereld van cliënten’
16 november 2021
 
Hogeschool Rotterdam
Het lectorenplatform Zelfmanagement organiseerde op dinsdag 16 november jl. haar jaarlijkse Webinar met dit keer als thema ‘Zelfmanagement en burgerparticipatie’. Hieronder een terugblik op dit online event. 

Kijk het webinar terug
>
Dit Webinar stond geheel in het teken van zelfmanagement en burgerparticipatie. Tijdens het Webinar is het thema op een interactieve manier belicht vanuit beleid, onderwijs, onderzoek en de praktijk en is aandacht geschonken aan de vraag hoe je als professional kunt aansluiten bij de leefwereld van cliënten.

Hanneke Torij MSc (lector Verloskunde & Geboortezorg Hogeschool Rotterdam en voorzitter van het lectorenplatform Zelfmanagement) vatte nog eens kort samen waar het lectorenplatform voor staat en hoe het platform is georganiseerd. Het landelijk lectorenplatform Zelfmanagement versterkt met gezamenlijk praktijkgericht onderzoek het zelfmanagement en de eigen regie van (kwetsbare) burgers en draagt bij aan het beter toerusten van zowel huidige als toekomstige (zorg)professionals.
> Bekijk de presentatie
Deze bijdrage werd afgesloten door een kort filmpje waarin diverse lectoren de meerwaarde van het lectorenplatform Zelfmanagement onderstreepten.
> Bekijk de film
Gezamenlijk onderzoek
In het tweede onderdeel stond het gezamenlijk onderzoek vanuit het lectorenplatform Zelfmanagement centraal.

Kitty Jurrius (lector Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg) en Ton Satink (hoofddocent en onderzoeker Opleiding Ergotherapie & Lectoraat Neurorevalidatie) van respectievelijk Windesheim en Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) gaven een boeiende presentatie over het onderzoek waar de lectoren vanuit het platform bij betrokken zijn. Zo vertelde Kitty Jurrius over haar onderzoek naar de rol van digitale communicatieplatforms bij het langer thuis kunnen blijven wonen. Ton Satink ging in op het FAST project en richtlijnontwikkeling vanuit de Fysiotherapie
> Bekijk de presentatie 'Zelfmanagementdoor de ogen van de burger'
> Bekijk de presentatie 'Ontwikkeling praktijkrichtlijn zelfmanagement'
Bewoners aan de basis van vitale gemeenschappen’
De vierde bijdrage was van Jan Smelik (arts n.p. en algemeen coördinator Nederland Zorgt Voor Elkaar). Zijn presentatie had als titel ‘Bewoners aan de basis van vitale gemeenschappen’. Hij gaf aan dat we in Nederland gebruik kunnen maken van kwalitatief hoogwaardige zorg, maar dat deze niet goed is georganiseerd. Bovendien staat de toegankelijkheid onder druk en zijn er grote problemen in de GGZ, jeugdzorg en ouderenzorg. Vooral de kwetsbare burger, die juist van zorg afhankelijk is, staat regelmatig in de kou. Na een zeer inspirerend betoog gaf hij de volgende ‘take home message’ mee:
  • We hebben niet meer zorg nodig, maar minder: om een duurzaam zorgstelsel te realiseren moeten we nu investeren in een gezonde samenleving.
  • Samenredzaamheid moet in plaats komen van zelfredzaamheid om te komen tot een vitale samenleving: we maken nog lang niet genoeg gebruik van de bereidheid van mensen om voor elkaar te zorgen.
  • De term Burgerparticipatie dekt niet de lading: de participatiesamenleving staat vooral / ook voor individuele consumptie en ontplooiing. Dat leidt niet tot een vitale samenleving voor iedereen, zoals we nu zien.
> Bekijk de presentatie
Onderwijs aan toekomstig professionals
Vervolgens kwam het onderdeel onderwijs aan toekomstig professionals aan bod. Bienke Janssen (docent-onderzoeker Fontys Hogeschool) ging in op Leren in leernetwerken. Enkele conclusies die zij deelde waren dat het betrekken van (kwetsbare) cliënten in leernetwerken niet vanzelf gaat en dat er professionals nodig zijn die het als vanzelfsprekend beschouwen om burgers als gelijkwaardige partners te betrekken.  
> Bekijk de presentatie
Sarah Detaille (associate lector / associate-professor Arbeidsmarkt & Onderwijs HAN) besteedde in dit onderdeel aandacht aan het scholingsaanbod voor professionals vanuit het platform Zelfmanagement. Zo is er o.a. een Kennisbundel Zelfmanagement ondersteuning ontwikkeld en een educatief programma zelfregulatie.
> Bekijk de presentatie
De middag werd afgesloten door Liesbeth Preller (Kenniscentrum Sport en Bewegen) die inging op de kracht van bewegen bij preventie en de verbinding tussen onderzoek, praktijk en beleid. In haar presentatie gaf Liesbeth Preller een opsomming en korte toelichting op de kennis en diverse instrumenten die het Kenniscentrum Sport en Bewegen ter beschikking heeft en die kunnen worden ingezet bij een behandeling. Tevens biedt het  kenniscentrum een wetenschappelijke onderbouwing van diverse kennis(producten), zorgt zij voor vertaling en verspreiding van kennis uit wetenschappelijk onderzoek naar professionals en biedt ondersteuning bij onderzoek(saanvragen).

> Bekijk de presentatie
Interessante links/webpagina's
Kennisbundel Zelfmanagement Ondersteuning | Vilans 

Educatief programma zelfregulatie | Lectoraat GGZ (hsleiden.nl)

Cursus Basiscompetenties Motiverende gespreksvoering - Ledenportaal - Ergotherapie

Cursus De Sterke-kanten-benadering - Ledenportaal - Ergotherapie

Hoe leren studenten in het hoger onderwijs | De  Leidse Canon

Denk voorbij je specialisme

Bettery institute: game changers in health

George Monbiot
Met vriendelijke groet,

Angélica Venekamp
Coördinator  

                   

                                  

                      
Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
 
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2021 Hogeschool Rotterdam.