Lees de terugblik
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
Webinar Landelijk Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg |  afmelden |  online versie
 
Terugblik

TERUGBLIK

Webinar Landelijk Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg
Verbinders in kennis en onderzoek 
2 december 2021 van 15:00 - 17:00
 
Hogeschool Rotterdam
Sinds 2013 kent Nederland regionale consortia die in de verschillende regio’s bijdragen aan kennisontwikkeling en kwaliteit van de geboortezorg. De consortia werken nauw met elkaar samen en hebben zich verenigd in het Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG). Hoe doen we dat? Hoe geven we invulling aan thema’s als Cliëntenparticipatie en Kansrijke Start? Hoe leggen we landelijk de verbinding met elkaar én met anderen? Deze en andere onderwerpen kwamen aan bod tijdens ons eerste gezamenlijke Webinar van donderdag 2 december jl. Hieronder een terugblik op ons online event.

Bekijk de opname van het webinar
>
Introductie
Namens het landelijk bestuur van het Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG) opende Hanneke Torij en Jan Jaap Erwich, beiden projectleider van een regionaal consortium en beiden bestuurslid van het NRCG, dit eerste landelijke webinar. Het webinar startte met een presentatie over het NRCG zelf waarin werd geschetst op welke manier het NRCG bijdraagt aan betere kwaliteit van geboortezorg, hoe het NRCG georganiseerd is en wat er bereikt is in de afgelopen jaren.
> Bekijk de presentatie
Thema 1: Cliëntenparticipatie
Wil je geboortezorg(processen) verbeteren? Dan zijn de ervaringen en ideeën van cliënten en hun naasten onmisbaar. Het NRCG en de daarin samenwerkende regionale consortia zetten zich daarom in voor het succesvol inrichten van cliëntenparticipatie. De afgelopen jaren hebben zij onderzoek gedaan, tools ontwikkeld en bijgedragen aan het opzetten van moederraden en ouderpanels. Hierdoor konden veel VSV’s versneld en eenvoudig cliëntenparticipatie mogelijk maken en was cliëntbetrokkenheid bij onderzoek geborgd. 

Conny Vreugdenhil, coördinator Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Noord Nederland, gaf een korte toelichting op het succesvol opzetten van Moederraden in Noord Nederland. Vervolgens ging Jan Jaap Erwich in gesprek met Masha Radenborg en Wendy Leneman, vertegenwoordigers van de ouderadviesraad Nijmegen, over hun ervaringen met het functioneren van een dergelijke raad in de praktijk
Thema 2: Kansrijke start
  Het NRCG werkt nauw samen met het programma Kansrijke Start. Op verschillende locaties in Nederland weten we elkaar al goed te vinden. En op landelijk niveau ook! We streven naar samenwerking op grotere schaal. Waarbij we iedere lokale coalitie Kansrijke Start kunnen ondersteunen met nieuwe en bestaande kennis én met onderzoek. Bij dit onderdeel hebben we aan de hand van een kort filmpje laten zien hoe de regionale consortia en het programma elkaar in de regionale praktijk weten te versterken.
> Bekijk het filmpje
Vervolgens is Hanneke Torij in gesprek gegaan met Angela Uijtdewilligen, programmamanager van het landelijke actieprogramma Kansrijke Start. Aan bod kwam de voortgang van Kansrijke Start en de samenwerking tussen lokale coalities en VSV’s. Ook de vraag naar meer hulp bij gebruik en implementatie van instrumenten (bijvoorbeeld lerende lokale monitor) de komen jaren en de mogelijkheden van de consortia om hier in te ondersteunen, waren onderwerp van gesprek.
Thema 3: Implementatie
De regionale consortia initiëren onderzoeks- en verbeterprojecten. Hoe we vervolgens ondersteunen bij de implementatie is bij dit onderdeel aan bod gekomen aan de hand van de ontwikkeling en implementatie van de ACTion2 methodiek binnen het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Noord Nederland.
 
Jan Jaap Erwich en Andrea Drost, onderwijskundige en coach, gingen in gesprek over hun ervaringen met het implementeren van ACTion 2 in de praktijk.  Dit onderdeel werd afgesloten door Ien van der Woerdt-Eltink MSc, hoofddocent MPA en promovenda ACTion2 onderzoek, met een filmpje over de ontwikkeling van ACTion2.
> Bekijk het filmpje
Blik op de toekomst

Welke kansen liggen er voor het NRCG en hoe zien wij onze rol in het brede speelveld van de geboortezorg en het sociale domein, zowel in de afzonderlijke regio’s als landelijk?
 
Koos van der Velden, voorzitter van de ZonMw commissie Zwangerschap en Geboorte, Marc Rooseboom, strategisch adviseur van het NRCG en Marieke Smith, technisch voorzitter coördinatoren NRCG, blikten samen met Jan Jaap Erwich en Hanneke Torij terug én vooruit op het ontstaan van de regionale consortia, de ontwikkelingen in de afgelopen 10 jaar en de toekomst van het NRCG. Met een aantal belangrijke boodschappen en lessen!
Interessante webpagina's
Consortia - Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg

Kansrijke Start

Home - ACTion Toolkit

Moederraad - Geboortehart

Ouderadviesraad Nijmegen e.o. | Facebook

College Perinatale Gezondheid

ZonMw
Namens het gehele Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg

Hanneke Torij en Jan Jaap Erwich

Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
 
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2021 Hogeschool Rotterdam.