‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
Projectnieuws Samen Groeien 010 |  afmelden |  online versie
 
Projectnieuws
Projectnieuws Samen Groeien 010
maart 2022
 
Hogeschool Rotterdam
De periode voorafgaand aan de zwangerschap en de eerste 1000 dagen zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. In het project ‘Samen Groeien 010’ onderzoeken (aanstaande) ouders en zorg- en hulpverleners wat goed gaat in de zorg- en hulpverlening, maar ook wat beter kan. Het project wordt uitgevoerd door het Erasmus MC in samenwerking met de gemeente Rotterdam, (aanstaande) ouders, vele hulpverlenende instanties, Erasmus Universiteit Rotterdam en Hogeschool Rotterdam.
Even voorstellen
  ''Ik hoop dat we een goed aansluitend zorgaanbod kunnen creëren voor mensen in kwetsbare omstandigheden, waarbij de vraag of ze een kinderwens hebben door hulpverleners aan hen gesteld wordt.'' 
We stellen steeds drie vragen aan iemand van de deelnemende organisaties. Dit keer is Meike van ’t Hof (Projectleider Nu Niet Zwanger Rotterdam-Rijnmond) aan het woord. Lees verder >
Meer weten over Nu Niet Zwanger?

Ga naar de website >
Nieuws vanuit het Ouderpanel

Het Ouderpanel bestaat inmiddels uit zeven leden en daar zijn we natuurlijk heel blij mee! In het najaar van 2021 hebben we twee focusgroepen georganiseerd waar vijf ouders vanuit het panel aan hebben meegedaan. Tijdens beide focusgroepen zijn we met hen en hulp- en zorgverleners vanuit de betrokken organisaties van het project in gesprek gegaan. Het doel was om bij de deelnemers te achterhalen wat zij belangrijk vinden over de periode vanaf de kinderwens tot en met de eerste 1000 dagen (vanaf het begin van de zwangerschap).

Er zijn heel veel interessante onderwerpen besproken zoals bejegening van ouders, communicatie tussen zorgverleners en ouders, informatievoorziening en de impact van stress. Zowel de ouders als hulp- en zorgverleners vonden de focusgroep geslaagd omdat het heel goed is om het verhaal ‘van de andere kant’ te horen. Uit de korte evaluatie onder de deelnemers bleek onder andere dat één van de aanwezige zorgverleners van plan is om ‘in zijn/haar casussen nog beter in de gaten te houden wie betrokken zijn en te proberen de onderlinge samenwerking te stimuleren’.

De uitkomsten van de focusgroepen worden samengevat in een factsheet en worden via de mail en het volgende Projectnieuws verspreid.
Wat zijn de ervaringen van ouders met zorg- en hulpverleners in Rotterdam voorafgaand, tijdens en na de zwangerschap?
Sherryl Kommers is medisch student. In haar opleiding tot dokter heeft ze een onderzoeksstage bij Samen Groeien 010 gedaan. Ze heeft daarvoor tien ouders met een kind tussen 0-2 jaar geïnterviewd. De vragen gingen over de ervaringen met de zorg en ondersteuning voorafgaand, tijdens en na de zwangerschap. Uit de interviews kwam naar voren dat ouders ervaren dat zorg- en hulpverleners informatie niet goed overdragen. Daarnaast hebben ouders behoefte aan één aanspreekpunt en bekende gezichten in deze periode. Ook gaven ouders aan dat als zorg- en hulpverleners in deze periode binnen één organisatie zouden werken, dat het dan meer als een eenheid zou voelen. Bovendien benoemden ouders dat zij meer behoefte hebben aan informatie van en controles bij zorg- en hulpverleners. Ook benoemden ouders dat zij dankbaar zijn dat zorg- en hulpverleners er voor hen zijn. Daarnaast werden er praktische tips gegeven over wat de samenwerking tussen ouders en zorg- en hulpverleners gemakkelijker maakt en wat de samenwerking bemoeilijkt.
Meer lezen over de resultaten? Klik hier
Ten slotte
Verspreid deze nieuwsbrief gerust onder je collega's of andere geïnteresseerden!  
De nieuwsbrief ontvangen?
Stuur een e-mail om je aan te melden voor deze nieuwsbrief
Meld je aan >
Het volgende projectnieuws verschijnt in juni 2022. Heb je een suggestie, nieuws of link die voor de lezers van dit projectnieuws interessant zijn? Je kunt dit doorgeven aan onderzoeker Sushma Munshi.


                                             
                 

             
Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
  
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2022 Hogeschool Rotterdam.