Lees de nieuwsflits!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
Nieuwsflits Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland |  afmelden |  online versie
 
Nieuwsflits
Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte
Nieuwsflits maart 2022
 
Hogeschool Rotterdam
Nieuws vanuit de regionale consortia
Sinds 2013 kent Nederland Regionale Consortia die in de verschillende regio’s bijdragen aan kennisontwikkeling en aan de kwaliteit van de geboortezorg. De consortia werken landelijk nauw met elkaar samen en hebben zich verenigd in het Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG).

De samenwerking binnen het NRCG is uniek in Nederland. Er wordt door de regionale consortia binnen het NRCG onafhankelijk, lijnoverstijgend, multidisciplinair en op een gelijkwaardige manier samengewerkt aan de gezamenlijke opdracht van alle regionale consortia: het ontwikkelen, dissemineren en implementeren van nieuwe kennis uit onderzoek. Het NRCG verbindt onderzoek met de praktijk en slaat een brug tussen alle partners en belanghebbenden in de geboortezorg op zowel lokaal, regionaal en landelijk niveau.

In het kader van de subsidieronde ‘Impuls bestendiging en borging regionale consortia Zwangerschap en geboorte & NRCG’ heeft ZonMw de afzonderlijks consortia én de NRCG uitgenodigd om een  subsidieaanvraag in te dienen. Met deze subsidie-impuls kunnen de regionale consortia en het NRCG in 2022 activiteiten blijven uitvoeren in het kader van verdere borging van de regionale en landelijke kennisinfrastructuur. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de subsidieaanvraag die uiterlijk 31 maart moet worden ingediend. We houden u uiteraard op de hoogte van het vervolg!

Voor meer informatie over het NRCG zie de website. Voor vragen kunt u contact opnemen met Angelica Venekamp.
Kennis uit ZonMw programma Zwangerschap en Geboorte
Benieuwd naar de kennis die het ZonMw-programma Zwangerschap en Geboorte oplevert? En wat deze kennis bijdraagt aan de ontwikkelingen in de zorg voor (aanstaande) zwangeren, partners en het (ongeboren) kind? 
 
In de publicatie ‘Voor gezonde zwangerschappen en gezonde kinderen’ presenteert ZonMw de kennis die voortkomt uit de projecten van het programma, wat tot nu toe is bereikt en waar de focus ligt voor de toekomst.
 
Er kan ook een geprinte versie van de publicatie worden aangevraagd via zwangerschap_en_geboorte@zonmw.nl
Nieuws op het gebied van Onderzoek
Gehonoreerde onderzoeksprojecten
In het kader van het Programma Zwangerschap en Geboorte II (open ronde 2020-2021) zijn in 2021 in totaal zeven onderzoeksvoorstellen ingediend bij ZonMw. Drie hiervan zijn gehonoreerd en in het onderzoek is een actieve rol weggelegd voor het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuid West Nederland. De onderzoeksprojecten zijn:

1. TowaRds implEmentATion of phototherapy for neonatal jaundice at home–TREAT Jaundice @ home study.
2. Not you but WE: Supporting aT-risk women before and dUring pregnancy through an integrateD, autonomy-and identitY-based approach(WE-STUDY).
3. Don’t forget about the father; Using the paternal origins of birth complications to optimize preconception care.

In de webinars van het consortium zullen deze onderzoeksprojecten t.z.t. nader worden toegelicht. Houdt hiervoor onze agenda in de gaten!
De rol van zorgprofessionals bij de acceptatie van vaccinaties tijdens de zwangerschap
Zorgprofessionals spelen een belangrijke rol in het besluit van zwangere vrouwen om zich al dan niet te laten vaccineren. Middels een online vragenlijstonderzoek wordt onderzocht hoe de professionals denken over de maternale kinkhoestvaccinatie en het bespreken van deze vaccinatie met zwangere vrouwen. Daarnaast bevat de vragenlijst enkele vragen over de Covid-19 vaccinatie en de influenzavaccinatie voor zwangere vrouwen.
 
Op allerlei manieren werken professionals van de GGD Zuid-Limburg en Hollands Noorden samen met verloskundigen en medisch specialisten om de gezondheidssituatie in verschillende regio’s te verbeteren. Met de opbrengst van dit onderzoek willen zij deze vaccinatiecampagne verbeteren.
 
Via deze link neemt u deel aan het onderzoek: Vragenlijst Maternale Vaccinaties
 
Vragen? Hiervoor kunt u contact opnemen met de onderzoeker GGD Zuid Limburg: Veja Widdershoven
Update van preconceptiezorg onder kwetsbare vrouwen verhogen: Sneller Zwanger  
  De pilotstudie Sneller Zwanger (eerder bekend als de Loyalty studie) van het Erasmus MC is sinds november ‘21 van start gegaan. Binnen deze pilotstudie worden kwetsbare vrouwen middels beloningen gestimuleerd een gezonde leefstijl aan te nemen en een preconceptiezorgconsult in de eerste lijn te hebben ter voorbereiding op hun zwangerschap. In de toekomst zal dit onderzoek op grotere schaal plaats vinden.

 
Hiervoor zoeken wij verloskundigen die willen participeren. Vergoeding voor het consult geschiedt vanuit de basisverzekering (eigen risico n.v.t.). Meer informatie via SnellerZwanger@erasmusmc.nl, www.instagram.com/snellerzwanger en www.SnellerZwangerWorden.nl
 
Vragenlijst Voorlichting Hielprikscreening in de Zwangerschap
De vragenlijst is bedoeld voor werkzame verloskundig zorgverleners. Met deze vragenlijst willen onderzoekers van het Amsterdam UMC, afdelingen Humane Genetica en Verloskundige Wetenschap, nagaan of en op welke manier verloskundig zorgverleners aandacht geven aan de voorlichting aan zwangere vrouwen en koppels over de hielprikscreening. De resultaten worden gebruikt om na te gaan of de voorlichting verbetering behoeft. Zo mogelijk volgt ook een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift.
> Link naar de vragenlijst
  Vragen?
Deze kunt u stellen aan de onderzoekers van Amsterdam UMC via: Dr. Janneke Gitsels – van der Wal, Midwifery Science: jt.vanderwal@amsterdamumc.nl; janneke@hllp.nl 
Of Prof.dr. Lidewij Henneman, Humane Genetica: l.henneman@amsterdamumc.nl

Connect2Grow: betrokken vaderschap
Regelmatig worden er vanuit de Connect2Grow studie webinars georganiseerd, bedoeld voor alle professionals in Rotterdam die werken rondom het versterken van de ouder-kindrelatie bij kwetsbare (aanstaande) ouders.

Tijdens een van deze webinars stond het thema ‘Betrokken vaderschap’ centraal. Bekijk hier de voordracht van Bob de Raadt, medisch maatschappelijk werker / contextueel hulpverlener Erasmus MC Sophia. Hij gaat in zijn presentie o.a. in op vaderschap in de context van sociale verloskunde.

Aanvullende informatie:

www.bobderaadt.nl/vaderschap
www.bobderaadt.nl/verloskunde-neonatologie-geboortezorg
www.bobderaadt.nl/connect2fathers
Ander nieuws
Films
Omdat het de afgelopen twee jaar nauwelijks mogelijk was om elkaar te  ontmoeten, heeft het regionaal consortium vier korte filmpjes gemaakt van verschillende initiatieven in de regio die we binnenkort via een aparte mailing in zullen gaan verspreiden.

Deze filmpjes tonen verhalen van mooie lokale voorbeelden, ‘best practices’, nieuwe initiatieven en andere verhalen die voor anderen in de regio de moeite waard zijn. Op deze manier kunnen we toch onze mooie voorbeelden aan elkaar laten zien en van elkaar blijven leren!

Het eerste filmpje heeft betrekking op het Woke Women project en wordt in maart gelanceerd.
Stichting Centering viert in 2022 10 jaar CenteringZorg in Nederland. ‘De waarde van CenteringZorg is volop bewezen: nu doorpakken.’ 
In 2012 startten de eerste verloskundigenpraktijken met het aanbieden van groepsgewijze prenatale zorg op basis van het Centering-model. Een zorgmodel dat tot betere uitkomsten leidt en tot meer tevredenheid over de zorg, zowel bij deelnemers als bij professionals. En dat ook bijdraagt aan het verbinden van ouders van jonge kinderen in een wijk en de vorming van een ondersteunend sociaal netwerk. 
Inmiddels zijn er 1079 verloskundigen getraind van 270 verloskundigenpraktijken.Lees bijvoorbeeld de ervaringen van Groepspraktijk van Verloskundigen Arnhem: ‘Een thema als ‘laat je je als zwangere wel of niet vaccineren tegen corona’ bespreek je misschien zelfs beter in een groep.’
Meer informatie op www.centeringzorg.nl
 
Agenda
Een overzicht van alle activiteiten


29
MRT
Webinar ‘Geboortezorg is goed voor de ander, maar zorgen we ook goed voor onszelf?’
15:00 - 17:00 uur
Regionaal Consortium Zwangerschap en Geboorte Zuidwest Nederland in samenwerking met de Studentenraad Onderzoek van de bachelor Verloskunde Hogeschool Rotterdam. 

Aanmelden
8
APR
Beyond the black box of reproduction: Social and environmental factors and reproduction
08:30 - 17:00 uur
Stichting De Snoo Van ’t Hoogerhuijs

Aanmelden en meer informatie
5
JUL
Webinar ‘Voeding, sport en bewegen rondom de zwangerschap’
15:00 - 17:00 uur
Regionaal Consortium Zwangerschap en Geboorte Zuidwest Nederland

Aanmelden is binnenkort mogelijk.
Ten slotte
De volgende nieuwsflits verschijnt in mei 2022.

Mocht u nieuws en/of een oproep willen plaatsen in deze nieuwsflits dan kunt u contact opnemen met de coördinator van het regionaal consortium, Angelica Venekamp.

Meer informatie over het Regionaal Consortium?
Bekijk onze website: www.regionaalconsortium.nl
Het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland is hét kennisplatform voor regionaal praktijkgericht onderzoek voor het gehele domein van zwangerschap en geboorte. Binnen het consortium wordt multidisciplinair en lijnoverstijgend samengewerkt aan zorg en onderzoek door geboortezorgprofessionals, hun ketenpartners in de zorg, professionals vanuit het sociale domein, beleidsmakers, onderzoekers en onderwijspartners.

Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2022 Hogeschool Rotterdam.