Lees de terugblik
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
afmelden |  online versie
 
Terugblik
Terugblik webinar
Geboortezorg is goed zorgen voor een ander, maar zorgen we ook goed voor onszelf?
29 maart 2022
 
Hogeschool Rotterdam
De Studentenraad Onderzoek, bestaande uit bachelor Verloskunde studenten van Hogeschool Rotterdam, en het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland organiseerden op dinsdag 29 maart jl. een webinar met als thema ‘Geboortezorg is goed zorgen voor een ander, maar zorgen we ook goed voor onszelf?’.

Bekijk de opname van het webinar
>
De gastsprekers hebben vanuit hun eigen expertise en ervaring het thema (preventie van) burn-out belicht. Onderaan deze terugblik is interessante literatuur over het onderwerp te vinden. En de links naar de websites van een aantal sprekers.
Persoonlijk verhaal over burn-out en re-integratie
Aziema Malgoezar (lid van de Studentenraad Onderzoek) ging in gesprek met Erlinde Gubbi, verloskundige bij HMC Bronovo die na twee jaar een burn-out te hebben gehad weer aan de slag is gegaan. Hoe kwam zij hierin terecht, hoe kwam zij hier weer uit en hoe blijft zij als verloskundige mentaal gezond?
Erlinde beschreef hoe haar leven eruit zag vóór de burn-out en gaf aan dat haar klachten al begonnen waren tijdens de opleiding en in de periode erna toen ze startte als waarneemster verergerden. Ze had het gevoel dat ze zichzelf constant moest bewijzen en alleen maar aan het ‘’hollen’’ was. De factoren die hebben bijgedragen aan het ontstaan van de burn-out waren de zwaarte van de opleiding, negatieve stage-ervaringen en de druk die ze als waarneemster ervoer in een onveilig werkklimaat met hoge verwachtingen. Dit kleurde haar zelfbeeld als beginnend zorgprofessional.

Veel rust, bezinning en de juiste hulp hebben haar uiteindelijk erdoorheen geholpen. Wat Erlinde de toekomstige zorgverleners in de geboortezorg wil meegeven is: ''Ga niet voorbij aan je eigen behoeften, bewaak je grenzen en bepaal voor jezelf hoe jij je werk als verloskundige wilt invullen''. Ze voegt eraan toe: "Het werken aan jezelf is nooit af, wanneer je zoiets hebt meegemaakt kleurt dat je als persoon. Ik zie nu dat deze ervaring me alleen maar tot een betere verloskundige én mens heeft gemaakt."
A cross sectional study of factors associated with intention to leave the current job of primary care midwives in the Netherlands
Presentatie uitkomsten masterthese
Tjitske Folkertsma, MSc Health Education and Promotion, docent Bachelor Verloskunde, deed onderzoek naar factoren die bijdragen aan de overweging om te stoppen met het beroep van eerstelijns verloskundige. Voorbeelden van deze factoren zijn:
  • Ik ervaar een toenemende werkdruk door de uitbreiding van mijn takenpakket als gevolg van de ontschotting in de zorg (integrale geboortezorg).
  • Ik ervaar dat de administratieve taken in mijn beroep meer tijd in beslag nemen dan ik zou willen.
  • De mate waarin mijn partner mij steunt bij het organiseren van mijn werkzaamheden als verloskundige, draagt bij aan de balans tussen werk en privé.
  • Ik ervaar de grijze gebieden (tussen eerste en tweede lijn) binnen mijn beroep als lastig.
Als je je hiervan bewust bent is de volgende stap om dit bespreekbaar te maken op je werkplek.

De uitdaging is om te kijken of deze factoren beïnvloedbaar en/of veranderbaar zijn. Hierbij is het interessant om te kijken naar de manier waarop je werkt (lengte van diensten, beschikbare tijd per cliënt tijdens het spreekuur). Past de manier van werken nog bij alle veranderingen die hebben plaatsgevonden in het verloskundig vakgebied? Er komen steeds meer taken bij zoals bespreken geboorteplan, centering pregnancy, social media, verschuiving taken tweede lijn naar eerste lijn, overlegmomenten. Daarnaast hebben cliënten meer toegang tot kennis en zijn mondiger geworden. Factoren om over in gesprek te gaan zodat je samen invloed uit kunt oefenen om je werkplezier te behouden en of te verhogen.
Minder stress met ademtechnieken
  Evert Blankesteijn, trainer en stresscounselor, legde helder uit wat er in ons lichaam gebeurt wanneer we in een stressvolle situatie komen. Stress is een adequate reactie om te kunnen overleven, maar wanneer de stress te lang duurt en het lichaam niet de kans krijgt om af te schakelen blijft ons cortisolniveau hoog en raken we uitgeput. 
Het goede nieuws: met de juiste ademhalingstechnieken kun je hartcoherentie bereiken wat het cortisolniveau doet dalen. Daarnaast kunnen we specifieke ademtechnieken inzetten die ons helpen focussen om helder te zijn wanneer we vermoeid zijn geraakt na een lange of late dienst. Beide technieken kwamen aan bod en Evert gaf aanwijzingen om hiermee te kunnen oefenen.
Uitdagingen tijdens de opleiding tot zorgverlener in de geboortezorg

Floor Verheijen van de Studentenraad Onderzoek ging in gesprek met Kirsten Hoogendijk, student bachelor Verloskunde bij Hogeschool Rotterdam, over mentale gezondheid tijdens de opleiding. Kirsten vertelde openhartig over de twijfels die ze had over het voortzetten van de opleiding Verloskunde. Ze gaf suggesties om als student mentaal gezond te blijven en benoemde hierin ook de rol van de opleiding. De belangrijkste boodschap die Kirsten ons meegaf was: ''Deel je ervaringen met elkaar, en dan vooral ook de mindere en je twijfels.''

Zelfzorg hoe doe je dat?
Eliane Coutinho, verloskundige en coach, heeft de aanwezigen in een boeiende presentatie meegenomen in de wijze waarop studenten en verloskundig zorgverleners in de praktijk meer aandacht kunnen hebben voor zelfzorg ten behoeve van burn-out preventie. Opmerkingen als ‘neem voldoende rust’, ‘ga op tijd naar bed’, ‘eet gezond en regelmatig’ worden vaak gemaakt door zorgverleners richting hun cliënt/patiënt. Zouden deze opmerkingen niet door de zorgverleners zelf vaker ter harte genomen moeten worden? Hier ligt een spanningsveld: het beroep vraagt veel van ons en doorgaans is er te weinig tijd om te reflecteren en bij deze adviezen stil te staan. Als we over zelfzorg praten dan gaat het nooit alleen om ‘zelf’, de omgeving speelt een belangrijke rol.

Goede zelfzorg voldoet aan drie elementen die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden; fysiek, emotioneel en mentaal. Elementen die ons energie kosten en van energie voorzien. Het gaat uiteindelijk om de balans per onderdeel en de balans van het geheel.
> Ga naar de presentatie
Documenten/webpagina's
Prevalence, Related Factors, and Levels of Burnout Syndrome Among Nurses Working in Gynecology and Obstetrics Services: A Systematic Review and Meta-Analysis.  

Midwives’ perceptions of the performance- and transition into practice of newly qualified midwives, a focus group study.

Prevalence and Predictors of Burnout in Midwives: A Systematic Review and Meta-Analysis.

Burn-out an occupational phenomenon international classification of diseases - Nieuwsbericht op website van WHO.

Burnout and stress are everywhere - Rapportage op website APA

De stress de Baas - Website van Evert Blankesteijn

Coaching voor vrouwen - Website van Eliane Coutinho
Agenda
Het volgende webinar staat gepland op 5 juli 2022 en heeft als thema: 
Voeding, sport en bewegen tijdens de zwangerschap

Noteer deze datum alvast in uw agenda!
Met vriendelijke groet,

Heidi van Heijningen
Coördinator Studentenraad Onderzoek

Angélica Venekamp
Coördinator regionaal consortium

Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
kenniscentrumzorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
 
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2022 Hogeschool Rotterdam.