‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
afmelden |  online versie
 
mei 2022
Nieuwsbrief
Project: LAge Rug Support (LARS)
 
Hogeschool Rotterdam
Per 1 oktober 2021 is het door ZonMw gefinancierde project LARS (LAge Rugpijn Support tool) gestart. LARS wordt een digitale (keuze)hulp en helpt bij het kiezen van de behandeling die het best past bij een cliënt met chronische lage rugpijn. In deze nieuwsbrief leest u meer over de ontwikkelingen van dit project.
Update project
De volledige naam van het project is; Stratified care with LARS for patiënts with chronic non- specific low back pain and physiotherapists in primary care. A participative development and feasibility study.

LARS zet de voor- en nadelen van elke behandeling op een rij en helpt de cliënt én fysiotherapeut bij het nadenken over wat voor de cliënt belangrijk is. Zo kan de cliënt zich goed voorbereiden op het gesprek bij de fysiotherapeut. Samen kiezen ze uiteindelijk voor één van de behandelingen.

Ontwikkelen digitale keuzehulp
Doel van deze studie is om samen met cliënten met chronische lage rugpijn, fysiotherapeuten, ICT-deskundigen en studenten de digitale keuzehulp LARS te ontwikkelen. We gebruiken daarvoor een beproefde methode voor het ontwikkelen van eHealth: de CeHRes Roadmap. Eerst verkennen we in groepsbijeenkomsten en interviews met cliënten en fysiotherapeuten de visies en voorkeuren van cliënten en fysiotherapeuten over de factoren die behandelsucces beïnvloeden.

Daarna stellen we vast hoe LARS eruit moet zien om te zorgen voor een instrument dat bruikbaar en toepasbaar is. Tot slot wordt er in een haalbaarheidsstudie gekeken of LARS ook echt bruikbaar is in de fysiotherapiepraktijk, hoe LARS wordt gebruikt, wat het oplevert voor de behandeling en wat er nodig is om LARS op grotere schaal te verspreiden. LARS dient een flexibele tool te worden dat zich aanpast bij nieuwe informatie uit onderzoek en de dagelijkse praktijk. Het project loopt door tot 1 april 2024.
Even voorstellen
Karin Verkerk
   
  Sinds 1997 is Karin verbonden aan Hogeschool Rotterdam (Instituut voor Gezondheidszorg) waar zij docent-onderzoeker is bij de opleiding Fysiotherapie en Kenniscentrum Zorginnovatie, lectoraat Transities in Zorg. Karin is in 2014 gepromoveerd op het klinische beloop en prognostische factoren bij cliënten met chronische lage rugpijn binnen een multidisciplinaire setting (Spine & Joint Centre, 
afdeling huisartsengeneeskunde Erasmus MC). In 2015 won zijn een postdocsubsidie bij de KNGF/WCF om onderzoek te doen naar ‘matched care’. Doel van deze studie was om vanuit bestaande studies te analyseren welke kenmerken van een cliënt het beste aansluiten bij een bepaalde behandeling, zowel binnen de 1e en 3e lijn. Vanuit deze studies zijn gestratificeerde modellen ontwikkeld die het uitgangspunt vormen voor LARS. Verder coördineert Karin de minor wetenschap en gezondheidszorg, het snijzaalpracticum bij Erasmus MC en het loket methodologie en statistiek. Zij heeft speciale interesse voor de anatomie, prognose, behandelingen van lage rugpijn en e-Health. Karin werkt daarnaast ook nog in een eerstelijnspraktijk fysiotherapie en bij de SOMT.
Teuntje Schaefers
Sinds oktober 2021 is Teuntje werkzaam als docent-onderzoeker bij Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam en bij de opleiding Fysiotherapie. In 2013 is zij afgestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam, opleiding Bewegings- wetenschappen. Vervolgens heeft zij in 2020 de master Psychosomatisch Fysiotherapie afgerond aan de Hogeschool Utrecht. Gedurende deze opleiding heeft ze ervaring opgedaan in het uitvoeren van
kwalitatief onderzoek en ontdekte zij de meerwaarde van het combineren van wetenschap, onderwijs en de praktijk. Momenteel begeleidt Teuntje 3e en 4e jaar studenten fysiotherapie binnen de module ‘praktijkgericht onderzoek’ en de minor ‘wetenschap en gezondheidszorg’. Daarnaast werkt zij 2,5 dag in een eerstelijnspraktijk. Haar interesse gaat uit naar thema’s als chronische pijn, lage rugpijn, gedragsverandering, e-Health en bewegen.
Logo van het project
  Links zie je ons logo van het project. 

In het logo is de samenwerking tussen fysiotherapeut en cliënt onder een dak verbeeld. We zien de cliënt daarbij met de tablet inzicht krijgen in het keuzehulpmiddel in relatie tot zijn lage rugpijn en behandelkeuze.

Uitgevoerd in een van de kleuren uit de huisstijl van de hogeschool geeft het logo LARS een eigen gezicht, zonder de verbinding met Hogeschool Rotterdam te verliezen.
Co-creatie bijeenkomst
Op woensdag 23 februari 2022 heeft de eerste co-creatie sessie plaatsgevonden aan de Hogeschool Utrecht. Samen met cliënten
met chronische lage rugpijn en eerstelijns-fysiotherapeuten zijn we aan de hand van diverse actieve opdrachten bezig geweest om gedachtes, gevoelens en meningen inzichtelijk te maken. 
Onderwerpen als het zorgpad van een cliënt tijdens het diagnostisch proces, hoe ziet dat eruit, bij wie ligt de regie bij de eerste ontmoeting en op welke wijze vindt samen beslissen plaats, passeerden de revue. Enerverend, interessant en voldoende input voor ons om te analyseren.

Studentenprojecten Hogeschool Rotterdam
Studenten van de minor Wetenschap en Gezondheidzorg zijn in september 2021 gestart met het afnemen van interviews bij fysiotherapeuten en cliënten over de waarde van de huidige zorg, op welke wijze er samen wordt besloten, welke behandeling gekozen wordt en wat ze vinden van e-Health als middel. Dit was ter voorbereiding op de co-creatie sessie van 23 februari 2022.

In februari 2022 zijn er drie studentengroepen fysiotherapie gestart met hun praktijkgericht onderzoek:
  • Één groep richt zich op 'samen beslissen’.
  • De andere groep wil kennis verkrijgen over ‘welke prognostische factoren van belang zijn voor de keuze van therapie’, zowel vanuit de fysiotherapeut als de cliënt.
  • De derde groep richt zich op de ‘user requirements’: aan welke voorwaarden moet LARS voldoen om bruikbaar te zijn. Daarin worden ’users stories’ verzameld om de wensen van de fysiotherapeut en cliënt in kaart te brengen.
Aan de hand van interviews en enquêtes zullen de studenten hun onderzoeksvragen beantwoorden. Wilt u meedoen aan deze projecten? Meld u zich dan aan bij t.schaefers@hr.nl.

Kijk ook even naar de mooie landelijke campagne 'samen beslissen'. 
Feest binnen ons team!
Annelies Pool is bijzonder hoogleraar geworden op 24 Maart 2022 aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, Faculteit der Gedrags- en
Bewegingswetenschappen en werkt als hoofd Onderwijs & Onderzoek aan de SOMT. Haar oratie werd bijgewoond door meer dan 100 mensen gevolgd door een gezellig receptie. Annelies is al
jarenlang betrokken bij het onderzoek naar chronische lage rugpijn en prognose. Gefeliciteerd Annelies!
Contact

Indien u vragen heeft over de inhoud van het project kunt u dit mailen naar Karin Verkerk: k.verkerk@hr.nl.

Stuur deze e-mail gerust door naar andere geïnteresseerden. 

Stuur een mail >
Meer weten over dit project? Bekijk de website.
> Klik hier 
De projectgroep bestaat uit:
AnneLoes van Staa, Teuntje Schaefers, Anita Cremers, Tom Wolvers, Karin Verkerk en Jelle Rijpkema.

De stuurgroep bestaat uit:
Annelies Pool, Henri Kiers, Martijn Heymans, Lennard Voogt, Raymond Ostelo, Leen Voogt en Jan Pons
                                               
Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
kenniscentrumzorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
 
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2022 Hogeschool Rotterdam.