Lees de terugblik
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
afmelden |  online versie
 
Terugblik
Webinar ‘Voeding, sport en bewegen in en rondom de zwangerschap’
5 juli 2022 van 15:00 - 17:00 uur
 
Hogeschool Rotterdam
Op dinsdag 5 juli jl. organiseerde het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland een webinar waarin voeding, sport en bewegen rondom de zwangerschap centraal stonden. Tijdens de zwangerschap vraagt de voeding extra aandacht. Hoe kun je als geboortezorgprofessional de zwangere hierover goed informeren? Hoe geef je de juiste informatie over de voor- en nadelen van sporten/bewegen? Deze en andere onderwerpen zijn tijdens dit webinar vanuit verschillende invalshoeken belicht.

Bekijk de opname van het webinar >
Dit webinar is opgenomen voor iedereen die zich vooraf heeft aangemeld. De opname is te bekijken tot en met 22 juli a.s. 
1. Leefstijlzorg voor de Verloskunde en Geboortezorg

Een gezond kind krijgen is voor veel mensen één van de grootste wensen vertelde Régine Steegers, hoogleraar periconceptie-epidemiologie, aan het begin van haar lezing.

Prof. Steegers is verbonden aan de Erasmus MC onderzoeksgroep Periconceptie-Epidemiologie. Zij ontwikkelen kennis over voeding, leefstijl en mechanismen die een rol spelen bij overerving (epigenetica) in relatie tot zwangerschap en zwangerschapsuitkomsten.

Wil je zwanger worden? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Of je nu een vrouw of man bent. Het helpt om je kind een gezonde start te geven. Met de ontwikkeling van diverse activiteiten en tools (o.a. ZwangerWijzer en Slimmer Zwanger) wordt het bereik van preconceptiezorg en daarmee de kans op een zo gezond mogelijke zwangerschap, verder verbeterd en toegankelijker gemaakt voor álle paren met kinderwens en hun zorgverleners.

> Bekijk hier de presentatie
2. Nieuwe inzichten: Hoe kun je zwangeren informeren rondom bestrijdingsmiddelen?
Elke Slagt-Tichelman, hoofdocent Sustainable Family Centred Care bij de bacheloropleiding Verloskunde van Hogeschool Rotterdam, gaf in haar presentatie een update van de stand van zaken m.b.t. bestrijdingsmiddelen en zwangerschap. Ook deelde zij nieuwe inzichten en verschillende opties om aanstaande ouders te informeren, zodat zij zelf een bewuste keuze kunnen maken. Het korte filmpje over het onderzoek naar bestrijdingsmiddelen en omwonende kun je hier nogmaals bekijken.
> Bekijk hier de presentatie
3. Hoe kun je het gesprek over voeding tijdens de zwangerschap aangaan? 

In hun gezamenlijke en afwisselende bijdrage gingen Susanne Cremers (onderzoeker Wageningen Universiteit), Bart van Leeuwen (diëtist Rivas) en Myriam van Dijk (beleidsadviseur publieke gezondheid, GGD Zuid Holland Zuid) in op het onderzoeksprogramma Power4GezondZwanger in Zuid Holland Zuid.

Susanne Cremers zette uiteen dat Power4GezondZwanger een interventie is die vier extra momenten voor de zwangere vrouw faciliteert om voeding te bepreken vanuit een empowerment perspectief.

Myriam van Dijk ging specifiek in op de rol van de GGD in preventie. Bart van Leeuwen en Susanne Cremers gingen samen in gesprek over empowerment in gespreksvoering en ervaringen uit de praktijk. Aan de hand van Mentimeter vragen werd het publiek op een prikkelende manier betrokken. 

> Bekijk hier de presentatie
4. Bewegen voor de jongste jeugd: Beweegadvies 0-4 jarigen
  Noor Willemsen (specialist Fit & Gezond) van het Kenniscentrum Sport en Bewegen vertelde over de ontwikkeling van het beweegadvies voor 0 tot 4 jarigen onder het motto ‘Bewegen is goed, meer bewegen is beter!’ En dat dit echt niet ingewikkeld hoeft te zijn, liet zij aan de hand van diverse voorbeelden zien. Zo kun je een baby van een paar maanden al regelmatig laten bewegen op het aankleedkussen. 
Hier heeft het Kenniscentrum Sport en Bewegen handige stickers voor ontwikkeld die aan te vragen zijn via deze link. Noor wees de aanwezigen ook op de positieve effecten van bewegen tijdens de zwangerschap, zoals beperking van gewichtstoename en minder risico op zwangerschapsdiabetes. Bewegen zorgt niet voor hoge bloeddruk tijdens zwangerschap en draagt bij aan een kleinere kans op postnatale depressie.

> Bekijk hier de presentatie
Evaluatie
We zijn benieuwd naar je mening over dit webinar. Het invullen van de korte evaluatie duurt ongeveer 3 minuten.

> Ga naar de evaluatie
Interessant webpagina's
Vervolg van het evenement
De planning van de webinars in het najaar is in de maak. Hou je mailbox goed in de gaten voor de agenda!
Met vriendelijke groet,

Angélica Venekamp, coördinator regionaal consortium

               
Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
  
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2022 Hogeschool Rotterdam.