‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
afmelden |  online versie
 
Projectnieuws
Projectnieuws Samen Groeien 010
Oktober 2022
 
Hogeschool Rotterdam
In deze editie
Nieuws vanuit het Ouderpanel >
Even voorstellen >
Zorg- en hulpverleners in Delfshaven willen meer samenwerken >
Nieuws vanuit het Ouderpanel

Op 6 oktober hebben Sushma Munshi en Heidi van Heijningen van het projectteam gesproken met een aantal ouders van het ouderpanel.
Ze hebben dit keer gesproken over de rol van de partner tijdens de zwangerschap en na de geboorte. De vrouwen uit het panel (hebben) verschillende ervaringen met de praktische en mentale steun door hun partner. Zo zorgde een partner voor veel rust tijdens de zwangerschap, maar vertelde een andere ouder vaak niet op één lijn te zitten met haar toenmalige partner. De ouders waren van mening dat een partner die op de juiste momenten helpt en steun biedt van meerwaarde is rondom de zwangerschap en in het contact met zorg- en hulpverleningsinstanties.

Verder kwam naar voren dat zorg- en hulpverleners vooral gericht zijn op de zwangere vrouw en dat de partner onvoldoende wordt gezien en betrokken. Vragen als: 'Hoe gaat het met jou? Hoe voel jij je erbij? Waar heb jij behoefte aan?' zijn vragen die de zorgverlener vaker kan stellen aan de partner. Een andere tip die ouders aan zorg- en hulpverleners geven, is om de partner te attenderen op de dingen die geregeld moeten worden, zodat hij/zij zich ook nuttig kan maken. De man van één van de aanwezige ouders had graag eerder geweten hoe hij de erkenning van zijn kind kon regelen. Nu ging dit mis omdat hij deze informatie niet had.

We hebben ook gesproken over het belang van andere betrokken mensen uit de directe omgeving. ‘Je hebt iemand nodig waar je op kunt bouwen, van wie je advies, warmte en geborgenheid krijgt en waar je jezelf kan zijn. Daardoor voel je je gehoord’. Deze woorden zijn uitgesproken door één van de ouders en werden herkend door de andere aanwezigen. Deze rol wordt vaak door de moeder van de (zwangere) vrouw vervuld, maar dat hoeft niet en is ook door omstandigheden soms niet mogelijk. Het kan ook een tante, oma of ‘bonus oma’ zijn. Daarnaast kunnen ook andere mensen, bijvoorbeeld uit de buurt, heel waardevol zijn. Daarvan zijn verschillende voorbeelden genoemd. Aan het einde van de bijeenkomst kwamen we tot de conclusie dat we hier nog lang over door kunnen praten, bijvoorbeeld ook over de rol van Facebookgroepen, maar ook over eenzaamheid onder jonge moeders. We zetten dit voor de volgende keer dan ook weer op de agenda!

Even voorstellen


            Anja van den Berg- Bakker, beleidsadviseur CJG Rijnmond                       
  • Wat doet CJG Rijnmond voor (aanstaande) ouders?
CJG Rijnmond biedt jeugdgezondheidszorg aan jeugdigen in de leeftijd van -9 maanden tot 18 jaar en hun ouders. De dienstverlening bestaat uit wettelijk vastgelegde basistaken (voor alle jeugdigen) en een aanvullend preventief pakket wat door gemeenten aanvullend kan worden ingekocht. Bekijk het aanbod aan (aanstaande) ouders en jonge kinderen.

  • Waarom doet CJG Rijnmond mee met het project Samen Groeien 010?
Samen Groeien sluit naadloos aan bij de missie (op tijd voor ieder kind) en visie (passend en deskundig) van CJG Rijnmond, waarbij we juist ook (aanstaande) ouders in kwetsbare omstandigheden passende ondersteuning en zorg bieden om te voorkomen dat kinderen gezondheidsachterstanden oplopen. Samenwerken bij de zorg en ondersteuning aan gezinnen vinden wij essentieel wanneer het gaat om kwaliteit, effectiviteit en efficiëntie van zorg. Bovendien hechten wij grote waarde aan klantbetrokkenheid en eigen regie van gezinnen. Beide aspecten vormen de kern van Samen Groeien 010.

  • Wat hoop je dat Samen Groeien 010 bereikt?
Een duurzaam leer- en verbeternetwerk van (aanstaande) ouders en professionals van waaruit voortdurend gewerkt wordt aan het verbeteren van de zorg rondom gezinnen in kwetsbare omstandigheden.
Zorg- en hulpverleners in Delfshaven willen meer samenwerken

Zorg- en hulpverleners in Delfshaven willen graag meer onderlinge samenwerking rondom zwangerschap en geboortezorg. Zij kunnen elkaar wel vinden, maar toch zien ze mogelijkheden voor verbetering. Dit weten we uit gesprekken met zorg- en hulpverleners in het project Samen Groeien 010. Daarom zijn zorg- en hulpverleners elkaar meer gaan opzoeken in de wijk om elkaar beter te leren kennen. Ook heeft elke organisatie één contactpersoon aangewezen, zodat het voor zorg- en hulpverlener duidelijker is wie zij kunnen bellen.

In het project houden we ook regelmatig contact met (aanstaande) ouders. We vragen hen hoe het gaat en wat zij vinden van de zorg die zij krijgen in de wijk. Ook vragen we hen waar ze moeite mee hebben en waar ze behoefte aan hebben. Hun mening over de mogelijkheden en kansen die zij zien in de zorg- en hulpverlening is erg waardevol. Zo willen we met z'n allen de zorg rondom de zwangerschap en geboorte verbeteren, zodat deze aansluit op wat (aanstaande) ouders belangrijk vinden. De oplossingen, die we samen met (aanstaande) ouders bedenken, worden uitgeprobeerd in de praktijk. Vervolgens bespreken we met (aanstaande) ouders en zorg- en hulpverleners of de oplossingen ook werken en waarom wel of niet. 

Ben jij een (aanstaande) ouder of zorg- of hulpverlener in Delfshaven en wil jij ook meedoen? 
Mail dan naar samengroeien010@erasmusmc.nl of bel, sms of Whatsapp naar Sushma Munshi op het telefoonnummer 06-83263756.

                         
                        
               
Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
kenniscentrumzorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2022 Hogeschool Rotterdam.