‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
afmelden |  online versie
 
Terugblik

Webinar 'Capaciteit: hoe zorgen we voor een toekomstbestendige geboortezorg'
Donderdag 10 november 2022 van 15:00 - 17:00 uur

 
Hogeschool Rotterdam
Op donderdag 10 november jl. organiseerde het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland in samenwerking met het DVP Rijnmond en het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) een webinar waarin ‘Capaciteit’ en de vraag ‘hoe zorgen we voor een toekomstbestendige geboortezorg?’ centraal stonden. Wat is de opgave waar de geboortezorg de komende jaren voor staat en hoe kunnen we ondanks de kwaliteit van zorg blijven leveren? Welke tips en tools zijn er beschikbaar? Deze en andere onderwerpen zijn tijdens dit webinar vanuit verschillende invalshoeken belicht.


De positie en opdracht van ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorgketen)
Iris Keessen-Hillenaar, manager Traumacentrum Zuidwest-Nederland/ ROAZ, ging in haar presentatie in op de positie en opdracht van het ROAZ. In het ROAZ maken zorgaanbieders van acute zorg (op basis van de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi)) afspraken over betere regionale samenwerking. Dit geldt voor zowel de reguliere acute zorg als de opgeschaalde acute zorg (tijdens ramp of crisis). Voor patiënten met een acute zorgvraag is het noodzakelijk dat de juiste zorg overal en altijd beschikbaar is.

Om te voldoen aan de zorgvraag in de regio is samenwerking binnen de keten van de acute zorg nodig. In het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) maken de aanbieders van acute zorg op regionaal niveau afspraken over een betere samenwerking. Omdat er zoveel complexe vraagstukken spelen, wordt er momenteel door alle samenwerkingspartners gewerkt aan een toekomstbestendig lange termijn plan voor de transformatie van de acute zorgketen (ROAZ ZWN Koers 2030)
> Bekijk hier de presentatie
LPZ dashboard film
  De tweede bijdrage stond in het teken van het LPZ dashboard. Het Landelijk Platform Zorgcoördinatie (LPZ) maakt de beschikbare capaciteit van ziekenhuizen in Nederland realtime inzichtelijk voor andere LPZ gebruikers. Er zijn regionale samenwerkingsafspraken gemaakt om de kwaliteit, beschikbaarheid en continuïteit van de acute zorgketen te bevorderen. In het filmpje wordt duidelijk hoe het LPZ dashboard daarbij helpt.
> Bekijk het filmpje
Regionale samenwerking in capaciteit en kwaliteit: waar staan we en hoe verder?
Hoe in de regio wordt samengewerkt om een toekomstbestendige geboortezorg te realiseren, stond centraal in de bijdrage van prof. dr. Arie Franx, hoogleraar verloskunde Erasmus MC en tevens vertegenwoordiger namens de geboortezorg in het ROAZ. Prof Franx ging verder in op de samenwerking binnen de regio Zuidwest-Nederland en op de breed gedragen urgentie voor de aanpak van de structurele capaciteitsproblematiek in de geboortezorg.
Ook het lange termijn plan voor de regionale geboortezorg kwam ter sprake. Dit plan beoogt een transformatie van de organisatie en inhoud van geboortezorg op lange termijn (2023-2032) te realiseren en omvat aanzienlijke structurele en blijvende veranderingen van de geboortezorg met de focus op capaciteit en continuïteit.

> Bekijk hier de presentatie
Hoe zit het nu echt met de verpleegkundige tekorten en wat kunnen we eraan doen? Het 
perspectief vanuit de verpleegkundigen
In de vierde bijdrage ging Tessa Möring, oud-voorzitter V&VN VOG en teamleider Verloskunde Amsterdam UMC, in op grote en kleine initiatieven voor extra capaciteit. Het tekort aan obstetrie verpleegkundigen is overal voelbaar. Structurele oplossingen zijn te verwachten van samenwerking en extra opleiden. Maar op de werkvloer kunnen kleine initiatieven de capaciteit vergroten.

Het is overduidelijk dat er veel gaande is en in haar presentatie heeft Tessa Möring inzicht gegeven en connecties gemaakt tussen landelijke beslissingen die invloed hebben op de praktijk. Daarnaast sprak zij de hoop uit dat haar verhaal inspiratie geeft om zelf aan de slag te gaan op de werkvloer!
> Bekijk hier de presentatie

> En zie ook het artikel
Menukaart substitutie en ligduurverkorting geboortezorg
Een werkgroep met zorgverleners uit verschillende VSV’s in Zuidwest-Nederland heeft een menukaart opgesteld met maatregelen die kunnen bijdragen aan het verminderen van de capaciteitsproblemen. De menukaart is één van de resultaten van de intensieve regionale samenwerking. Hoe deze menukaart tot stand is gekomen en wat de voordelen zijn werd toegelicht door Lian Siebelt, netwerk- en ketenregisseur geboortezorg regio Dordrecht, tevens algemeen bestuurslid Federatie VSV’s.
> Bekijk hier de presentatie
'Je kunt een ander niet verder brengen dan je zelf bereid bent te gaan’
  Met dit citaat van Van Wielink et al. (2021) begon Johan Reijenga, hoofddocent en onderzoeker Kenniscentrum Business Innovation Hogeschool Rotterdam, zijn presentatie. Op basis van concrete voorbeelden uit het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht illustreerde Johan Reijenga dat er meerdere manieren zijn om naar een probleem te kijken. Om vervolgens op basis van interdisciplinaire samenwerking een creatieve oplossing te bedenken. In een bevlogen betoog kregen de deelnemers een inkijkje in de manier waarop je vernieuwing kunt organiseren, hoe gedragsverandering werkt, wat de rol van tijd en ruimte is en hoe je uiteindelijk een transitie mogelijk kunt maken.
> Bekijk hier de presentatie
> En de opzet van de Minor+ Silicon Venturing Rotterdam
Interessante webpagina's
Menukaart substitutie en ligduurverkorting geboortezorg

Maatregelen verminderen capaciteitsproblemen zomer 2022

Webinar over capaciteitsdashboard: hoe helpt het jouw regio?

Landelijk Platform Zorgcoördinatie

Hoe leiden we meer zorgprofessionals op, of hoe hebben we er minder nodig?
Agenda
Het volgende webinar staat gepland voor 7 februari 2023 (15.00-17.00 uur)


Met vriendelijke groet,

Angelica Venekamp
Coördinator regionaal consortium

    
Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
kenniscentrumzorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2022 Hogeschool Rotterdam.