‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
afmelden |  online versie
 
Nieuwsflits
Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland
Nieuwsflits december 2022
 
Hogeschool Rotterdam
Het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland is hét kennisplatform voor regionaal praktijkgericht onderzoek voor het gehele domein van zwangerschap en geboorte. Binnen het consortium wordt multidisciplinair en lijnoverstijgend samengewerkt aan zorg en onderzoek door geboortezorgprofessionals, hun ketenpartners in de zorg, professionals vanuit het sociale domein, beleidsmakers, onderzoekers en onderwijspartners.
Goed nieuws voor het Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg!
Onlangs heeft minister Kuipers een brief gestuurd over de stand van zaken van de geboortezorg in Nederland. In deze Kamerbrief wordt onder andere aandacht besteed aan integrale bekostiging, Kansrijke Start, kraamzorg, de nieuwste Peristatcijfers en aan de uitdagingen op het gebied van capaciteit.

In de Kamerbrief is ook opgenomen dat wordt toegewerkt naar structurele financiering van de consortia en het NRCG als vast onderdeel van de organisatie in de geboortezorg.

Na 10 jaar hard werken aan de regionale consortia en aan de oprichting en inrichting van het Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG) is dit een doorbraak waar we trots op zijn!

De volledige brief kun je hier inzien.
Landelijke nieuwsbrief NRCG

De tweede nieuwsbrief van het Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG) is uit. Iedere maand verschijnt de landelijke nieuwsbrief met daarin landelijke thema's en uitgelichte regionale activiteiten. Je kunt de nieuwbrief via deze link inzien.

Wil je in het vervolg stadaard de NRCG nieuwbrief ontvangen? Aanmelden kan hier 
  
Voor vragen kunt u contact opnemen met Angélica Venekamp.


Nieuws op het gebied van Onderzoek
 

Generation R Next:  Unieke interventie om kwetsbare kinderen de best mogelijke start te geven.

Generation R Next onderzoekt de groei en ontwikkeling van een nieuwe generatie Rotterdamse kinderen. Dit begint bij toekomstige ouders, het liefst al vóór de zwangerschap. Generation R Next zal begin 2023 starten met een nieuw onderzoek. Het doel van dit onderzoek is het optimaliseren van de leefstijl van aanstaande ouders in de preconceptionele periode en vroege zwangerschap ter verbetering van zwangerschapsuitkomsten en lange termijn uitkomsten bij moeder en kind. (Aanstaande) ouders zullen advies krijgen over een gezonde leefstijl en omgaan met stress volgens een van twee methoden die we onderzoeken. Vervolgens worden de kinderen in de baarmoeder en na de geboorte gevolgd. Op deze manier willen we te weten komen wat het effect is van deze adviezen op de zwangerschap en de ontwikkeling van het kind.

Door (aanstaande) ouders meer bewust te maken van de impact van hun leefstijl op de zwangerschap en het kind, hen handvaten te bieden om gezonde keuzes gemakkelijker te maken en om om te gaan met stress, beoogt Generation R bij te dragen aan gezondere leefstijl.

Wilt u meer weten, of bijdragen aan dit onderzoek, neem dan contact op met: Astrid Schop – Etman, projectmanager.
Mommy Friends stelt zich graag aan jullie voor!
Wij zijn Lisette en Karin, de oprichters van Mommy Friends. Mommy Friends is hét vriendinnenplatform voor moeders.
  Uit onderzoek is gebleken dat 56% van de moeders met een kind onder de 5 jaar zich wel eens eenzaam voelt. Via het matchingsysteem kunnen moeders in het bestand zoeken naar een vriendin die bij haar past. Een moeder in de buurt met kinderen in de dezelfde leeftijd of een moeder in eenzelfde situatie zoals een tweelingmoeder of een alleenstaande moeder.  
Verder kunnen moeders blogs lezen en schrijven en organiseert Mommy Friends een aantal keer per jaar evenementen om andere moeders op een laagdrempelige manier te ontmoeten zoals een speeddateavond of een bingo. 

Wil je meer weten, onze flyer verspreiden of met ons in contact komen dan kan dat. Via info@mommyfriends.nl proberen wij binnen 12 uur te antwoorden.
Gezocht: Nieuwe leden Adviesraad regionaal consortium
Het Regionaal Consortium Zwangerschap en Geboorte Zuidwest Nederland heeft een actieve en betrokken Adviesraad die onder meer bestaat uit vertegenwoordigers vanuit verschillende geboortezorgprofessionals, het ziekenhuis, de ROSsen, de gemeente en de Perinatale Audit. De Adviesraad vergadert drie tot vier keer per jaar via Teams en komt een keer per jaar bij elkaar.

De Adviesraad denkt met ons mee over de koers van het consortium en adviseert bijvoorbeeld over beleid en (implementatie van) onderzoeksprojecten. We zouden graag de Adviesraad willen aanvullen met een tweedelijns verloskundige, een vertegenwoordiger namens de gemeente en een kraamverzorgende die deze ‘praktijk’ kunnen vertegenwoordigen. We kijken hierbij naar regionale spreiding en expertise in aanvulling op de zittende Adviesraad.

Heb je interesse? Neem dan contact op met:
Angélica Venekamp, coördinator regionaal consortium
Agenda
Webinars Regionaal Consortium Zwangerschap en Geboorte Zuidwest Nederland (thema volgt)
Wanneer: 7 februari, 28 maart en 20 juni 2023
Tijdstip: 15:00 - 17:00 uur
Waar: Online
Webinar Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG) (thema volgt)
Wanneer: 9 maart 2023
Tijdstip: 15:00 - 17:00 uur
Waar: Online
Ten slotte
Namens het projectteam van het regionaal consortium wensen wij iedereen alvast prettige feestdagen en een voorspoedig 2023!

Mocht u nieuws en/of een oproep willen plaatsen in deze nieuwsflits dan kunt u contact opnemen met de coördinator van het regionaal consortium, Angélica Venekamp.


Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
  
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2022 Hogeschool Rotterdam.