Lees de terugblik
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
afmelden |  online versie
 
Terugblik

Webinar voor (aanstaande) ouders

'MEDIA OPVOEDING VOOR PEUTERS EN KLEUTERS’
Leuk en lastig!
Maandag 12 december van 20:00 - 21:00 uur

 
Hogeschool Rotterdam
Het lectoraat Verloskunde & Geboortezorg van Hogeschool Rotterdam organiseerde op 12 december jl. de tweede editie van de webinar cyclus speciaal gericht op (aanstaande) ouders. Dit keer was het thema ‘Mediaopvoeding voor peuters en kleuters’. Hoe zorg je ervoor dat het mediagebruik van je kind(eren) leuk én veilig is? Hoe geef je bijvoorbeeld zelf het goede voorbeeld aan je jonge kind en hoe kun je een peuter of kleuter verantwoord om laten gaan met een tablet of telefoon? Deze en andere onderwerpen zijn aan bod gekomen tijdens dit inspirerende webinar.

Bekijk de opname van het webinar
Kan t/m 7 februari 2023
>
Smartphone gebruik door ouders van jonge kinderen, waarschuwende woorden vanuit de hechtingstheorie
Marja van’t Spijker werkt als kinder en jeugdpsychiater bij een team voor bemoeizorg in Haarlem. Zij is tevens systeem therapeut en vice voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Zij heeft een speciale interesse ontwikkeld voor de rol van smartphones binnen gezinnen en pleit voor bewust smartphone gebruik, vooral door ouders van jonge kinderen om het natuurlijke proces van hechting zo min mogelijk te verstoren. Een goede hechting in de jonge jaren zorgt voor levenslange voordelen, zoals dat een kind de ouders opzoekt wanneer hij/zij een veilige haven zoekt maar ook dat een kind vol vertrouwen de wereld kan ontdekken. Dat betekent niet dat je als ouder altijd beschikbaar hoeft te zijn en nooit een misser kunt maken. Zo gebruikte zij de term ‘good enough mother!’ om aan te geven dat perfectie niet kan en niet nodig is. De belangrijkste tips van Marja waren: gebruik je telefoon bewust en bouw schermvrije tijd in (bij brood, bed en bad).

> Bekijk hier de presentatie
Peuters en kleuters digitaal; een probleem?
Peter Nikken is als lector Jeugd & Media verbonden aan Hogeschool Windesheim. Hij is specialist op het gebied van jeugd, media en mediaopvoeding en verzorgde de tweede presentatie. Op het gebied van een verantwoorde mediaopvoeding heerst veel onzekerheid bij ouders. In de media worden vaak de negatieve effecten benadrukt maar positieve effecten zijn er natuurlijk ook! Waar winst te behalen valt is de hoeveelheid tijd die kinderen ‘voor een scherm’ doorbrengen. Ook kan bewust gekeken worden naar wát een kind doet en waar het naar kijkt. Maar waar doe je als ouder dan goed aan? Daar is Peter ook uitgebreid op in gegaan. Belangrijke tips gingen over samen genieten, je kind stimuleren met bijvoorbeeld bij de leeftijd passende spelletjes maar ook duidelijke tijdsgrenzen aangeven. De boodschap die aan de aanwezigen werd meegegeven was: Media hoort erbij, zorg voor balans en wees er voor je kind!

> Bekijk hier de presentatie
Evaluatie
Op 12 december 2022 heeft u deelgenomen aan het webinar 'Mediaopvoeding voor peuters en kleuters; leuk en lastig!' georganiseerd door het lectoraat Verloskunde & Geboortezorg van Hogeschool Rotterdam.

Om in de toekomst de webinars nog beter aan te kunnen laten sluiten op de wensen van de deelnemers vragen wij u deze evaluatie in te vullen. Zo zijn wij bijvoorbeeld geïnteresseerd in onderwerpen die u graag terug wilt zien in toekomstige webinars.

Het invullen kost u maximaal 5 minuten. Alvast hartelijk dank voor het invullen!
Ga naar evaluatie >
Interessante links/webpagina's
> Hogeschool Windesheim lectoraat Jeugd & Media
> Mediawijsheid.nl
> Visiestuk Kenniscentrum sport & bewegen: digitale media in relatie tot bewegen bij 0 – 4 jarigen
> Samen wijs met media: Hoe om te gaan met media voor de allerkleinsten?
> Mediasmarties.nl
> Common sense media
> DmaakthetBont – Interactie tussen taal en beeld
> Jouw wereld vol media
Agenda
7
MRT
Online meeting
Tijd: 15:30 – 17:00 uur
Online meeting waarbij (aanstaande) ouders gevraagd wordt om actief mee te denken met een actueel onderzoeksvraagstuk. Hou hiervoor de mail van het Ouderpanel Verloskunde & Geboortezorg in de gaten.
Met vriendelijke groet,

Hanneke Torij, lector Verloskunde en Geboortezorg
Angelica Venekamp, beleidsmedewerker
Heidi van Heiningen, coördinator ouderpanel

Vragen of ideeën? Stuur een mail naar: ouderpanelverloskundegeboortezorg@hr.nl

Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2022 Hogeschool Rotterdam.