‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
afmelden |  online versie
 
Nieuwsflits
Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland
Nieuwsflits februari 2023
 
Hogeschool Rotterdam
Het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland is hét kennisplatform voor regionaal praktijkgericht onderzoek voor het gehele domein van zwangerschap en geboorte. Binnen het consortium wordt multidisciplinair en lijnoverstijgend samengewerkt aan zorg en onderzoek door geboortezorgprofessionals, hun ketenpartners in de zorg, professionals vanuit het sociale domein, beleidsmakers, onderzoekers en onderwijspartners. Het Regionaal Consortium Zwangerschap en Geboorte Zuidwest Nederland vormt samen met zes andere regionale consortia het landelijke Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG).
In deze editie
Vervolgfinanciering regionale consortia en NRCG >
Artikel ZonMw: 'Consortia dragen bij aan betere onderlinge afstemming' >
Landelijke nieuwsbrief NRCG >
Project TREAT jaundice@home: pilot vragenlijst >
Onderzoeker project ‘Don’t forget about the fathers’ >
Bachelor Verloskunde Rotterdam op LinkedIn >
Agenda >
Nieuws vanuit de regionale consortia en het NRCG
Vervolgfinanciering regionale consortia en NRCG 
Het Regionaal Consortium Zwangerschap en Geboorte Zuidwest Nederland vormt samen met zes andere regionale consortia het landelijke Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG).

In de vorige nieuwsflits hebben we gemeld dat wordt toegewerkt naar structurele financiering van de consortia en het NRCG als vast onderdeel van de organisatie in de geboortezorg.

Op dit moment zijn wij als Regionaal Consortium Zwangerschap en Geboorte druk bezig met het schrijven van de aanvraag voor de subsidieronde die ZonMw heeft opengezet. We doen dit uiteraard in afstemming met het NRCG. Deadline voor indiening is 16 februari 2023. 

We houden u uiteraard op de hoogte!
Artikel ZonMw: 'Consortia dragen bij aan betere onderlinge afstemming'  
ZonMw heeft een artikel gepubliceerd over de sleutelrol die de consortia vervullen in de kennisontwikkeling en kwaliteitsbevordering van de geboortezorg in Nederland. Deze regionale consortia vormen sinds 2012 een multidisciplinaire kennisinfrastructuur in de regio waarin verschillende professionals in de geboortezorg vanuit verschillende perspectieven samenwerken aan onderzoek en het verbeteren van de kwaliteit van zorg. De onderlinge afstemming tussen de regio’s is versterkt door de vorming van het Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG).
> Lees hier het volledige artikel
Landelijk webinar NRCG 9 maart 'Studiecarrousel - landelijk en regio overstijgend onderzoek'

Op donderdag 9 maart 2023 van 15:00 - 17:00 uur organiseert het Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG) een webinar met als thema ‘Studiecarrousel - landelijk en regionaal onderzoek’. Tijdens dit webinar komen verschillende landelijke en regio overstijgende onderzoeken aan bod. Er zullen tussentijdse resultaten en updates gedeeld worden en tevens is er aandacht voor de de kennisagenda (in wording) van het NRCG.

Meld je nu alvast als belangstellende aan voor dit webinar

Landelijke nieuwsbrief NRCG
De nieuwsbrief van het NRCG is uit! Om de twee maanden verschijnt de landelijke nieuwsbrief met daarin landelijke thema's en uitgelichte regionale activiteiten. U kunt de nieuwbrief via deze link inzien.

Wilt u in het vervolg standaard de NRCG nieuwbrief ontvangen? Aanmelden kan hier. 
  
Voor vragen kunt u contact opnemen met Angélica Venekamp
Nieuws op het gebied van Onderzoek
Project TREAT jaundice@home: pilot vragenlijst
Geelzucht of hyperbilirubinemie bij pasgeborenen is een veelvoorkomend fenomeen. Het is één van de belangrijkste oorzaken van opname in het ziekenhuis in de eerste levensweek. Het is echter mogelijk om fototherapie thuis aan te bieden. Ouder(s)/verzorger(s) krijgen dan een apparaat (bijvoorbeeld een slaapzak of matje met blauw licht) mee naar huis. Op deze manier hoeft de pasgeborene niet opgenomen te worden.

Een aantal ziekenhuizen werken al met fototherapie thuis. Het ZonMW gesubsidieerde onderzoeksproject ‘TREAT jaundice@home’ heeft als doel om fototherapie thuis breder in te voeren. Dit project wordt vanuit het Erasmus MC en UMCG in nauwe samenwerking met het Regionaal Consortium Noord Nederland en Regionaal Consortium Zwangerschap en Geboorte Zuidwest Nederland uitgevoerd. Dr. Erwin Ista, dr. Jasper Been, dr. Berthe van der Geest en Jessie Spaans zijn vanuit het Erasmus MC betrokken bij dit project. Vanuit het consortium maakt senior onderzoeker Maryse Cnossen deel uit van het projectteam.

Pilot vragenlijst
Voordat fototherapie thuis breder ingevoerd kan worden zijn we benieuwd naar de ervaringen en visie van geboortezorgprofessionals die al ervaring hebben met fototherapie thuis. Daarnaast zijn we benieuwd naar de interesses, visie en behoefte van geboortezorgprofessionals die hier nog geen ervaring mee hebben. Dit willen we graag meten met een vragenlijst die we naar verwachting rond april zullen versturen vanuit de regionale consortia. Om te controleren of de vragenlijst duidelijk is, zijn we nog op zoek naar een aantal geboortezorgprofessionals om de vragenlijst te testen.

Mocht u hier aan mee willen werken dan kunt u contact opnemen met Maryse Cnossen.
Big data in de geboortezorg

Tegenwoordig is er veel data beschikbaar. Er zijn ook steeds meer mogelijkheden om deze data (‘Big data’) te gebruiken om voorspellingen te maken. Vanuit de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus MC is een project gestart om te kijken hoe ‘Big data’ gebruikt kan worden om de kans op een goede gezondheid en ontwikkeling van een kind beter te voorspellen, zodat zorgverleners hierover met (aanstaande) ouders in gesprek kunnen gaan. 

Wij vinden het belangrijk geboortezorg- en JGZ-professionals in het project te betrekken en gaan graag met jullie in gesprek over jullie mening en ideeën over dit onderwerp; hoe kijken jullie tegen deze ontwikkelingen aan, hoe zouden jullie deze informatie willen gebruiken etc. We zoeken 10 professionals; 5 geboortezorg professionals en 5 JGZ professionals, die op 4 verschillende tijdstippen gedurende het project willen deelnemen aan een groepsgesprek. Voor deelname aan de focusgroepen wordt een vergoeding gegeven.

Meer informatie of wil je deelnemen aan de focusgroepen, neem contact op met Else Segers of Jantine van Rijckevorsel

Mocht jij zelf niet deel kunnen nemen maar ken jij een collega die mogelijk geïnteresseerd is, dan horen wij dit ook graag.

Onderzoeker project ‘Don’t forget about the fathers’
  Mijn naam is Lotte van Brienen. Na ruim een jaar klinische ervaring op te hebben gedaan als o.a. ANIOS gynaecologie en verloskunde, wilde ik graag gaan werken aan mijn onderzoeksvaardigheden. Vandaar dat ik per 1 januari 2023 aan de slag ben gegaan als PhD-student bij Generation R (Next). Hier doe ik verschillende metingen waaronder de echo’s. Daarnaast ga ik mij verder verdiepen in het project ‘don’t forget about the fathers’.
Voor vragen over het project 'Don't forget the fathers' kunt u contact opnemen met
Lotte van Brienen
Ander nieuws
Bachelor Verloskunde Rotterdam op LinkedIn
  De bachelor opleiding Verloskunde is het nieuwe jaar gestart in een vernieuwd gebouw en met een gloednieuwe LinkedIn pagina. Volg de pagina: Bachelor Verloskunde Rotterdam om op de hoogte te blijven van alle ins en outs van de opleiding.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Marcella van Erp-Boverhof
Agenda
7
MRT
Thema bijeenkomst ‘Betrokkenheid van ouders bij onderzoek in de geboortezorg’
Lectoraat Verloskunde en Geboortezorg
15:30 - 17:00 uur
Online
9
MRT
Webinar 'Studiecarrousel - landelijk en regionaal onderzoek
Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG)
15:00 - 17:00 uur
Online
Aanmelden via deze link
16
MRT
Congres Sociale verloskunde: Taaie kwesties in de eerste duizend dagen
Rotterdam, Lantarenvenster
Aanmelden en meer informatie via deze link
28
MRT
Webinar Studentenraad onderzoek i.s.m. regionaal consortium
Lectoraat Verloskunde en Geboortezorg
15:00 - 17:00 uur
Online
Mocht u nieuws en/of een oproep willen plaatsen in deze nieuwsflits dan kunt u contact opnemen met de coördinator van het regionaal consortium, Angélica Venekamp.


Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
  
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2023 Hogeschool Rotterdam.