Lees de terugblik
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
afmelden |  online versie
 
Terugblik

Webinar 'Onderzoeken in de regio'

Dinsdag 7 februari 2023

 
Hogeschool Rotterdam
Op dinsdag 7 februari organiseerde het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland een webinar waarin een aantal boeiende onderzoeken die binnen de regio (gaan) lopen centraal stonden. Eén van de onderzoeksonderwerpen was bijvoorbeeld de rol van vaders rondom de zwangerschap. Na een inhoudelijke inleiding is de onderzoeker dieper ingegaan op het doel van het onderzoek en wat dat betekent voor de praktijk, maar ook wat het kan opleveren voor zorgprofessionals in het veld.

Bekijk de opname van het webinar >
Dit webinar is opgenomen voor iedereen die zich vooraf heeft aangemeld. De opname is te bekijken tot en met 28 maart a.s. 
1. Don’t forget about the fathers 
  Lotte van Brienen, PhD student Generation- R Next, Erasmus MC, gaf aan dat de preconceptieperiode cruciaal is voor een optimale ontwikkeling van de foetus en voor een optimale start van het leven. Betrokkenheid van de toekomstige vader bij preconceptiezorg kan direct gunstige effecten hebben op de gezondheid van de vader zelf en de kwaliteit van de zaadcel. 
Daarnaast kan het bijdragen aan betere adviezen ter voorbereiding van een gezonde zwangerschap en naleving van zulke adviezen door mensen met een kinderwens.

De hypothese voor dit project is dat - onafhankelijk van de gezondheid van de moeder - de sociaaldemografische factoren, de levensstijl en de gezondheidsfactoren van de vader invloed hebben op de risico's van veelvoorkomende geboortecomplicaties. Dit kan aanwijzingen bieden voor nieuwe adviezen, tools en aanpakken in de preconceptieperiode.

Het uiteindelijke resultaat van dit project is een evidence-based richtlijn over de betrokkenheid van aanstaande vaders en specifieke adviezen voor hen bij nieuwe aanpakken in de preconceptiezorg. Er wordt een E-learning module ontwikkeld over de rol van aanstaande vaders en er zullen minisymposia over dit thema worden georganiseerd.
> Bekijk hier de presentatie
2. TREAT studie: Implementatie van lichttherapie thuis voor geelzien bij baby's
Jessie Spaan MD, arts-onderzoeker, afdeling Kindergeneeskunde/Neonatologie, Erasmus MC is de onderzoeker op dit project. Baby’s die geelzien na de geboorte en daarvoor lichttherapie moeten krijgen, worden meestal hiervoor in het ziekenhuis opgenomen. Het liefst willen we dat moeder en kind altijd samen kunnen zijn, maar dat kan niet altijd in het ziekenhuis.
Het doel van dit onderzoek is om lichttherapie thuis te implementeren in de regio’s Rotterdam en Groningen. Met zorgverleners en ouders wordt onderzocht hoe dit het beste en veiligste kan gebeuren. Vervolgens wordt een op maat implementatiestrategie ontwikkeld om lichttherapie thuis mogelijk te maken. Tot slot wordt de implementatie geëvalueerd: o.a. hoe vaak wordt fototherapie nu thuis toegepast, hoe tevreden zijn zorgverleners, en hoe tevreden zijn ouders. Met deze informatie wordt een plan opgesteld voor landelijke opschaling van fototherapie thuis. Naar verwachting kunnen hiermee veel ziekenhuisopnames bij baby’s die geelzien worden voorkomen.
> Bekijk hier de presentatie
3. WE-STUDY: Een gezonde leefstijl voor (aanstaande) zwangeren en hun partner
Roken, alcohol gebruik, overgewicht en langdurige stress tijdens de zwangerschap kunnen negatieve effecten hebben op de gezondheid van de moeder tijdens en na de zwangerschap, en op de gezondheid van het kind lichtte Rukiye Turkeli, promovenda, LUMC en onderzoeker op dit project, toe. Verschillende interventies richten zich op deze leefstijlfactoren bij (aanstaande) zwangeren, maar blijken vaak niet effectief.
De WE-STUDY heeft als doel om (aanstaande) zwangeren en hun partners te ondersteunen om zo gezond mogelijk te leven. Uniek is dat we niet starten vanuit het risicogedrag, maar dat we kijken hoe een gezonde leefstijl past bij wat de vrouwen en haar partner zelf willen (autonomie) en bij wie ze willen zijn, nu en als toekomstige ouder (identiteit).

Met de doelgroep en zorgverleners worden interventiestrategieën ontwikkeld om een gezonde leefstijl af te stemmen op de identiteit en autonomie van vrouw en partner, en wordt een actieplan gemaakt dat daar bij past. In het actieplan is, indien nodig, ondersteuning vanuit zowel het medische als het sociale domein mogelijk. Daarnaast wordt een training ontwikkeld voor zorgverleners om te leren hoe ze de eigen identiteit en autonomie van hun cliënten kunnen koppelen aan een gezonde leefstijl en hoe ze op een goede manier hierover kunnen communiceren. Vervolgens wordt in dit project onderzocht wat de effecten zijn van de strategieën en de training.
> Bekijk hier de presentatie

Evaluatie

We zijn benieuwd naar je mening over dit webinar. Het invullen van de korte evaluatie duurt ongeveer 3 minuten. 
> Ga naar de evaluatie

Meer weten? Bekijk onderstaande websites
Don’t forget about the father; Using the paternal origins of birth complications to optimize preconception care - ZonMw

TowaRds implEmentATion of phototherapy for neonatal jaundice at home – TREAT Jaundice @ home study - ZonMw

Not you but WE: Supporting aT-risk women before and dUring pregnancy through an integrateD, autonomy- and identitY-based approach (WE-STUDY) - ZonMw
  OPROEP!

Help mee met de werving van zwangeren en partners in kwetsbare omstandigheden! Scan de QR-code hiernaast:

EN/OF

Ben jij een professional en werk jij met (kwetsbare) zwangeren? Doe dan mee aan een eenmalig interview over communiceren met kwetsbare zwangeren en partners!

Mail naar r.turkeli@lumc.nl 
De volgende webinars vinden plaats op 

9 maart 2023 van 15.00 – 17.00 uur
Studiecarrousel - landelijk en regionaal onderzoek
Meld je nu alvast als belangstellende aan voor dit webinar

28 maart 2023 van 15.00 - 17.00 uur
i.s.m. de Studentenraad onderzoek
Aanmeldmogelijkheid volgt


Met vriendelijke groet,

Angelica Venekamp
Coördinator regionaal consortium



       
   
Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
kenniscentrumzorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2023 Hogeschool Rotterdam.