‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
afmelden |  online versie
 
Projectnieuws
Projectnieuws Samen Groeien 010
April 2023
 
Hogeschool Rotterdam
Drie vragen aan...
De zorglijn Zwangerschapspsychiatrie beantwoordt in drie vragen wat zij doen voor  (aanstaande) ouders, waarom zij meedoen met het project Samen Groeien 010 en wat zij hopen te bereiken met Samen Groeien 010.

Lees verder >
Enkele eerste zorgervaringen van (aanstaande) ouders: wat werkt goed en wat kan nog beter in de zorg- en hulpverlening?

In het project ‘Samen Groeien 010’ volg ik (aanstaande) ouders tijdens afspraken met hun zorg- en hulpverleners om te observeren hoe de zorg in de praktijk verloopt. Afgelopen tijd ben ik met ouders mee geweest naar de verloskundigenpraktijk, naar het Centrum van Jeugd en Gezin en naar het ziekenhuis. In de spreekkamer observeer ik wat er precies gebeurt tijdens het gesprek tussen de ouder(s) en de zorgverlener. Na afloop van het consult heb ik dan een kort gesprek met de ouder en ook met de zorg- en hulpverlener om hun ervaringen te bespreken. 

Wat ik tot nu toe heb gezien is dat ouders het belangrijk vinden dat zorgverleners oprecht naar hen luisteren en hun wensen respecteren. Daarnaast vinden zij het prettig als er meer uitleg wordt gegeven over het zorgtraject, zodat zij zich hierop kunnen voorbereiden. Ook benoemen ouders dat zij het belangrijk vinden dat zorgverleners oprecht zijn en hun menselijkheid tonen. Verder vinden ouders het fijn als zorgverleners enthousiast zijn over hun werk, vriendelijk en benaderbaar zijn. Ouders willen graag zonder oordeel geholpen worden, zodat zij eerlijk hun verhaal kunnen doen. Tot slot willen ouders het liefst vaste gezichten in de zorg- en hulpverlening en één aanspreekpunt gedurende het zorgtraject.

In Samen Groeien 010 bespreken we de ervaringen met zorg- en hulpverleners en ouders tijdens bijeenkomsten in de wijk in Delfshaven en samen zoeken we naar manieren om de zorg in Delfshaven beter af te stemmen op de wensen en behoeften van ouders en zorgverleners. 

2e netwerkbijeenkomst Delfshaven een succes!  
Meer dan 20 zorg- en hulpverleners kwamen 28 maart jl. bij elkaar tijdens de 2e netwerkbijeenkomst van Samen Groeien 010 in Delfshaven. Dit keer stond de bijeenkomst in het teken van een nadere verdieping van de kennismaking en het thema ouder-kindrelatie
In het gebouw van CJG Rijnmond aan de Duivenvoordestraat in Delfshaven kwamen meer dan 20 verloskundig zorgverleners, kraamzorgconsulenten, kinderarts en medewerkers van CJG Rijnmond, Antes, Moeders van Rotterdam, Indigo, HomeStart en Nu Niet Zwanger bij elkaar. Al deze zorgverleners zijn betrokken bij de eerste 100 + 1000 dagen van een kind. De wederom grote opkomst was een duidelijk teken dat er behoefte is om elkaar te leren kennen, kennis en ervaring uit te wisselen en met elkaar in gesprek te gaan over actuele thema’s. 

Dit keer stond ouder-kindrelatie op het programma. Gynaecoloog Hilmar Bijma heeft in een korte presentatie laten zien wat het belang is van een goede ouder-kindrelatie; dit begint al tijdens de zwangerschap en speelt gedurende de hele levensloop van een kind een rol. Vervolgens hebben Indigo, CJG en HomeStart laten zien hoe zij (aanstaande) ouders kunnen ondersteunen en begeleiden bij het realiseren of verbeteren van de ouder-kindrelatie. 

Ook hier werd weer duidelijk hoe belangrijk het is om te weten welke kennis en welk zorgaanbod voor wie en door wie beschikbaar is in de wijk. Er werd veel informatie uitgewisseld en een 3e netwerkbijeenkomst eind juni is afgesproken!
Ouderpanel Samen Groeien 010 
De afgelopen periode zijn de ouders van het ouderpanel in de gelegenheid geweest om een online module te volgen over ervaringsdeskundigheid bij PGO support. In totaal hebben drie ouders de online module gevolgd en de ervaringen hiermee waren vooral positief. In de module werd op een aansprekende manier uitgelegd wat het verschil is tussen ‘iemand met ervaring’ en een ‘ervaringsdeskundige’. Van deze drie ouders heeft één ouder aangegeven zich daadwerkelijk te willen ontwikkelen naar ervaringsdeskundige. Ook met als doel om deze kennis in te zetten binnen het project Samen Groeien 010.

Het ouderpanel is niet bijeen gekomen in de afgelopen periode, maar daar komt binnenkort verandering in. In mei gaan we met ouders in gesprek over hun ervaringen met ‘handelingsverlegenheid onder zorg- en hulpverleners’; merken ouders dat zorgverleners bepaalde vragen niet stellen of onderwerpen vermijden, die zij graag zouden bespreken. Binnen het project Samen Groeien 010 hebben we extra subsidie gekregen om speciaal naar dit thema te kijken. Uiteindelijk is het de bedoeling om zorg- en hulpverleners tips en adviezen te geven om handelingsverlegenheid te herkennen en hoe ze hiermee kunnen omgaan. De ervaringen en wensen van het ouderpanel worden hierin dan ook verwerkt.

Tot slot is het het vermelden waard dat drie ouders van het panel feedback hebben gegeven op de samenvatting van een onderzoek waar hopelijk in de toekomst subsidie voor komt. Deze projectaanvraag gaat over ‘samen beslissen in de verloskunde’. Omdat dit thema ook heel mooi bij Samen Groeien 010 past zijn de ouders hier al in deze fase bij betrokken geweest. 
                             
                        
               
Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
kenniscentrumzorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2023 Hogeschool Rotterdam.