‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
afmelden |  online versie
 
Nieuwsflits
Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland
Nieuwsflits juni 2023
 
Hogeschool Rotterdam
Het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland is hét kennisplatform voor regionaal praktijkgericht onderzoek voor het gehele domein van zwangerschap en geboorte. Binnen het consortium wordt multidisciplinair en lijnoverstijgend samengewerkt aan zorg en onderzoek door geboortezorgprofessionals, hun ketenpartners in de zorg, professionals vanuit het sociale domein, beleidsmakers, onderzoekers en onderwijspartners. Het Regionaal Consortium Zwangerschap en Geboorte Zuidwest Nederland vormt samen met zes andere regionale consortia het landelijke Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG).
In deze editie
Vervolgfinanciering regionale consortia en NRCG
Meet the ‘Toekomstige Implementatie Fellows!'
(Na)zorg bij onbedoelde zwangerschap
Agenda
Aanmelden landelijke nieuwsbrief NRCG
Nieuws vanuit de regionale consortia en het NRCG
Regionale consortia geboortezorg en NRCG ontvangen subsidie voor voortzetting netwerk en werken toe naar structurele financiering  
De regionale consortia geboortezorg en het landelijk Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG) hebben onlangs positief bericht ontvangen van ZonMw. Dankzij een subsidie kunnen zij de komende 2,5 jaar doorwerken aan de verbetering van de kwaliteit van de geboortezorg. In deze periode wordt samen met andere partijen, zoals VWS, toegewerkt naar structurele borging en financiering van de consortia en het NRCG.  

Bekijk hier informatie over Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg.
Bekijk ook de video over het netwerk

Vragen? Neem contact op met Angélica Venekamp


Meet the ‘Toekomstige Implementatie Fellows!’  
ZonMw heeft persoonsgebonden subsidies ‘ZonMw Implementatie science practitioner Fellowships’ toegekend. Hiermee worden collega’s uit het netwerk van het regionaal consortium opgeleid tot Implementatie Fellow.

Vier van hen gaan zich richten op implementatievraagstukken binnen de verloskunde én dragen bij aan de verdere ontwikkeling en bestendiging van de regionale consortia en het landelijke Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG).

Hun opleiding (van 1,5 jaar) bestaat uit een opleidingsprogramma, intervisie, coaching en werken aan een casus. Doel is om als Implementatie Fellow blijvend te gaan functioneren als bruggenbouwer tussen onderzoek en praktijk en als ambassadeur voor implementatie in Nederland.

Ze stellen zichzelf verder voor en geven kort toelichting op wat ze gaan doen! 
> Lees verder
Nieuws op het gebied van Onderzoek
Bedankt!
Recent hebben we twee vragenlijsten gestuurd naar ziekenhuizen en verloskundige praktijken binnen het Regionaal Consortium. De eerste vragenlijst ging over het bevorderen van een gezonde leefstijl bij zwangeren in kwetsbare omstandigheden en werd verstuurd in het kader van de WE-STUDY. De vragenlijst is uitgezet in de deelnemende regio’s Zuidwest Nederland en regio Leiden. Omdat de respons wat tegenviel hebben we ook een belronde gedaan om de respons te verhogen. Ondertussen heeft ongeveer 2/3 van de respondenten de vragenlijst ingevuld. Ontzettend bedankt!

De tweede vragenlijst ging over de thuisbehandeling van geelzucht met fototherapie en vond plaats in het kader van de TREAT Jaundice@Home studie in de deelnemende consortiumregio's Noord Nederland en Zuidwest Nederland. Ook op deze vragenlijst hebben we een mooie respons weten te behalen, waarvoor veel dank! Beide vragenlijsten zullen na de zomervakantie geanalyseerd worden waarna we een update zullen geven van de resultaten.

Jantine van Rijckevorsel, Maryse Cnossen & Maria Fleischmann
Vragenlijstonderzoek ‘vergeet de vader niet’
Samen met Generation R next van het ErasmusMC hebben we een vragenlijst gemaakt over ervaringen, kennis, attitude en informatiebehoefte van geboortezorgprofessionals over de rol van de partner bij de (aanstaande) zwangerschap.

We hebben de vragenlijst op 1 juni naar alle verloskundigepraktijken en afdelingen verloskunde van ziekenhuizen binnen het Regionaal Consortium Zwangerschap en Geboorte Zuidwest Nederland gestuurd. We waarderen het erg als u deze vragenlijst zou willen invullen.

Maryse Cnossen & Maria Fleischmann
(Na)zorg bij onbedoelde zwangerschap
  Eén op de vijf Nederlandse vrouwen heeft ooit een onbedoelde zwangerschap meegemaakt. Bij het onderzoek (na)zorg bij onbedoelde zwangerschap (The IPC-UP study) staat de zorg verleend door huisartsen en verloskundigen centraal. 
Er wordt onderzocht hoe vaak vrouwen met onbedoelde zwangerschappen bij huisartsen en verloskundigen komen, en wat de behoeften en ervaringen met zorg rondom een onbedoelde zwangerschap zijn. Hiervoor willen we graag in gesprek met verloskundigen en huisartsen, maar ook met vrouwen die een onbedoelde zwangerschap hebben meegemaakt en hun partners of familie/vrienden. Tijdens een interview praten we over de ervaringen met het verlenen of het krijgen van zorg bij een onbedoelde zwangerschap. Het interview duurt ongeveer een uur en kan plaatsvinden op een plek naar keuze of online.  

Help je mee?  
Door de oproep te verspreiden op LinkedIn, Instagram of via de mail, help je de onderzoekers bij het vinden van deelnemers. Deel bijvoorbeeld het bericht van het Childbirth Network op LinkedIn of Instagram.

Wil je zelf deelnemen aan een interview?
Kijk op de website van het Childbirth Network voor meer informatie, of vul het aanmeldformulier in. 

Vragen? Neem dan contact op met onderzoeker Amke van Tintelen


Monitor Rookvrije Start 2023 – VSV Beleid
Namens de landelijke taskforce Rookvrije Start voert Trimbos een onderzoek uit naar stoppen-met-rokenzorg in de geboortezorg in Nederland. Hiervoor zouden zij graag elke VSV in Nederland enkele vragen willen stellen over hun beleid op dit gebied.

Dit heeft Trimbos ook gedaan in 2019 en 2021 en mede hierdoor hebben zij hun materialen en trainingen verder kunnen ontwikkelen.

Aan VSV’s en IGO’s in Zuidwest Nederland is het verzoek om de bijbehorende vragenlijst in te vullen.

Het invullen hiervan duurt slechts een paar minuten. 

Meer informatie en /of vragen? Neem contact op met Willem Alferink, Projectmedewerker Trimbos.
Agenda
5
okt
Webinar 'Kraamzorg'
15:00 - 17:00 uur
Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte i.s.m. Pharos en Erasmus MC
Aanmelden via deze link
16
nov
Webinar Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG) i.s.m. Perined
15.00 - 17.00 uur
Aanmelden via deze link
Nieuwsbrief Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG)

Bekijk de NRCG Nieuwsflits van juni 2023

Wilt u in het vervolg standaard de NRCG nieuwbrief ontvangen? Aanmelden kan hier
Mocht u nieuws en/of een oproep willen plaatsen in deze nieuwsflits dan kunt u contact opnemen met de coördinator van het regionaal consortium, Angélica Venekamp.


Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
  
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2023 Hogeschool Rotterdam.