‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
afmelden |  online versie
 
juli 2023
Nieuwsbrief
Project: LAge Rug Support (LARS)
 
Hogeschool Rotterdam
LARS (LAge Rug Support) is nu 1,5 jaar van start. Via deze nieuwsbrief willen wij u graag op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen. In deze nieuwsbrief lichten we de belangrijkste belevenissen uit. Op 8 februari 2023 organiseerde Hogeschool Rotterdam in samenwerking met Hogeschool Utrecht en de patiëntenvereniging NVVR ‘’de wervelkolom’’ het eerste LARS symposium.  De maand april 2023 heeft in het teken gestaan van onze kick-off van de pilotstudie. Alle tot nu toe betrokken fysiotherapiepraktijken waren hierbij aanwezig. En: het keuzehulpmiddel LAge Rug Support (LARS) is in de lucht! Hier zijn we heel blij mee. Een sneak preview van de digitale applicatie is hieronder weergegeven.  Veel leesplezier!
Start pilot studie: Online Keuzehulp ‘LAge Rug Support’ (LARS) voor de eerstelijns fysiotherapiepraktijk
Begeleid je als fysiotherapeut cliënten met chronische aspecifieke lage rugpijn en wil je kennismaken met een online keuzehulpmiddel? Meld je dan als fysiotherapeut of met je praktijk bij ons aan!

Aanmelden kan hier >
Als fysiotherapeut en fysiotherapiepraktijk lever je een concrete bijdrage aan de ontwikkeling van het keuzehulpmiddel LARS.
Je draagt hiermee bij aan vooruitgang en innovatie. Je helpt mee aan nieuwe oplossingen om cliënten met chronische aspecifieke lage rugpijn betere zorg te verlenen.

Wat levert het jou op als fysiotherapeut?
  • Scholing over chronische aspecifieke lage rugpijn, diagnostiek, samen beslissen en therapiekeuze.
  • Praktijkervaring op welke wijze een digitaal keuzehulpmiddel je diagnostisch proces kan ondersteunen.
  • Accreditatiepunten wetenschappelijk onderzoek KNGF/keurmerk fysiotherapie.

Wat levert het jou op als cliënt?
  • Een ervaring om via een applicatie kennis te maken met de mogelijkheden van LARS
  • Informatie over lage rugpijn
  • Een advies over een passende behandeling om mee te nemen bij het eerste gesprek bij de fysiotherapeut.
Stand van zaken: project LARS
Het eerste gedeelte van de studie ligt inmiddels achter ons. In deze fase was het doel om een keuzehulpmiddel te ontwikkelen voor cliënten met chronische aspecifieke lage rugpijn in de eerstelijnssetting fysiotherapie. We hebben onderzocht welke wensen en behoeften er zijn vanuit het perspectief van de cliënt met chronische lage rugpijn en vanuit de fysiotherapeut. Middels interviews met cliënten en fysiotherapeuten, het organiseren van co-creatie sessies en het uitvoeren van gebruikerstesten zijn er diverse gegevens verzameld voor het opstellen van de gebruiksvoorwaarde voor het keuzehulpmiddel. 

De UX-designers en de programmeurs binnen het projectteam zijn met deze verkregen kennis aan de slag gegaan en het keuzehulpmiddel is sinds april 2023 in de lucht.  

Een kleine sneak preview:
                     
Pilot - Hogeschool Rotterdam

Het tweede gedeelte van de studie is nu van start en daarin is het doel om te onderzoeken op welke wijze de bruikbaarheid en toepasbaarheid door cliënten en fysiotherapeuten wordt ervaren met het gebruik van LARS. Met het verzamelen van deze ervaringen kunnen we het keuzehulpmiddel LARS blijven door ontwikkelen, zodat het een product wordt wat implementeerbaar is in de eerstelijns fysiotherapiepraktijk.
Eerste Symposium LARS 
Thema’s: Chronische lage rugpijn, samen beslissen & eHealth
Tijdens het eerste LAge Rug Support (LARS) symposium op 8 februari 2023 werden er door bijzonder hoogleraar Annelies Pool, Dr. Carla Bastemeijer, Vincent Kortleve (directeur ViaPerspectief) en drs. Bente van den Akker presentaties verzorgd over:
1) chronische lage rugpijn en stratificatie,
2) patiëntenwaarden en hun betekenis voor de fysiotherapiepraktijk,
3) de wijze waarop cliëntparticipatie versterkt kan worden (‘samen beslissen)
4) blended care; lessons to be learned. 

Een inspirerende avond mede door de komst van de gastsprekers op deze avond en een volle zaal waar een mooie diversiteit van bezoekers aanwezig was, onder andere cliënten met lage rugpijn, fysiotherapeuten, studenten, docent-onderzoekers, lectoren, managers en beleidsmakers. Ook de Nederlandse Vereniging van Rug (NVVR) patiënten ‘de Wervelkolom’ was vertegenwoordigd op deze avond.

         

Pilotstudie – Kick-off
  Op woensdag 19 april 2023 was de start van een officiële bijeenkomst op Hogeschool Rotterdam. Deze bijeenkomst stond in het teken van een warm welkom geven aan de aangesloten fysiotherapiepraktijken. Er is informatie gedeeld met de fysiotherapeuten, onder andere over welke wijze de fysiotherapeutische procedure verloopt als een cliënt met chronische  lage rugpijn zich bij de praktijk aanmeldt.
De applicatie LARS is besproken en doorlopen. Er komt uiteindelijk een resultaat die zowel een cliënt als de fysiotherapeut via de mail zal ontvangen. De uitdaging over gebruiksvriendelijkheid en toepasbaarheid is besproken en op welke wijze dit binnen de huidige pilot onderzocht wordt.
Daarnaast is er voor- en toelichting gegeven over vier verschillende therapievormen die geïncludeerd zijn in het keuzehulpmiddel LARS. Het betreft: oefentherapie, werkgerelateerde therapie, conservatieve therapie en ‘’graded activity’’.

Het was een informatieve en gezellige avond. De fysiotherapeuten kunnen nu het keuzehulpmiddel LARS uit gaan zetten onder hun chronische lage rugpijn cliënten en we zijn heel benieuwd naar hun eerste ervaringen met het gebruik van LARS.

DOET u ook mee! Pilot - Hogeschool Rotterdam

Even voorstellen – projectleden team LARS
Jelle Rijpkema
Sinds oktober 2021 is Jelle Rijpkema werkzaam bij Hogeschool Rotterdam voor het project LARS. Jelle is afgestudeerd in Communicatie & Multimedia Design aan Hogeschool Utrecht. Recentelijk is Jelle afgestuurd als Master digital design aan Hogeschool van Amsterdam. In de tijd tussen deze twee studies heeft Jelle gewerkt als ontwerper en onderzoeker, met name in projecten waar medische apps ontwikkeld worden. 
Zijn specialisatie is UX Design, waarin het mensgericht en gebruiksvriendelijk ontwerpen van applicaties centraal staat. 
Ester Bartels
Ester is opgeleid tot graphic designer en heeft in verschillende creatieve rollen ervaring opgedaan in onder andere visual en user experience design, creatieve strategie en marketing-communicatie in zowel digitale als fysieke designprojecten. Denk aan het conceptueel en visueel vormgeven van applicaties, campagnes, merkidentiteiten, boeken en interactieve tentoonstellingen met storytelling als leidend principe. 
Sinds 2022 werkt ze bij Hogeschool Utrecht als onderzoeker bij het lectoraat Human Experience & Media Design (HEMD) en als docent bij de opleiding Communication & Multimedia Design (CMD). Hier staat onderzoek naar de gebruikerservaring in combinatie met het design van (digitale) media vanuit een maatschappelijk perspectief centraal. Tussen 2020 en 2022 behaalde ze haar masterdiploma in Data-Driven Design aan dezelfde hogeschool. Voor LARS werkt Ester aan het optimaliseren van de app flow en onderzoekt ze welke designelementen de app gebruikersvriendelijker maken.
Studentenprojecten Hogeschool Rotterdam
Derdejaars Fysiotherapiestudenten zijn in februari 2023 gestart met de module ‘Praktijkgericht onderzoek’. Drie groepen studenten, te samen met zijn tienen, hebben zich bij ons aangesloten. Eén groep studenten heeft zich gericht op het thema ‘Samen Beslissen’ en onderzocht op welke wijze het keuzehulpmiddel daarin bijdraagt. De tweede groep heeft de bruikbaarheid geïnventariseerd van het keuzehulpmiddel LARS middels het afnemen van interviews en vragenlijsten. En de derde groep heeft onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid en acceptatie van het keuzehulpmiddel in de eerstelijnssetting. De eerste indrukken wijzen erop dat LARS nuttig en van waarde gevonden wordt door de cliënten.

Hieronder zijn enkele ‘’quotes’’ te lezen van cliënten met chronische  lage rugpijn die het keuzehulpmiddel LARS gebruikt hebben en vervolgens in gesprek zijn gegaan met  hun fysiotherapeut:
  • “prettig gevoel dat ik voorbereid het gesprek met de fysiotherapeut kon ingaan”
  • “gevoel dat ik meer geïnformeerd ben”
  • “ben een voorstander van het feit dat ik kan meedenken voor mijn eigen behandeling”
  • “als cliënt kom je hierdoor meer in een actieve houding”
  • “het gaf mij na de intake bij de fysiotherapeut een fijn gevoel dat we samen echt iets moois hebben neergezet en bedacht voor mijn behandelplan. Dat het niet eenzijdig van de fysiotherapeut afkomt maar dat je dit samen doet”.
Contact

Indien u vragen heeft over de inhoud van het project kunt u dit mailen naar Karin Verkerk: k.verkerk@hr.nl.

Stuur deze e-mail gerust door naar andere geïnteresseerden. 

Stuur een mail >
Wilt u zich aanmelden voor de pilotstudie?
> Klik hier 
Meer weten over dit project? Bekijk de website.
> Klik hier 
De projectgroep bestaat uit:
AnneLoes van Staa, Anita Cremers, Karin Verkerk, Jelle Rijpkema, Ester Bartels, Arthur van de Molen en Teuntje Schaefers.

Ondersteunt door studente Jasmijn Kramer (opleiding: Technische Informatica) en Daria Umrykhina

De stuurgroep bestaat uit:
Annelies Pool, Henri Kiers, Martijn Heymans, Raymond Ostelo, Leen Voogt en Jan Pons. 
                                               
Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
kenniscentrumzorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
 
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2023 Hogeschool Rotterdam.