‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
afmelden |  online versie
 
Nieuwsflits
Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland
Nieuwsflits oktober 2023
 
Hogeschool Rotterdam
Het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland is hét kennisplatform voor regionaal praktijkgericht onderzoek voor het gehele domein van zwangerschap en geboorte. Binnen het consortium wordt multidisciplinair en lijnoverstijgend samengewerkt aan zorg en onderzoek door geboortezorgprofessionals, hun ketenpartners in de zorg, professionals vanuit het sociale domein, beleidsmakers, onderzoekers en onderwijspartners. Het Regionaal Consortium Zwangerschap en Geboorte Zuidwest Nederland vormt samen met zes andere regionale consortia het landelijke Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG).
In deze editie
Kennisagenda Verloskundige Samenwerkingsverbanden
Onderzoeksagenda Integrale geboortezorg 2023
Klantroute Kraamzorg voor zorgverleners
COMPLETE-project: Verbinden geboortezorg en jeugdgezondheidszorg
Kennispoort Verloskunde compleet vernieuwd
Agenda
Nieuws vanuit de regionale consortia en het NRCG
Kennisagenda Verloskundige Samenwerkingsverbanden
Graag delen wij met u onze Kennisagenda Verloskundige Samenwerkingsverbanden

Deze agenda toont welke thema’s, volgens het werkveld, specifiek vragen om kennisbenutting en/of -ontwikkeling. Het proces en de analyse voor de totstandkoming van de agenda zijn gefaciliteerd door het NRCG en de Federatie van VSV’s. 

De onbetwiste landelijke top twee betreft capaciteitsproblematiek en samenwerkingsvraagstukken binnen het VSV/IGO. Regionaal gezien zijn er verschillen in de behoeften aan kennis en vraagstukken die er spelen in het werkend veld. Dit is waardevolle informatie voor eenieder die zich inzet voor optimale geboortezorg, op het gebied van onderzoek, beleid én praktijk, landelijk én regionaal. 

Wij nodigen u van harte uit deze Kennisagenda Verloskundige Samenwerkingsverbanden te zien als tastbaar uitgangspunt om in diverse regionale en landelijke tafels het gesprek aan te gaan. In dialoog werken aan prioritering en duiding van de uitdagingen en behoeften rondom bepaalde thematiek helpt ons met de stappen die nodig en wenselijk zijn. 

         

Vragen? Neem contact op met Noortje van Duijnhoven  
Nieuws vanuit ZonMw
Onderzoeksagenda Integrale geboortezorg 2023
Vanuit het ZonMw-programma Zwangerschap en geboorte is de ‘Onderzoeksagenda integrale geboortezorg 2023’ gepubliceerd op de ZonMw website. 

De onderzoeksagenda geeft weer waar volgens de cliënten, professionals, beleidsmakers en onderzoekers in de geboortezorg de komende jaren qua kennisontwikkeling op ingezet zou moeten worden. 

Breed gedragen onderzoeksagenda 
Het veld van de geboortezorg is uitgebreid geconsulteerd door middel van het bestuderen van relevante rapporten, documenten en andere kennisagenda’s, interviews, online enquête en twee expertbijeenkomsten. Het is hiermee een breed gedragen onderzoeksagenda geworden.

 

Vervolg  
De onderzoeksagenda wordt gebruikt om het programma Zwangerschap en geboorte III vorm en inhoud te geven. Dit programma gaat medio 2024 van start. Houdt u de nieuwsbrief Preventie en onze website in de gaten.

Vragen? Neem contact op met Angelica Venekamp
Nieuws op het gebied van Onderzoek
De Klantroute Kraamzorg: toegankelijke kraamzorg voor gezinnen in kwetsbare situaties
 


Jaarlijks krijgen in Nederland meer dan 29.000 vrouwen te weinig of zelfs helemaal geen kraamzorg. Vooral vrouwen met een lage opleiding, een laag inkomen, een migratieachtergrond, of vrouwen die de Nederlandse taal niet voldoende beheersen of laaggeletterd zijn. Deze vrouwen (en hun partner) ontvangen niet de zorg die zij en hun pasgeboren baby’s nodig hebben, wat een risico vormt voor zowel moeder als kind. Om kraamzorg voor iedereen toegankelijker te maken, introduceren Pharos en het Erasmus MC i.s.m. het Regionaal Consortium Zwangerschap en Geboorte Zuidwest Nederland de ‘Klantroute Kraamzorg’.

De klantroute biedt inzicht in de klantreis van zwangere en pas bevallen vrouwen in kwetsbare omstandigheden. De tool is ontwikkeld voor kraamzorgprofessionals, maar zeker ook voor verloskundig zorgverleners in het ziekenhuis, huisartsen, jeugdartsen en -verpleegkundigen.

Toegankelijke kraamzorg
Het is juist in kwetsbare situaties van cruciaal belang dat er na de bevalling voldoende zorg beschikbaar is. Soms is het voor professionals in de geboortezorg lastig om juist deze vrouwen te bereiken. Het is daarom belangrijk dat zorgverleners zwangere vrouwen heldere en begrijpelijke informatie geven over het belang van kraamzorg en wat dit inhoudt, op een manier die bij haar past. De klantroute kan hierbij helpen.

Hoe werkt de tool?
De Klantroute Kraamzorg leidt zorgverleners door de fases die alle zwangere vrouwen (en hun partners) doorlopen, vanaf het begin van de zwangerschap tot en met de kraamzorgweek. In elke fase wordt besproken wat de vrouw kan ervaren en wat zij belangrijk vindt. De klantroute biedt onder andere video’s, animaties, tools, tips, links naar handige websites, gespreksmethoden, e-learnings, beeldmateriaal, infographics en checklists die direct toepasbaar zijn in de geboortezorg.

Lees meer over het gebruik van de klantroute in de implementatieleidraad.

Vragen? Neem contact op met Hiske Ernst-Smelt, projectleider afdeling Verloskunde & Gynaecologie Erasmus MC
COMPLETE*-project: Verbinden geboortezorg en jeugdgezondheidszorg
Integrale geboortezorg is van groot belang voor de gezondheid van het kind, zowel vlak na de geboorte als levenslang. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft vastgesteld dat de samenwerking van de regionale geboortezorg- en de jeugdgezondheidszorg-organisaties moet verbeteren om deze integratie te realiseren. 

Het doel van deze studie is om te onderzoeken welke werkwijzen van integrale zorg momenteel worden toegepast in de regio en in welke mate. De uitkomsten van het onderzoek zullen hierna worden gebruikt om, in samenwerking met de stakeholders, een strategie te ontwikkelen om de samenwerking te verstevigen, die vervolgens in een pilot getoetst en verbeterd zal worden.



De samenwerking wordt geëvalueerd aan de hand van 9 domeinen. Een overzicht van de huidig aanwezige (of afwezige) domeinen van integrale samenwerking vormt de focus van de nieuwe strategie die verder door ontwikkeld zal worden tijdens de toekomstige pilot. 

Door deze vragenlijst in te vullen draagt u bij aan het in kaart brengen van de samenwerking tussen de geboortezorg en jeugdgezondheidszorg (JGZ) in Nederland. Alvast hartelijk dank!

Vragen? Neem contact op met Anne Hermans, arts-onderzoeker COMPLETE

*Connecting Obstetric, Maternity, Pediatric and Preventive chiLd hEalTh carE: the COMPLETE project
Kennispoort Verloskunde compleet vernieuwd
Kennispoort Verloskunde maakt onderzoek toegankelijk, zodat zorgprofessionals de laatste wetenschappelijke inzichten morgen al in de praktijk kunt toepassen. Dit doen zij op een compleet vernieuwde website.
Agenda
16
nov
Webinar 'Bloedspoed: casuïstiek uit de dagelijkse praktijk & meerwaarde van de FLUXUS-tool’
15.00 - 17.00 uur (online)
Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG) i.s.m. Perined
Aanmelden via deze link
Tijdens dit webinar gaat de aandacht uit naar de nieuw ontwikkelde Audit Assistent Tool voor fluxus. Met deze nieuwe innovatie krijgen IGO’s & VSV’s de mogelijkheid om uitkomsten van fluxus nader te analyseren met als doel gezamenlijk de zorg rondom fluxus te verbeteren.
Contact
Mocht u nieuws en/of een oproep willen plaatsen in deze nieuwsflits dan kunt u contact opnemen met de coördinator van het regionaal consortium, Angélica Venekamp.
Wilt u in het vervolg standaard de NRCG nieuwbrief ontvangen? Aanmelden kan hier


Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
  
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2023 Hogeschool Rotterdam.