‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
afmelden |  online versie
 
Nieuwsflits
Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland
Nieuwsflits december 2023
 
Hogeschool Rotterdam
Het Regionaal Consortium Zwangerschap & Geboorte Zuidwest Nederland is hét kennisplatform voor regionaal praktijkgericht onderzoek voor het gehele domein van zwangerschap en geboorte. Binnen het consortium wordt multidisciplinair en lijnoverstijgend samengewerkt aan zorg en onderzoek door geboortezorgprofessionals, hun ketenpartners in de zorg, professionals vanuit het sociale domein, beleidsmakers, onderzoekers en onderwijspartners. Het Regionaal Consortium Zwangerschap en Geboorte Zuidwest Nederland vormt samen met zes andere regionale consortia het landelijke Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG).
In deze editie
Stand van zaken stimuleringsprogramma implementatie Basiskader VSV’s
Waar willen zwangeren bevallen?
RESCUE studie
Agenda
Nieuws vanuit de regionale consortia en het NRCG
Stand van zaken stimuleringsprogramma implementatie Basiskader Verloskundig Samenwerkingsverbanden (VSV’s)

In april 2023 is het Basiskader voor Verloskundig Samenwerkingsverbanden bestuurlijk vastgesteld door alle landelijke geboortezorgpartijen. Inmiddels heeft het ministerie van VWS aan ZonMw opdracht gegeven om een stimuleringsprogramma voor de doorontwikkeling en versterking van de VSV’s (inclusief IGO’s) op te stellen op basis van dit Basiskader VSV’s.
 
Doel van dit stimuleringsprogramma is om VSV’s te helpen met het implementeren van de verantwoordelijkheden en taken uit het basiskader. Dit programma wordt straks uitgevoerd door ZonMw in nauwe samenwerking met én ondersteuning door de Federatie van VSV’s, het Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg (NRCG) en het College Perinatale Zorg (CPZ). Alle andere belanghebbenden zijn betrokken door ZonMw en worden hierover geïnformeerd via VWS. Het programma loopt van 2024 tot en met 2026 en is momenteel nog volop in ontwikkeling.
 
We realiseren ons dat de VSV’s willen weten wat er van hen verwacht wordt. Door middel van dit bericht willen we iets meer van de kaders en context schetsen.
 
Wat zijn belangrijke uitgangspunten voor het stimuleringsprogramma?
  • Het stimuleringsprogramma is gericht op implementatie van het Basiskader VSV’s.
  • Het programma is voor alle VSV’s, inclusief IGO’s.
  • VSV’s hoeven om aanspraak te maken op subsidie geen juridische entiteit te zijn.
  • De aanvraag wordt zo eenvoudig mogelijk met zo min mogelijk administratieve lasten.
  • De VSV’s worden ondersteund op een manier die bij hen past.
  • VSV’s kunnen kiezen waarmee ze aan de slag gaan.
  • Het verloop en de impact van het programma moet gevolgd kunnen worden door zowel ZonMw als door het VSV zelf. De VSV’s worden hierbij niet onderling vergeleken en het monitoren van de zelfgemaakte stappen en eigen voortgang staat voorop. 

Wanneer kan subsidie aangevraagd worden?

ZonMw streeft er naar om de subsidieoproep in het eerste kwartaal van 2024 open te stellen. Het is de bedoeling dat geld voor VSV’s eind 2024 beschikbaar komt. VSV’s kunnen bij de aanvraag ondersteuning krijgen via een aanspreekpunt in de regio. Hier wordt het veld later over geïnformeerd.

Wat gebeurt er na 2026?
Om de resultaten van het beoogde stimuleringsprogramma duurzaam te kunnen borgen, wordt parallel gekeken naar een structurele bekostiging voor de taken en verantwoordelijkheden van een VSV na dit programma. VWS zal samen met de NZa en het Zorginstituut in de looptijd van het programma de mogelijkheden verkennen en uitwerken hoe een VSV bekostigd kan worden voor het coördinerende werk ter ondersteuning van integrale zorgverlening. Het doel is dat na 2026 hiervoor structurele bekostiging mogelijk is voor VSV’s.
 
Vragen?
We kunnen ons voorstellen dat jullie vragen hebben. Tijdens de online informatiebijeenkomst voor VSV bestuurders op 23 november jl. is verdere informatie gegeven over de opzet, voortgang en invulling van het stimuleringsprogramma implementatie basiskader VSV’s. Je kunt deze bijeenkomst  hier terugkijken:
 
Vragen? Mail ze naar info@federatievsv.nl en we zullen deze samen met de programmapartners beantwoorden. Met de programmapartners gaan we de vragen en antwoorden beschikbaar maken voor alle VSV’s via één centraal punt.  

AANLEIDING
Een VSV is een samenwerkingsverband voor netwerkzorg in de geboortezorg. De zorgverleners in dit VSV zijn verantwoordelijk voor de multidisciplinaire en lijnoverstijgende samenwerking tussen die partijen voor integrale geboortezorg. In 2020 hebben de VSV’s, in hun wens om helderheid te krijgen over de kerntaken van een VSV en de hiervoor benodigde investeringen en uitvoeringskosten, aan de Federatie van VSV’s gevraagd een duidelijk basiskader uit te werken voor de verantwoordelijkheden en taken van een VSV (bestuur). Dit basiskader is in 2022 vastgesteld. Het stimuleringsprogramma heeft als doel om stap voor stap onderdelen van het basiskader te integreren in de VSV’s, waarbij de VSV’s wel aan de slag moeten en afspraken/een plan van aanpak moeten maken, maar juist ook eigenaarschap houden over hun eigen proces. De VSV’s worden daarbij ondersteund in de regio door de Federatie van VSV’s en het NRCG. VSV’s kunnen daarbij ook gebruik maken van de kennis, informatie en instrumenten van het CPZ.


         

Nieuws op het gebied van Onderzoek
Waar willen zwangeren bevallen?
 

Waarom kiezen sommige mensen voor een thuisbevalling en andere mensen juist voor een ziekenhuisbevalling? De Erasmus Universiteit doet hier onderzoek naar, en hoort graag jouw mening over hoe zwangeren de keuze maken voor waar ze willen bevallen.
 
Hoe worden onze keuzes beïnvloed door anderen?
Via interviews met zwangeren en verloskundigen, proberen de onderzoekers te achterhalen welke aspecten belangrijk zijn bij het maken van deze keuze, maar vooral ook op welke manier andere mensen (partners, familie, vrienden, zorgprofessionals) een invloed kunnen hebben op de keuze die zwangeren maken. Denk hierbij aan een advies, een ervaringsverhaal, of bijvoorbeeld een sociale norm.
 
Meedoen aan een interview
Het interview kan online via Teams plaatsvinden. Het duurt ongeveer een half uur. Als dank voor jouw deelname krijg je na afloop van het interview een cadeaubon t.w.v. €10.
 
Meedoen of vragen over het onderzoek? Neem dan contact op met Sven Nouwens via nouwens@eshpm.eur.nl.
 
Registery-study of Pregnant Refugee Women (Rescue Study) 
Doel
Onder leiding van het Erasmus MC (Rotterdam) start binnenkort de RESCUE studie. Uit eerder onderzoek blijkt dat zwangere gevluchte vrouwen vaker nadelige zwangerschapsuitkomsten hebben dan andere zwangere vrouwen in het land van bestemming. Het doel van deze studie is het evalueren van de zorgvraag en zwangerschapsuitkomsten van zwangere vrouwen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht.
 
Deze kennis is vereist voor de ontwikkeling, organisatie en evaluatie van zwangerschapszorg aan deze specifieke groep gevluchte vrouwen. Hiermee zal uiteindelijk de kans op een gezonde start voor hun pasgeborenen bevordert kunnen worden.

Wat is de vraag aan het veld?
Het onderzoeksteam is op zoek naar zwangere en bevallen vrouwen, die vanaf februari 2022 gevlucht zijn vanuit Oekraïne naar Nederland en in Nederland zwangerschapszorg en/of bevalzorg hebben ontvangen.




Sta jij via jouw organisatie in contact met vrouwen binnen deze doelgroep?
Het vriendelijke verzoek is dan om deze vrouwen te informeren over deze studie. Dit kan middels de informatiebrief. In deze informatiebrief is een aanmeldlink verwerkt, zodat geïnteresseerde vrouwen met het onderzoeksteam in contact kunnen komen. Via deze link tref je ook de informatieposter aan die in de praktijk/wachtkamer kan worden opgehangen (in het Oekraïens). Ook in deze poster is de aanmeldlink verwerkt. Een Nederlandse versie van deze poster vind je hier.
 
Vragen of meer informatie? Dan kun je contact opnemen met het onderzoeksteam via rescuestudie@erasmusmc.nl of 06 45268889
Agenda
9
feb
Symposium ‘Zwangeren met een onderliggende hematologische, nefrologische en/of cardiovasculaire aandoening’
Het GCMN (Geboortezorg Consortium Midden Nederland) i.s.m. de werkgroep 'MDO Regio Obstetrie'

Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht
(hybride)
Webinars Regionaal Consortium Zwangerschap en Geboorte Zuidwest Nederland’

·         Dinsdag 12 maart 2024
·         Dinsdag 11 juni 2024
·         Donderdag 10 oktober 2024

15.00-17.00 uur (online)

De thema’s worden later bekend gemaakt.
Noteer deze data alvast in uw agenda!
Ten slotte


Namens het projectteam van het regionaal consortium wensen wij iedereen alvast prettige feestdagen en een voorspoedig 2024!
Contact
Mocht u nieuws en/of een oproep willen plaatsen in deze nieuwsflits dan kunt u contact opnemen met de coördinator van het regionaal consortium, Angélica Venekamp.
Wilt u in het vervolg standaard de NRCG nieuwbrief ontvangen? Aanmelden kan hier


Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
  
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2023 Hogeschool Rotterdam.