‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Hogeschool Rotterdam
afmelden |  online versie
 
Nieuwsbrief mei 2024
 
 
Hoe gaat het nu met het onderzoek?    
Dit is de nieuwsbrief van het project ‘Niet loslaten, maar anders vasthouden’, het promotieonderzoek naar transitiezorg voor jongeren met ernstige meervoudige beperkingen, dat wordt uitgevoerd door Ilse Ooms.

Het promotieonderzoek kent drie deelonderzoeken. De eerste deelstudie is afgerond. Er zijn zorgprofessionals geïnterviewd over de manier waarop zij transitiezorg voor jongeren met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) vorm geven. Samen met vier studenten van de minor Zorg voor Kind & Jeugd is daarna een focusgroep gehouden met ouders van jongeren die de overstap naar zorg voor volwassenen al gemaakt hebben. In totaal zijn er 13 thema’s naar voren gekomen die transitiezorg kunnen bevorderen of belemmeren. Deze zijn gepresenteerd op 5 april op het EuroNDD-congres van ERN/Ithaca in Lissabon. Het artikel over deze deelstudie wordt geschreven.


Foto gemaakt door Catelijne Coppens

Sinds deze winter zijn Karen Schram en Ilse Ooms gestart met de tweede deelstudie. Hierin analyseren we consulten waarin families en zorgprofessionals onder andere over transitie praten. We hebben al verschillende opnames gemaakt in academische ziekenhuizen voor kinderen en volwassenen. Doel voor komende tijd is om ook in topklinische setting, bij revalidatieartsen en in woonvoorzieningen opnames te maken, zodat we een mooi beeld van transitiezorg in de breedte krijgen.

Deze lente start ook het derde deelonderzoek. We volgen families met een jongere in de transitieperiode gedurende drie jaar. Dit is precies de periode waarin de overstap van zorg voor kinderen naar zorg voor volwassenen zal plaatsvinden. Hierdoor hopen we te ontdekken wat de ervaringen, wensen en verwachtingen van de families zijn in de periode van transitie.

In de media
In het magazine van ZeldSamen staat een artikel over het onderzoek.
> Klik hier om het artikel te lezen

Meer lezen?

Vind je dit een interessant onderwerp en wil je meer (wetenschappelijke) artikelen lezen? Hieronder vind je een selectie.  

  • In Amsterdam is interessant onderzoek uitgevoerd door Kasper Kruithof en collega’s naar ‘tacit knowdledge’. Ook wel: de impliciete kennis die ouders hebben over hun kind met EMB.  Op 18 april was hier ook een symposium over in het Amsterdam UMC. Lees verder.

  • Hanna Noorlandt verdedigt op donderdag 6 juni haar proefschrift. Ze ontwikkelde ‘SamenSpraak’ een spel met kaarten waarmee begeleiders en familie in gesprek kunnen gaan met mensen met een verstandelijke beperking over het levenseinde. Lees verder.

  • Nicole van den Dries-Luitwieler publiceerde een artikel over het SGU-PIMD-instrument, waarmee jongeren met EMB ondersteund kunnen worden in de transitieperiode. Lees verder.

  • Liesbeth Geuze analyseerde hoe ouders van jongeren met EMB zich voelen bij het zorgen voor hun kind. Lees verder.

  • Bailey en collega’s voerden een literatuuronderzoek uit naar Sociale en structurele drijvende krachten achter de gezondheid en de transitie naar volwassenenzorg. Lees verder.

  • Er wordt nog meer onderzoek gedaan naar transitiezorg voor jongeren met verstandelijke beperkingen, bijvoorbeeld in het StapOp-project. Lees verder.
Alles op een rijtje
Wil je weten hoe het totale onderzoekstraject er uit ziet?
Kijk op de projectpagina >
Contact
 

Wil je iets vragen of heb je een goed idee voor dit project? Misschien wil je je aanmelden om mee te helpen aan het onderzoek? Stuur gerust een berichtje naar Ilse Ooms, dan neemt zij contact met je op. Dankjewel!
> Stuur een e-mail
Kenniscentrum Zorginnovatie is één van de zes kenniscentra van Hogeschool Rotterdam. Het kenniscentrum draagt met praktijkgericht onderzoek bij aan betere zorg en ondersteuning. Zo bevorderen we de gezondheid, vitaliteit en participatiemogelijkheden. Dit doen wij in nauwe samenwerking met de professional, cliënt, opleidingen van de hogeschool, praktijken en andere kennisinstituten. Wij verbinden daarmee onderwijs, onderzoek en praktijk aan elkaar.
Hogeschool Rotterdam
Kenniscentrum Zorginnovatie
Rochussenstraat 198
3015 EK Rotterdam
010 - 794 53 42
KenniscentrumZorginnovatie@hr.nl
Volg ons:
  
 
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres:
Deze nieuwsbrief is uiterst zorgvuldig samengesteld. Hogeschool Rotterdam gaat vertrouwelijk om met alle persoonlijke informatie. © 2024 Hogeschool Rotterdam.